Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2024

Ρωσία: Οριστικοποιείται το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας Οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας θεωρούνται ευρέως ως προσπάθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ.





Φωτογραφία αρχείου

 
 


Το Κρεμλίνο δήλωσε, την Κυριακή (29/9), πως οι τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας έχουν ετοιμαστεί και πρόκειται να οριστικοποιηθούν, κάτι που σημαίνει ότι τα σχετικά έγγραφα που θα προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα, θα επικαιροποιηθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δύση, την Τετάρτη (25/9), πως - με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο δόγμα - η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν πληγεί με συμβατικούς πυραύλους και πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της, που υποστηρίζεται από μία πυρηνική δύναμη, ως κοινή επίθεση.


Μάλιστα, οι αλλαγές θεωρούνται ευρέως ως προσπάθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, την Κυριακή (29/9) δήλωσε στον δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης, Πάβελ Ζαρούμπιν, τα εξής: «Οι τροποποιήσεις έχουν ετοιμαστεί και τώρα θα οριστικοποιηθούν».


Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επικαλέστηκε τη διεθνή κατάσταση, τις κλιμακούμενες εντάσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την αυξανόμενη εγγύτητα υποδομών του ΝΑΤΟ σε αυτά, και αυτό που αποκάλεσε ως «βαθύτερη εμπλοκή πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας στο πλευρό του Κιέβου», ως υπόβαθρο των αλλαγών στο δόγμα.
Πιο επιθετικό το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, την Τετάρτη (25/9) εξήγησε πώς σχεδιάζεται να αλλάξει το ρωσικό πυρηνικό δόγμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το TASS, το εν λόγω έγγραφο καθορίζει τη βασική αρχή της χρήσης πυρηνικών όπλων: Πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο για την προστασία της κυριαρχίας. Παρ' όλα αυτά, η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση και η εμφάνιση νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων επέβαλαν την προσαρμογή των προσεγγίσεων.


Έτσι, στη μόνιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πυρηνική αποτροπή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατονόμασε τις βασικές παραμέτρους του επικαιροποιημένου εγγράφου. Το σχέδιο έχει πλέον ετοιμαστεί - ο Ρώσος Πρόεδρος πρέπει ακόμη να εγκρίνει το δόγμα για να τεθεί σε ισχύ.

Χαρακτηριστικά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας είπε: «Η επικαιροποιημένη έκδοση του εγγράφου προτείνει ότι η επίθεση κατά της Ρωσίας από οποιοδήποτε κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικό όπλο, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός κράτους που διαθέτει πυρηνικό όπλο, θα πρέπει να θεωρείται ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ακόμα, σύμφωνα με τη Washington Post, ο Πρόεδρος της Ρωσίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τόνισε: «Οι προϋποθέσεις για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας θα είναι αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με μια μαζική εκτόξευση αεροδιαστημικών μέσων επίθεσης και τη διέλευσή τους από τα σύνορα του κράτους μας. Διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως μέλος του κράτους της Ένωσης».






Το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή, έχει διευρυνθεί . Ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών για την εξουδετέρωση των οποίων εφαρμόζεται η πυρηνική αποτροπή, έχει διευρυνθεί. Η επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους, προτείνεται να θεωρείται ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακόμα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, μια μαζική εκτόξευση στρατηγικών και τακτικών αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, υπερηχητικών και άλλων αεροσκαφών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και η διέλευσή τους από τα ρωσικά σύνορα θα αποτελέσουν τη βάση για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Η επίθεση κατά της Λευκορωσίας, ως συμμάχου της Ρωσίας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πυρηνικό πλήγμα. Μια κρίσιμη απειλή κατά της κυριαρχίας της Ρωσίας, ακόμη και με συμβατικά όπλα, θα αποτελούσε επίσης λόγο για πυρηνική απάντηση.
Ποια η θέση της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία, όπως τονίζει το Κρεμλίνο, προσεγγίζει με υπευθυνότητα το ζήτημα των πυρηνικών όπλων και προσπαθεί να αποτρέψει την «εξάπλωσή» τους στον κόσμο. Η πυρηνική τριάδα παραμένει η σημαντικότερη εγγύηση της ασφάλειας της Ρωσίας και μέσο για τη διατήρηση της ισορροπίας στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα έκδοση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020 και αντικατέστησε ένα παρόμοιο έγγραφο που είχε εγκριθεί 10 χρόνια νωρίτερα. Το δόγμα προσαρμόζεται με βάση την ανάλυση που διεξήχθη τον τελευταίο χρόνο από ειδικούς του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας. Όλες οι διευκρινίσεις είναι επαληθευμένες και ανάλογες με τις σύγχρονες στρατιωτικές απειλές και τους κινδύνους σε σχέση με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου