ς
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πριν λίγες μέρες ο 62 ετών Brad Pitt και η 34χρονη Ines de Ramon έκαναν την πρώτη τους κοινή επίσημη εμφάνιση. H συζήτηση ξανάρχισε: υπάρχει ιδανική ηλικιακή απόσταση στον έρωτα;
Αν ψάξεις την ιδανική διαφορά ηλικίας στα ετεροφυλικά ζευγάρια στην αναζήτηση του google, θα εμφανιστεί ένας “κανόνας” σύμφωνα με τον οποίο η διαφορά πρέπει να είναι πάνω “από το μισό της ηλικίας του συν επτά χρόνια”. Τον ίδιο κανόνα, του οποίου η προέλευση παραμένει αγνώστων λοιπών στοιχείων, αναφέρει και το αντίστοιχο άρθρο του περιοδικού Economist, πάνω στην αναζήτηση της ιδανικής ηλικιακής διαφοράς στη σχέση. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα είναι μια χαρά να είσαι 22 ετών και να βγαίνεις με κάποιον/α που έχει περάσει τα 18. Αντιθέτως δεν είναι σωστό να είσαι 38 και να βγαίνεις με κάποιον/α που είναι 23. Αν είναι 28 όμως, αλλάζουν τα δεδομένα.
Αυτά λέει η θεωρία. Σύμφωνα όμως με έρευνα που έκανε ο συνιδρυτής της πλατφόρμας γνωριμιών OKCupid, οι άνδρες έχουν διαφορετικές αντιλήψεις από τις γυναίκες όσον αφορά το χάσμα των ηλικιών στο ζευγάρι. Ετσι, ενώ οι γυναίκες αναζητούν έναν σύντροφο στην ηλικία τους, ή ίσως λίγο μεγαλύτερο τους -1 με 2 χρόνια- οι άνδρες σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται προτιμούν τις γυναίκες στα “20 something”. Η ίδια έρευνα λέει ότι όσο πιο πολύ μεγαλώνουν οι άνδρες τόσο μεγαλύτερη ηλικιακή διαφορά αναζητούν στη σύντροφό τους. Κι εδώ έρχεται η ώρα να αναρωτηθούμε: Είναι συνετοί οι άνδρες που ψάχνουν πολύ νεότερές τους γυναίκες;
Τι λέει η οικονομική επιστήμη
Θεωρητικά, οι λόγοι που ευνοούν τη μικρή διαφορά ηλικίας είναι περισσότεροι. Τώρα βέβαια τι έχουν να μοιραστούν κάποιοι που έζησαν σαν παιδιά την “Πίπη τη Φακιδομύτη” ή το “Μπόλεκ και Λόλεκ”, με κάποιους άλλους που αντίστοιχο παιδικό τους βίωμα ήταν τα Pokemon; Αυτά ανήκουν στα ανεξήγητα φαινόμενα ή τα “Χ-files του έρωτα”.
Σύμφωνα πάντα με τον Economist, ορισμένοι οικονομολόγοι αναρωτήθηκαν αν οι μικρότερες ηλικιακές διαφορές μεταξύ των συντρόφων θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερα, κοινωνικά οφέλη, καθώς θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του χάσματος των αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων. Επειδή οι αποδοχές συνήθως αυξάνονται με την ηλικία και οι γυναίκες τείνουν να ζευγαρώνουν με μεγαλύτερους άνδρες, οι σχετικές αποδοχές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να ασκήσουν μια ώθηση στις γυναίκες να εγκαταλείψουν την εργασία τους.
Μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι οι αποδοχές των γυναικών που παντρεύτηκαν ηλικιωμένους άνδρες δεν διέφεραν από εκείνες που παντρεύτηκαν άνδρες που ήταν πιο κοντά τους σε ηλικία. Τότε μήπως οι σχέσεις μεταξύ πλησιέστερων ηλικιών διαρκούν περισσότερο; Σε έρευνα του πανεπιστημίου του Εmory της Ατλάντα που δημοσιεύτηκε σε γαλλικό ειδησεογραφικό site, αποδείχτηκε ότι όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά ηλικίας τόσο αντίστοιχα πιο σημαντικά είναι τα ποσοστά διαζυγίων. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν τις σχέσεις 3.000 ανθρώπων. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς τους, μια απλή διαφορά 5 ετών μέσα σε ένα ζευγάρι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο χωρισμού κατά 18%. Ο κίνδυνος θα μπορούσε να φτάσει και στο 95% με ένα χάσμα 20 ετών και άνω μεταξύ των δύο συντρόφων.
Η βιομηχανία του θεάματος
Ο Leonardo Di Caprio ερωτεύτηκε μία κατά 23 χρόνια μικρότερή του, το μοντέλο από την Ιταλία, Vittoria Ceretti. Στα χνάρια του, ο 54χρονος Gerard Buttler είναι ζευγάρι με την Penny Lane, ένα 29χρονο μοντέλο του Sports Illustrated. Ο George και η Amal Clooney, ηλικίας 63 και 46 ετών, είναι απόλυτα ερωτευμένοι εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Η Sarah Paulson, η ηθοποιός του American Horror Story, 49 ετών, είναι σε σχέση με την 81χρονη Holland Taylor από το 2015.
Από την άλλη πλευρά το γαλλικό Psychologies αναφέρει: “Ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Population Economics εξέτασαν πώς η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συντρόφων επηρεάζει τη “συζυγική ικανοποίηση” κατά τη διάρκεια ενός γάμου, αφού διαπίστωσαν ότι αυτή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου σε ζευγάρια με διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη από 3 χρόνια…”
Aς επιστρέψουμε όμως στον αγαπημένο ορθολογισμό του Economist: Σύμφωνα με τον οποίο, μια άλλη μελέτη του Sven Drefahl του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης εξέτασε άτομα άνω των 50 ετών στη Δανία και διαπίστωσε ότι οι άνδρες με νεότερες συζύγους επιβίωναν περισσότερο από εκείνους που είχαν συζύγους παρόμοιας ηλικίας. Οσο μεγαλύτερη ήταν η σύζυγός τους, τόσο λιγότερο ήταν το προσδόκιμο της ζωής τους.
Από την άλλη, οι υγιείς άνδρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ικανοί, τόσο να προσελκύουν νεότερες συντρόφους όσο και να ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αλλά μυστηριωδώς, το φαινόμενο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες, όπου όσο μεγαλύτερο ήταν το ηλικιακό χάσμα, τόσο χειρότερες ήταν το προσδόκιμο ζωής τους, ανεξάρτητα από το αν ήταν οι σύντροφοί τους είναι νεότεροι ή μεγαλύτεροι. Στην περίπτωση των γυναικών με νεότερους συζύγους, ο Drefahl ισχυρίζεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες εξαρτώνται λιγότερο από τον σύντροφό τους για κάθε είδους υποστήριξη και έτσι επωφελούνται λιγότερο από έναν νεότερο σύζυγο.
Τα δύο φύλα είναι ισότιμα, αλλά έχουν και διαφορετική φύση μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα το κλειδί της επιτυχίας στη σχέση, όποια κι αν είναι η διαφορά ηλικίας, είναι να υπάρχει μεταξύ των μελών της το μεγάλο ζητούμενο: η αρμονία. Είναι η μόνη “γόμα” που σβήνει την διαφορά ηλικίας.
Εξωτερική Φωτογραφία: Brad Pitt, Ines de Ramon
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου