Κυριακή, Σεπτεμβρίου 01, 2024

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πιέζει τη Δύση για ουκρανικά χτυπήματα στο βαθύτερο ρωσικό έδαφος «Σχέδιο για τη νίκη της Ουκρανίας» αναμένεται να παρουσιάσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Τζο Μπάιντεν.





AP | Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Ουκρανίας

 
 


Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιέζει τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον που έγινε το Σάββατο (31/8).

Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2022, αλλά έχει περιορίσει τη χρήση των όπλων της στο ουκρανικό έδαφος και σε αμυντικές διασυνοριακές επιχειρήσεις. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι την Παρασκευή (30/8) κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες σκότωσαν έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν 97 στο Χάρκοβο, με περισσότερες επιθέσεις το Σάββατο (31/8).


Αυτές θα μπορούσαν να αποτραπούν μόνο «πλήττοντας τα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια, τις βάσεις τους και την υλικοτεχνική υποδομή της ρωσικής τρομοκρατίας», σύμφωνα με το Reuters. Στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Μιλάμε γι' αυτό κάθε μέρα με τους εταίρους μας. Πείθουμε. Παρουσιάζουμε επιχειρήματα». Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι ο καθαρισμός του ουρανού της Ουκρανίας από τις ρωσικές κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες θα ήταν «ένα ισχυρό βήμα που θα ανάγκαζε τη Ρωσία να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου και μια δίκαιη ειρήνη».





Η έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Δύση

Απευθύνοντας έκκληση προς τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Χρειαζόμαστε τις δυνατότητες για να προστατεύσουμε πραγματικά και πλήρως την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Χρειαζόμαστε τόσο τις άδειες για τις δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς όσο και τα βλήματα και τους πυραύλους σας μεγάλου βεληνεκούς». Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ωστόσο, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι οι εκπρόσωποί του «έχουν παράσχει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες» στους εταίρους της Ουκρανίας.


Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον με αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με τους Αμερικανούς. αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN ότι το Κίεβο έδειχνε πως τα ρωσικά αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για να πλήξουν ουκρανικές πόλεις βρίσκονταν εντός εμβέλειας βαθιών πληγμάτων. «Έχουμε εξηγήσει τι είδους δυνατότητες χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες από τη ρωσική τρομοκρατία που μας προκαλούν οι Ρώσοι, οπότε ελπίζω ότι εισακουστήκαμε», δήλωσε ο Ρουστέμ Ουμέροφ.

Μάλιστα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να απευθύνει παρόμοια έκκληση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν θα του παρουσιάσει – όπως είπε χαρακτηριστικά – «ένα σχέδιο για τη νίκη της Ουκρανίας», δίνοντας το «παρών» και στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου