Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2024

Η Ρωσία κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους του Τραμπ για την απόπειρα δολοφονίας του «Η ατμόσφαιρα γύρω από τον υποψήφιο Τραμπ προκάλεσε αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική», δήλωσε η Μόσχα.





 

 


Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενεργοποιήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Μετά από πολυάριθμες προσπάθειες να απομακρυνθεί ο υποψήφιος Τραμπ από την πολιτική σκηνή χρησιμοποιώντας αρχικά νομικά μέσα, δικαστήρια, την εισαγγελία, απόπειρες πολιτικής απαξίωσης και συμβιβασμού του υποψηφίου ήταν προφανές σε όλους τους εξωτερικούς παρατηρητές ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.


Ένας ένοπλος, ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον του Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια το Σάββατο, τραυματίζοντας το δεξί αυτί του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Στη συνέχεια ο Κρουκς έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς. Λίγα είναι γνωστά για το ιστορικό του Κρουκς και τα κίνητρά του ερευνώνται ακόμη.

Η Μόσχα «δεν πιστεύει ότι η απόπειρα εξόντωσης και δολοφονίας του Τραμπ οργανώθηκε από τις σημερινές αρχές», δήλωσε ο Πεσκόφ, αλλά πρόσθεσε ότι «η ατμόσφαιρα γύρω από τον υποψήφιο Τραμπ ... προκάλεσε αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική».





Η δήλωση του Κρεμλίνου απηχεί τα λεγόμενα των Ρεπουμπλικανών, με ορισμένους από τους συμμάχους του Τραμπ να προσπαθούν να επιρρίψουν την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στους Δημοκρατικούς, κατηγορώντας τους ότι υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον του πρώην προέδρου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε να μειωθεί η «θερμοκρασία της πολιτικής».


«Η Ρωσία πάντα καταδίκαζε και καταδικάζουμε έντονα κάθε έκφραση βίας κατά τη διάρκεια του πολιτικού αγώνα», δήλωσε ο Πεσκόφ. Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει μιλήσει με τον Τραμπ και δεν σκοπεύει να του τηλεφωνήσει.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ έχει «ήδη κερδίσει» τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Τραμπ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου