Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2024

O Μητσοτάκης φοβάται πλέον και τον ίσκιο του

 

Ο Μητσοτάκης φοβάται πλέον και τον ίσκιο του

Ο βασιλιάς είναι γυμνός και αδύναμος – Ανακύκλωση προσώπων και ισορροπίες τρόμου από τον πρωθυπουργό στον ανασχηματισμό

Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή επισφράγισε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τεράστια πολιτική φθορά των ευρωεκλογών στις οποίες έχασε 13 εκλογικές μονάδες σε ένα χρόνο, είναι ένας αδύναμος και φοβισμένος πρωθυπουργός. Στη νέα κυβερνητική σύνθεση έχουμε ανακύκλωση προσώπων, τη στιγμή μάλιστα που οι υπουργοί στα «βαριά» υπουργεία και οι δελφίνοι έμειναν αμετακίνητοι.

Αλγεινή εντύπωση και πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος ενώ έβγαιναν συνεχώς στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία για το μπάζωμα του τραγικού σημείου των Τεμπών και 1,5 εκατομμύριο πολίτες ζητούσαν μέσα από ψήφισμα τη διαλεύκανση της υπόθεσης, υποστήριζε ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Σε πολιτικό επίπεδο, με την απόφαση να κρατήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον επονομαζόμενο και «υπουργό της συγκάλυψης», ο πρωθυπουργός τον επιβραβεύει, πράγμα που σημαίνει ότι όταν την Κυριακή των ευρωεκλογών ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ότι το μήνυμα της κοινωνίας «ελήφθη» μάλλον κατάλαβε τα αντίθετα από αυτά που είπαν οι πολίτες.

Η… Ιφιγένεια και οι φίλοι

Αξιοσημείωτη αλλαγή στην κυβέρνηση αποτελεί η απομάκρυνση του Κώστα Σκρέκα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο επονομαζόμενος και «υπουργός της ακρίβειας» θυσιάστηκε από τον πρωθυπουργό ώστε να διασώσει τη δική του επικοινωνιακή εικόνα, η οποία μετά το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών έχει δεχτεί μεγάλες ρωγμές. Τη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είναι στενός φίλος της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει στο Μαξίμου ο Γιώργος Μυλωνάκης – και εκείνος φίλος της συζύγου του πρωθυπουργού. 

Επίσης, πέρα από την απομάκρυνση του Κ. Σκρέκα, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν η Δόμνα Μιχαηλίδου και οι Λευτέρης Αυγενάκης και Δημήτρης Καιρίδης, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να αποτινάξει από πάνω του, μέσω της απομάκρυνσής τους, τις τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνησή του για την οργή των αγροτών, αλλά και να δείξει ότι μετατοπίζεται από τις θέσεις του στα ζητήματα της μετανάστευσης, ώστε να προσεγγίσει τους απογοητευμένους δεξιούς.

Δεν ακούμπησε δελφίνους

Αλλο ένα κρίσιμο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί στον ανασχηματισμό «ανακύκλωσης προσώπων» είναι ότι ενώ η ΝΔ έχασε περίπου 1.000.000 ψηφοφόρους σε απόλυτους αριθμούς και έκανε τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της, ο πρωθυπουργός δεν άγγιξε τους λεγόμενους δελφίνους και τα βαριά χαρτιά της γαλάζιας παράταξης. Αναφερόμαστε στους Κωστή Χατζηδάκη (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), Αδωνη Γεωργιάδη (Υγείας), Νίκο Δένδια (Εθνικής Αμυνας), Ολγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μάκη Βορίδη (Επικρατείας) και Βασίλη Κικίλια (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).

Με μια τέτοια πρωτοφανή εκλογική συρρίκνωση του κυβερνώντος κόμματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πλέον ένας αδύναμος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί τις εσωτερικές αντιθέσεις και ομαδοποιήσεις, όπως έκανε την εποχή της αλαζονείας του 41%. 

Η αποδυνάμωση

Οταν το βράδυ της Κυριακής βγήκε η εκτίμηση ψήφου, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του ανέφερε ότι η ΝΔ δεν πέτυχε τον στόχο της (33%) και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κοινωνία: «Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους». Η εντολή από τον πρωθυπουργό ερμηνεύτηκε ως «ανακύκλωση προσώπων», δίχως να υπάρχει σχέδιο αλλαγής πολιτικού προσανατολισμού. Πλέον, στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης διαμορφώνονται νέες δυναμικές και ισορροπίες, καθώς οι διάφορες φυλές και ομαδοποιήσεις αναπροσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά στελέχη της δεξιάς πτέρυγας θεωρούν ότι στο κυβερνών κόμμα πρέπει να υπάρχει αλλαγή προσανατολισμού σε ό,τι αφορά ταυτοτικά ζητήματα (Γεωργιάδης, Κώστας Κυρανάκης κ.ά.), ενώ ζητήματα φυσιογνωμίας βάζει εδώ και καιρό στη δημόσια σφαίρα και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο ρόλος των πρώην

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος περί κέντρου – Δεξιάς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν με αφορά καθόλου αυτή η κουβέντα», συμπληρώνοντας ότι «το ζήτημα είναι εάν θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί».

Σημειώνεται ότι για τους Κώστα Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη γκρίνια, παρόλο που στο Μαξίμου λένε ότι «δεν σχολιάζουμε τις κινήσεις» δύο πρώην πρωθυπουργών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι δύο πρώην πρόεδροι «δεν έβαλαν πλάτη στο κόμμα», τη στιγμή που μέσα από αυτή την παράταξη είχαν την «τιμή» να φτάσουν στο «αξίωμα του πρωθυπουργού».

Τέλος και ο Γκρίνμπεργκ

Πέρα από τις εσωτερικές αντιθέσεις που οξύνονται, μετά τη μεγάλη πολιτική ήττα των ευρωεκλογών φαίνεται ότι ολοκληρώνεται και η συνεργασία του Μαξίμου με τον Σταν Γκρίνμπεργκ. Σε ερώτηση του documentonews.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Γκρίνμπεργκ ήταν με σύμβαση, η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου, με τη ΝΔ και πληρωνόταν μηνιαίως με τιμολόγια τα οποία έκοβε στη Νέα Δημοκρατία». Πλέον αποδομείται το βασικό σύνθημα με το οποίο κινήθηκε ο πρωθυπουργός ότι «η ουσία είναι η επικοινωνία».

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά και τον ανασχηματισμό με τις «γαλάζιες καρέκλες» φοβάται ότι θα έχει την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει μια εσωτερική πολιτική κρίση που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους συνεχούς φθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου