Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2024

Ύδρα: «Καρατομήσεις» στην Πυροσβεστική για το φιάσκο με την απόδραση του Καζακστανού ολιγάρχη Επίκεντρο της έρευνας για τη φωτιά στην Ύδρα, ήταν πώς οι ενοικιαστές της θαλαμηγού αφέθηκαν ανενόχλητοι να φύγουν από τη χώρα.




 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Σε «καρατομήσεις» στην Πυροσβεστική οδήγησε η ολοκλήρωση και παράδοση του πορίσματος του Εσωτερικών Υποθέσεων για τις υπό διερεύνηση ευθύνες του κλιμακίου της Πυροσβεστικής που ανέλαβε την έρευνα για τη φωτιά στην Ύδρα.

Η παράδοσή του πορίσματος έγινε χθες (18/7) στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής και επέφερε την απόφαση για «καρατομήσεις» (εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου). Επίκεντρο της έρευνας του Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν το γεγονός ότι οι υπήκοοι Καζακστάν, που είχαν νοικιάσει τη θαλαμηγό, αφέθηκαν ανενόχλητοι να φύγουν από τη χώρα, χωρίς καν να δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις και να ελεγχθούν τα κινητά τους τηλέφωνα (εξετάστηκαν μόνο προφορικά).


Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μετακινείται σε θέση «ψυγείο» στην Πυροσβεστική Ακαδημία, ενώ ο αξιωματικός υφιστάμενός του (μαζί με τον οποίο έκαναν την έρευνα) μετακινείται στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής.

Οι δύο αυτοί αξιωματικοί ήταν τα βασικά στελέχη που είχαν αναλάβει την έρευνα για τη φωτιά της 21ης Ιουνίου 2024 στην Ύδρα. Οι δυο τους έφτασαν στη θαλαμηγό όταν «έδεσε» στη Βουλιαγμένη, πριν ακόμα φύγουν οι υπήκοοι Καζακστάν.


Μετά την παράδοση του πορίσματος του Εσωτερικών Υποθέσεων στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής (κάτι που έγινε χθες το απόγευμα) διατάχθηκε και ΕΔΕ για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών για το θέμα της Ύδρας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία.
Οι Καζακστανοί δεν κατέθεσαν ποτέ εγγράφως για τη φωτιά στην Ύδρα

Το iEdiseis.gr είχε αποκαλύψει την κατάθεση που είχε δώσει ο ένας εκ των δύο (ο υφιστάμενος του διοικητή της ΔΑΕΕ), στην οποία επιβεβαιώνεται ότι ουδέποτε κατέθεσαν εγγράφως οι υπήκοοι Καζακστάν:

«Λόγω του επείγοντος καθώς τα άτομα αυτά αναχωρούσαν για τη χώρα του Καζακστάν αεροπορικώς εξετάστηκαν προφορικά. Κατά τις ερωτήσεις μου αναφορικά με το εάν εκείνοι ή μέλη του πληρώματος χρησιμοποίησαν βεγγαλικά ήταν αρνητικοί.


Επιπρόσθετα μου ανέφεραν πως την ώρα κατά την οποία αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά, λόγω της έντονης οσμής του καπνού, βρίσκονταν στο εσωτερικό σαλόνι της θαλαμηγού, βλέποντας αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Ερωτηθέντες σχετικά με το εάν υπήρχε κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα στη θαλαμηγό, η οποία να περιλαμβάνει χρήση βεγγαλικών, απάντησαν αρνητικά. Επίσης μου ανέφεραν πως από την ώρα που επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό μέχρι τη χρονική στιγμή που αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά δεν εξήλθαν της θαλαμηγού προς τη στεριά με τη χρήση της βοηθητικής βάρκας.

Σε σχετική ερώτηση εάν πριν την έναρξη της φωτιάς διέκριναν πλησίον της θαλαμηγού άλλα παραπλέοντα σκάφη, απάντησαν πως από ότι μπορούσαν να διακρίνουν από τα εσωτερικά γυάλινα ανοίγματα της θαλαμηγού δεν είδαν άλλα παραπλέοντα σκάφη. Επίσης ερωτηθέντες σχετικά απάντησαν πως από το εσωτερικό σαλόνι όπου βρίσκονταν δεν είδαν μέλη του πληρώματος να κάνουν χρήση βεγγαλικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου