Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2024

Mάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει τα χαρτιά του ο Ανδρουλάκης - Η παρέμβαση Δούκα και οι αντιδράσεις Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται μεθαύριο, Τετάρτη, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.




Menelaos Myrillas / SOOC

 
 

Για την εντός του ΠΑΣΟΚ ζωή, η εβδομάδα που «ανοίγει» αποτελεί κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στο εσωκομματικό παιχνίδι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη συνέντευξη του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων του και μια πρώτη εικόνα της στρατηγικής που χαράσσει απέναντι στους αμφισβητίες της ηγεσίας του, οι οποίοι εκδηλώθηκαν (ήδη) από το βράδυ των ευρωεκλογών.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έρχεται δυο ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μεθαύριο Τετάρτη. Εκεί όπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, στην πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση, η εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την πορεία που θα μπει η Χαριλάου Τρικούπη μέσα στο καλοκαίρι. Στην περίπτωση πρόκλησης του Νίκου Ανδρουλάκη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός οι σκέψεις να γίνουν πράξη και η Χαριλάου Τρικούπη να οδηγηθεί σε κάλπες κάτω από τον «καυτό» ήλιο του Ιουλίου ή λίγο αργότερα με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου.


Στο εσωκομματικό παιχνίδι έδειξε, πάντως, ότι μπαίνει και ο Χάρης Δούκας με τα όσα υποστήριξε στην συνέντευξη του στην «Καθημερινή». Ο δήμαρχος της Αθήνας φαίνεται να μπαίνει, με τον δικό του τρόπο, στο εσωκομματικό παιχνίδι αν και απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του. «Χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας», τόνισε ο Χάρης Δούκας. «Αυτή την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν» σημείωσε, παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων. Αναφερόμενος μάλιστα στο εκλογικό αποτέλεσμα ο Χάρης Δούκας επεσήμανε πως «το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα “κάντε επιτέλους κάτι” έρχεται από παντού».

Σε αυτό το κλίμα δεν πέρασε, πάντως, απαρατήρητο το σχόλιο που έκανε ο Θανάσης Γλαβίνας. «Πρέπει νοοτροπίες που πλήγωσαν την παράταξη και την έφεραν δυστυχώς σε πολύ χαμηλά ποσοστά με κάθε τρόπο να τις αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε την ενότητα της παράταξης» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ (Open) και πρόσθεσε «ο κύριος Δούκας εκλέχθηκε πριν από έξι μήνες δήμαρχος Αθηναίων. Τον επέλεξαν οι Αθηναίοι για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και την αλαζονεία του κ.Μπακογιάννη. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις και τα λόγια του».


Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, πλέον, το ποια πρόσωπα θα αναλάβουν το βάρος της αναμέτρησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Τρία κορυφαία στελέχη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Παπανδρέου έχουν ζητήσει ήδη κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου. Θα είναι κάποιος εξ’ αυτών; Οι πληροφορίες θέλουν και τους Μανώλη Χριστουδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη, Μιχάλη Κατρίνη, Μιλένα Αποστολάκη να «ζυγίζουν» όλα τα ενδεχόμενα και τις επόμενες κινήσεις τους στην εσωκομματική σκακιέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου