Σάββατο, Ιουλίου 20, 2024

Γαλλία: Οι «συνιστώσες» του Λαϊκού Μετώπου τσακώνονται για τον υποψήφιο Πρωθυπουργό Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για την επιλογή πρωθυπουργού




AP Photo

 

 


Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο ετερόκλητος αριστερός συνασπισμός που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπος με διχασμό καθώς ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κεφαλών του σχήματος αφού δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προτείνουν.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, η εύθραυστη ενότητα εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) έσπασε τη Δευτέρα όταν η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λυκ Μελανσόν κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) για «απαράδεκτες μεθόδους» ασκώντας βέτο στις προτάσεις για το ποιος πρέπει να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.


Το ρήγμα έρχεται στην αρχή μιας κρίσιμης εβδομάδας κατά την οποία η τωρινή κυβέρνηση θα παραιτηθεί και οι νέοι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν την Πέμπτη για τον διορισμό νέου προέδρου της εθνοσυνέλευσης (σ.σ. πρόεδρος της Βουλής με ελληνικούς όρους).

Τη Δευτέρα, η Ανυπότακτη Γαλλία δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης ή συμφωνία για έναν πιθανό πρωθυπουργό παρά μόνο μετά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής.




Σε μια οργισμένη δήλωση , το LFI κατηγόρησε το PS ότι έγινε παιχνίδι στα χέρια του Μακρόν – του οποίου η κεντρώα συμμαχία Ensemble ώθησε το ακροδεξιό Εθνικό Ράλι (RN) στην τρίτη θέση – βάζοντας την αριστερή συμμαχία σε «αδιέξοδο».

«Το PS παίζει με τον χρόνο για να επιτρέψει στο NFP να καταρρεύσει και να εγκαταλείψει το πρόγραμμα στο οποίο εξελέγη; Δεν θα επιτρέψουμε αυτό το αδιέξοδο να διευκολύνει τους προεδρικούς ελιγμούς», έγραψε.


Ο Μακρόν έχει πει ότι δεν θα συνεργαστεί με μια κυβέρνηση κάτω από την ηγεσία της «Ανυπότακτης Γαλλιας». Τόσο η LFI όσο και το RN δήλωσαν ότι θα υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συμπεριλάμβανε την άλλη.

«Το PS επέλεξε να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα [για πρωθυπουργός] από το NFP, με μοναδικό στόχο να επιβάλει τη δική του, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν η μόνη αποδεκτή από τον Εμανουέλ Μακρόν. Καθιστά έτσι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λήπτη των αποφάσεων για τη συμμαχία μας, παρόλο που ο λόγος σχηματισμού της συμμαχίας ήταν εναντίον του και των πολιτικών του», ανέφερε η δήλωση του LFI.

Και πρόσθεσε: «Αυτές οι μέθοδοι είναι απαράδεκτες. Απαιτούμε άμεση συμφωνία για έναν και μόνο υποψήφιο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο για την προεδρία της εθνοσυνέλευσης… μέχρι τότε δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία άλλη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης».


Οι βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν μετά την επιτυχία του RN στις ευρωπαϊκές εκλογές είχε σκοπό να «ξεκαθαρίσει» το γαλλικό πολιτικό τοπίο. Αντίθετα, το αποτέλεσμα μόλις πριν από μια εβδομάδα αποκάλυψε ότι έχουν προκύψει τρία μπλοκ παρόμοιου μεγέθους – κανένα από τα οποία δεν έχει πλειοψηφία ή την προοπτική σχηματισμού μιας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου