Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2024

Οι νέες διακρίσεις του ΕΦΚΑ: Τα χαμένα χρόνια ασφάλισης, οι εφάπαξ ενισχύσεις, οι πολλές… αναπηρίες και τα έξοδα κηδείας Οι ανισότητες και οι ακρότητες του ΕΦΚΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενισχύονται με τον χρόνο – Δείτε αναλυτικά.


Eurokinissi | Τατιάνα Μπόλαρη

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Το Ασφαλιστικό, όχι μόνο συνεχίζει να παρέχει χαμηλές μη βιώσιμες συντάξεις, αλλά αναπαράγει τις αδικίες του παρελθόντος, παρά τις ισοπεδωτικές αλλαγές που επιβλήθηκαν με τον ΕΦΚΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ανισότητες και ακρότητες που όχι μόνο δεν λειαίνονται αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενισχύονται με τον χρόνο. Χωρίς η κυβέρνηση να παρεμβαίνει. Αντιθέτως, έχοντας να διαχειριστεί την εκλογική πίεση, πολλές φορές ενισχύει και διευρύνει τις ανισότητες. Και αποφασίζει κατά περίπτωση…


Οι παλαιοί συνταξιούχοι, σε γενικές γραμμές, λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, εν σχέσει με τον νόμο Κατρούγκαλου (από 13 Μαΐου 2016 και μετά).

Αλλά για τα φετινά Χριστούγεννα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μόνο για αυτή την κατηγορία, όσους έχουν «προσωπική διαφορά», μια εφάπαξ ενίσχυση. Χωρίς να διορθώσει τα ποσά των ελάχιστων συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους, ποσά που κινούνται κάτω του ορίου απόλυτης φτώχειας.


Ως προς τους παλιούς συνταξιούχους υπάρχουν αρνητικές διακρίσεις, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο. Το Υπουργείο Εργασίας θα μπορούσε να ικανοποιήσει επιμέρους αιτήματα αυτής της κατηγορίας, όπως τη συμπερίληψη του χρόνου παράλληλης ή διαδοχικής ασφάλισης. Χρόνος που δεν χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς η χρήση αυτού του πρόσθετου χρόνου παλαιότερα δεν επηρέαζε το τελικό ποσό των αποδοχών (ενώ τώρα τις προσαυξάνει).

Οι ηλικιωμένοι (άνω των 67 ετών) που δεν έχουν 14,5 έτη ασφάλισης, δεν μπορούν να λάβουν την ελάχιστη σύνταξη του ΕΦΚΑ (με αναγνώριση 6 πλασματικών μηνών και τη συμπλήρωση 15ετίας). Τα εν λόγω έτη ασφάλισης πάνε χαμένα…


Οι συνταξιούχοι του (πρώην) ΟΓΑ, ιδιαίτερα της περιόδου 2019-2020, εξακολουθούν να λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές από τους… ανασφάλιστους (λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα).

Μπορεί η κυβέρνηση να ομνύει στις διεθνείς εκθέσεις και η ίδια να προωθεί «λύσεις» παράτασης του εργασιακού βίου στο Ασφαλιστικό, ωστόσο με την υφιστάμενη νομοθεσία (ν. 4670/2020) έχει μπει «κόφτης» στα έτη ασφάλισης. Πέραν των 40 ετών δεν προσαυξάνεται παρά με μόλις με 0,5% ετησίως η σύνταξη (ποσοστό αναπλήρωσης). Ενώ από το 36ο και μέχρι το 40ό η κλιμάκωση είναι 2,55% για κάθε έτος.

Το Υπουργείο Εργασίας θέλει να ισοπεδώσει τις παροχές προς όλους τους συνταξιούχους, ακόμη και για τα έξοδα κηδείας, στα χαμηλότερα ποσά που έδινε το πρώην ΙΚΑ (περίπου στα 900 ευρώ στους συγγενείς).


Ωστόσο, στους αναπήρους δίνει σύνταξη με τρία διαφορετικά συστήματα:

Στον ιδιωτικό τομέα μέσω ΚΕΠΑ και ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%


Στους δημοσίους υπαλλήλους μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών (στους κατά τόπους νομούς)


Στους αγρότες πάλι με το ΚΕΠΑ, αλλά με ποσοστό αναπηρίας άνω του 59%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου