Τρίτη, Ιουνίου 18, 2024

Οι δύο αποκαλύψεις από τον Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών «Ή θα συμφιλιωθεί ο νέος πρωθυπουργός με τη συμφωνία των Πρεσπών ή θα έχει δυσκολίες υπαρξιακού χαρακτήρα για τη χώρα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.




ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Οι «αρχιτέκτονες» της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, έστειλαν τα μηνύματα τους, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, προς κάθε κατεύθυνση έξι χρόνια μετά από την υπογραφή της. «Η πολιτική της στασιμότητας είναι βολική αλλά δεν είναι προς όφελος των λαών ούτε της σταθερότητας» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ξεκάθαρος: «Ή θα συμφιλιωθεί ο νέος πρωθυπουργός με τη συμφωνία των Πρεσπών ή θα έχει δυσκολίες υπαρξιακού χαρακτήρα για τη χώρα». Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη πως «είναι μια περιοχή όπου τρίτες χώρες θέλουν να παρεμβαίνουν» και κατονόμασε την Τουρκία και τη Ρωσία. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ απέδωσαν ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση που δημιουργείται τώρα γιατί αθέτησε την υπόσχεση της να ξεκινήσει την ενταξιακή διαπραγμάτευση μόλις ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ρωτήθηκαν για το εάν ήταν ώριμες οι συνθήκες για τέτοιες συμφωνίες και αν τους στοίχισε την εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Είμαι συγκινημένος που είμαι μαζί με τον Ζόραν (σ.σ. Ζαεφ). Ήταν δύσκολες ημέρες για εμάς. Σήμερα είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Και τότε ήμασταν πάρα πολύ περήφανοι», τονίζοντας: «Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς τους 153 βουλευτές που στήριξαν και ψήφισαν τη Συμφωνία, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Είναι αυτοί στους οποίους χρωστάμε το γεγονός ότι γράψαμε ιστορία. Και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το Ποτάμι και από ανεξάρτητους βουλευτές…».

Και συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Αν περιμέναμε να ωριμάσει περισσότερο, ενδεχομένως να σάπιζε και να δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή. Έξι χρόνια μετά έχουν αλλάξει πάρα πολλά». Σε αυτό τον πλαίσιο πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι αν σήμερα, όπου ακόμη και σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ποιες θα ήταν οι πιέσεις που θα ασκούνταν στη χώρα μας, σε όποια κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής μας χώρας χωρίς λύση, με το τότε συνταγματικό της όνομα. Θεωρώ ότι αυτή η διένεξη έπρεπε να λυθεί πολύ πιο νωρίς. Επειδή οι συνθήκες δεν θα ήταν ώριμες. Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες, όταν ασχολούνται με δύσκολα θέματα. Αλλά, δεν είναι μια πολιτική ούτε προς όφελος των λαών, ούτε σταθερότητας. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε, είναι οι ηγεσίες να μην αφήνουν τα προβλήματα να ωριμάσουν, γιατί αυτά θα σαπίσουν».
Οι άγνωστες «δικλείδες» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η σοφία αυτής της συμφωνίας είναι ότι τις προστατευτικές δικλίδες τις έβαλε προκαταρκτικά. Οι δικλίδες οι ουσιαστικές έχουν ήδη τεθεί. Καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει, εάν δεν υφίσταται η ίδια η ύπαρξη της χώρας αυτής στο μέλλον, εάν δεν σεβαστεί τη συμφωνία. Θέλω να είμαι πολύ σκληρός σε αυτό. Τι έβαλε η συμφωνία; Συνταγματική αλλαγή. Αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο προς την πλευρά του Ζόραν (σ.σ. Ζάεφ) να το υλοποιήσει. Και μάλλον πρέπει να σας αποκαλύψω κάτι ακόμη: Είχαμε φτάσει σε κάποιο σημείο που λέγαμε δεν βγαίνει, δεν προχωράμε. Και διακόπηκαν για δέκα ημέρες οι συνομιλίες. Γιατί μου είχε πει «δεν μπορώ, δεν μπορώ να αλλάξω το σύνταγμα». Και του είπα δεν μπορώ να κάνω πίσω από αυτό. Κάνε μια προσπάθεια, εάν δεν μπορείς, θα είμαστε πάλι φίλοι. Η φιλία μας θα μείνει, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ιστορική συμφωνία».


Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «το πρώτο ήταν το σύνταγμα» και πρόσθεσε: «Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική. Άρα δεν υπάρχουν και ευρωπαϊκά κονδύλια στο τραπέζι. Το τρίτο είναι ότι ο Στόλτενμπεργκ είναι πάρα πολύ καθαρός στις δηλώσεις του σε σχέση με το ότι είναι προϋπόθεση της συμφωνίας. Και το τέταρτο, το οποίο το γνωρίζουν λίγοι, ακόμη και οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν, υπέγραψε διάταγμα το οποίο επικυρώθηκε από το Κογκρέσο, που προβλέπει κυρώσεις ακόμη και ατομικές σε όποιους δεν θα τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε, ελπίζω ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, θα προσπαθήσει να τηρήσει τη συμφωνία και κάποια στιγμή θα εξοικειωθεί με μια πραγματικότητα. Ότι η συνταγματική ονομασία της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία. Αλλιώς, θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες υπαρξιακού χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Θα πρέπει να επενδύσουμε στον διάλογο. Προφανώς, μη παραγνωρίζοντας, ότι έχουμε δυσκολίες με τους γείτονές μας (εξ ανατολών) πολύ περισσότερες από αυτές που είχαμε με τους βόρειους γείτονές μας (τη Βόρεια Μακεδονία). Θα πρέπει να διατηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας σταθερές σε ό,τι έχει να κάνει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται η πολιτική μας από την αναβλητικότητα. Οπότε, επανερχόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν δεν οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, με ακόμη περισσότερες πράξεις από την υπογραφή μιας συμφωνίας, δεν θα μπορέσομε να ενισχύσουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως «τρία μνημόνια δεν κυρώθηκαν ποτέ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρότι ήταν προς όφελος της χώρας» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν το έκανε φοβούμενος την εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε ερώτηση εάν το έκανε εκείνος σε περίπτωση που ήταν ξανά πρωθυπουργός, απάντησε: «Θα τα είχα φέρει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και δεν θα εξαρτούσα την εξωτερική μου πολιτική από τις εσωκομματικές αντιθέσεις. Εδώ ανέλαβα το κόστος με τη (σ.σ. μη) επανεκλογή μου με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα αναλάμβανα το κόστος απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση;».






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου