Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

Γυναικοκτονία Κυριακής: Οι δικηγόροι καταγγέλλουν στο documentonews.gr απόπειρα συγκάλυψης, ενώ ο Χρυσοχοΐδης αυτοθαυμάζεται




Για «απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών», «αδιαφάνεια και «εμπαιγμό» κάνουν λόγο σε δηλώσεις τους στο documentonews.gr, οι δικηγόροι Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης, σε ότι αφορά την Ένορκη Διοικητική Εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργείται από την ΕΛ.ΑΣ για τις ευθύνες αστυνομικών του ΑΤ των Αγίων Αναργύρων σε ότι αφορά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. Πρόκειται για τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υποστήριξη της κατηγορίας για τη μητέρα και την αδελφή της δολοφονηθείσας Κυριακής Γρίβα, μόλις λίγα μέτρα από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων όπου είχε καταφύγει ζητώντας προστασία από τον πρώην σύντροφό της.

Όπως υπογραμμίζουν, δυόμιση μήνες μετά τη δολοφονία της άτυχης Κυριακής, ακόμη δεν έχουν πάρει στα χέρια τους την ΕΔΕ, παρά το γεγονός ότι έχουν απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι «ο τρόπος λειτουργίας της Αστυνομίας όσο και της Εισαγγελίας σε αυτή την υπόθεση είναι το λιγότερο απογοητευτικός». Την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, πλέκει το εγκώμιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από το 2019 και μετά. Την περίοδο δηλαδή που ο ίδιος προΐσταται πολιτικά στην ΕΛ.ΑΣ και οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.


Δυόμιση μήνες ακόμη περιμένουν

Ήταν λίγες μέρες μετά τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, όταν οι δικηγόροι, Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης υπέβαλλαν αίτημα ενώπιον του Διοικητή της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο είχε κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Με αυτό ζητούσαν να τους χορηγηθούν αντίγραφα του «φακέλου της ΕΔΕ που είχε σχηματιστεί κατά αστυνομικών» καθώς επίσης και τα στοιχεία του «διοικητικού φακέλου» με τυχόν «διαθεσιμότητα ή αργία» αστυνομικών.


Στις αρχές Μαΐου οι δύο δικηγόροι απευθύνθηκαν και στο τμήμα Ακροάσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να δοθεί εισαγγελική παραγγελία για να πάρουν από την ΕΛ.ΑΣ τα έγγραφα που είχαν ζητήσει. Ωστόσο «το αίτημα απορρίφθηκε ως πρόωρα ασκηθέν… γιατί η διεύθυνση διοικητικών εξετάσεων δεν προκύπτει επίσημα να έχει συντάξει πόρισμα».

Στα τέλη Μαΐου οι δύο δικηγόροι ενημερώθηκαν ότι η ΕΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί. Ως λόγος μη ολοκλήρωσης αναφέρθηκε ότι ο φάκελος επιστράφηκε στην ΕΛ.ΑΣ., από τον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρότατες ελλείψεις στις διενεργηθείσες ΕΔΕ.



Σήμερα, 13 Ιουνίου 2024, δυόμιση μήνες μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, η ΕΔΕ ακόμη δεν έχει παραδοθεί στους δικηγόρους της οικογένειας προκειμένου να προχωρήσουν σε όλες τις δέουσες νομικές ενέργειες. Είναι πράγματι εντυπωσιακά όσα συμβαίνουν, με τους δύο δικηγόρους να καταγγέλλουν «απόπειρα συγκάλυψης» και «εμπαιγμό» από την πλευρά των αρμοδίων αρχών.

Όλα αυτά την ώρα που Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνει τις γυναίκες ότι δεν πρέπει να φοβούνται, ενώ παράλληλα πλέκει το εγκώμιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοικογενειακής βίας επί των ημερών της δικής του θητείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά το 2019.

Απατσίδης: Υπάρχουν κάποια όρια στον εμπαιγμό και στη συγκάλυψη

Σε δήλωσή του στο documentonews.gr δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Λυπάμαι μεν, αλλά ένας παρακρατικός τρόπος λειτουργίας, σε βάρος θυμάτων γυναικοκτονιών, θυμάτων παιδιών, τα οποία κάποιοι διεστραμμένοι ενεργοί θύτες βιάζουν ή ασελγούν στο σώμα και στην ψυχή τους, με την βούλα διάτρητων και κακοποιητικών βουλευμάτων ή αποφάσεων, είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή.

Η Κυριακή Γρίβα ήταν η αιτία μόνον για μία πρόσκαιρη επιλεκτική και υποκριτική ευαισθητοποίηση των Αρχών. Έκτοτε, ακολουθείται ένα μοτίβο απόπειρας συγκάλυψης, από κάποια “θεσμικά” όργανα, που απορώ πως είναι βέβαια ότι τα εγκλήματά τους δεν θα παταχθούν, όταν θα αποκατασταθεί η έντιμη λειτουργία ορισμένων άλλων Θεσμών, στο άμεσο μέλλον.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν μας έχουν χορηγηθεί αντίγραφα της Ε.Δ.Ε., αφού το Τμήμα Ακροάσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών λειτουργεί μάλλον με έναν προστατευτικό τρόπο απέναντι στην Αστυνομία, δυστυχώς απέναντι και στην Εγκληματική Αστυνομία, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη, καθώς προφανώς διαπίστωσε κάποια εκτρώματα στην εκτρωματική διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Επαναλαμβάνω , υπάρχουν κάποια όρια στον εμπαιγμό και στην συγκάλυψη. Σύντομα, θα αναγκαστούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία, που υποδηλώνουν πρόδηλη κατάχρηση εξουσίας, ακόμη και σε αυτή την υπόθεση, που είναι στο Φως της Δημοσιότητας. Φανταστείτε, πόσο κακοποιούνται τα άλλα θύματα, γυναίκες, παιδιά, άτομα αδύναμα…τα οποία ο υπουργός , κ. Γ. Φλωρίδης και ο υπουργός , κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, αφήνουν στο έλεος…της κακοποίησης, όταν δεν επιλέγει ο πρώτος εξ αυτών τον ρόλο του θύτη».

Έλενα Τζούλη: Απογοητευτικός ο τρόπος λειτουργίας ΕΛ.ΑΣ και Εισαγγελίας

Από την πλευρά της η δικηγόρος Έλενα Τζούλη τονίζει στο documentonews.gr:

Είμαι συνειδησιακά υποχρεωμένη να σας αναφέρω ότι τόσο ο τρόπος λειτουργίας της Αστυνομίας όσο και της Εισαγγελίας σε αυτή την υπόθεση είναι το λιγότερο απογοητευτικός. Όχι μόνον δεν έχει περατωθεί η πειθαρχική έρευνα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι επιχειρείται η συγκάλυψη ορισμένων υπευθύνων, αλλά και δεν υπάρχει διαφάνεια, καθώς δεν μας χορηγούνται αντίγραφα του πειθαρχικού φακέλου, ώστε να μην πληροφορηθούμε την μέθοδο και την πλήρη απόδειξη της επιδιωκόμενης συγκάλυψης. Όχι μόνον τα θύματα κινδυνεύουν, αλλά προφανώς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όταν τολμούν να καταγγείλουν τις κρατικές αρχές. Η Κυριακή Γρίβα και η Μνήμη της θα δικαιωθεί, όσο κι εάν κάποιοι αδίστακτοι μας παρακωλύουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου