Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2024

Τρίκαλα: Καρατόμηση του προϊστάμενου της κτηνιατρικής - Η καταγγελία για ταφή ζωντανών ζώων με πανώλη Πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος της ταφής ζωντανών ζώων στα Τρίκαλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.




Eurokinissi

 
 


Καρατομήθηκε ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής Τρικάλων με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Προηγήθηκε καταγγελία για ταφή ζώων που νοσούσαν από πανώλη και θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά δίχως να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδύεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία.


Σύμφωνα με το myvolos.net ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης (24/7) με την Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων και τους υπηρεσιακούς της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως «η διαχείριση της θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Παράλληλα, θα ξεκινήσει πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.







Ακόμα, ο κ. Κουρέτας θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Τρικάλων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

«Η ατομική ευθύνη είναι προτεραιότητα της διοίκησης μας» ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
«Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, έθαψαν ζωντανά ζώα με πανώλη»

Προηγήθηκε η καταγγελία που αφορά στον τρόπο που θάφτηκαν αιγοπρόβατα που νοσούσαν από πανώλη σε κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα.


Ειδικότερα, η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου υποστήριξε μιλώντας στο Documento πως τα αιγοπρόβατα «θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά», χωρίς να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Ως αποτέλεσμα στην περιοχή αναδύεται έντονη δυσοσμία από τα σαρκικά υγρά των αιγοπροβάτων κάτι που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία η σκόνη που έριξαν πάνω από τα ζώα είναι μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο.


Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το μέσο προκύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ανοίξει λάκκο μέσα στο οποίο πρόκειται να θάψουν τα μολυσμένα με πανώλη αιγοπρόβατα.

Είναι ξεκάθαρο πως ορισμένα από τα αιγοπρόβατα είναι ζωντανά και στέκονται όρθια μέσα στο λάκκο.

Η καταγγελία αναφέρει πως αυτό έγινε διότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάβουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους.
Δείτε τις φωτογραφίες:


Παραδέχονται το λάθος

Η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου, πληρεξούσια δικηγόρος κτηνοτρόφου που θανατώθηκαν τα ζώα με αυτό τον τρόπο σημειώνει πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαχειρίζονται την υπόθεση με την πανώλη. Πρόκειται για δύο στελέχη του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων και τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως είπε η δικηγόρος οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ανέφεραν ότι «η θανάτωση των ζώων έπρεπε να γίνει για υγειονομικούς λόγους για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου».


Η δικηγόρος υποστηρίζει πως «ανέφεραν προς τιμήν τους ότι η διαχείριση του περιστατικού στην κτηνοτροφική μονάδα έγινε με τελείως λανθασμένο τρόπο», κάτι το οποίο η δικηγόρος τόνισε πως «θα έπρεπε να απασχολήσει ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην οδηγηθούμε στο ακραίο φαινόμενο αντί της αντιμετώπισης της απρόβλεπτης αυτής πανδημίας να έχουμε την εξάπλωση, μέσω επικίνδυνων υγειονομικών εστιών, σοβαρές ασθένειες που μπορούν να πλήξουν και τον άνθρωπο».

Πάντως, η δικηγόρος έθιξε και το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους και προειδοποιεί νομικές κινήσεις.

«Εάν δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αναλογούν στην καταστροφή τότε θα διεκδικήσουμε δικαστικά τόσο την θετική όσο και την αποθετική ζημία, τα διαφυγόντα κέρδη των κτηνοτροφικών μονάδων που αποδεκατίστηκαν και την ηθική βλάβη των κτηνοτρόφων που μπήκαν στη διαδικασία να θανατώσουν τα κοπάδια τους με ακραία βίαιο τρόπο, ενώ στην ψυχολογική κατάσταση που ευρίσκονταν έπρεπε να τα ακινητοποιούν οι ίδιοι για να τα αναισθητοποιούν και κατόπιν να τα θάβουν κυριολεκτικά ζωντανά» δήλωσε η κ. Μητρονάτσιου.


Τέλος, συμπλήρωσε πως εάν «δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέχρι αρχές Οκτώβρη, οπότε και δεσμεύτηκε η Περιφέρεια Τρικάλων, θα γίνει ειδική αναφορά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σημειώνεται πως ήδη έχει διαταχθεί κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την πανώλη σε αιγοπρόβατα σε Λάρισα και Τρίκαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου