Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2024

Λίβανος: Αναφορές για 14 Ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς κατά τη χερσαία επιχείρηση Το Ισραήλ επιβεβαίωσε πως ένας αξιωματικός των στρατιωτικών του δυνάμεων σκοτώθηκε στον Λίβανο.




AP Photos

 


 


Μπορεί το Ισραήλ να έχει επιβεβαιώσει μόλις έναν νεκρό στρατιώτη των δυνάμεών του που συμμετέχουν στη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, ωστόσο ο αριθμός αυτός φαίνεται πως είναι πολλαπλάσιος.

Ισραηλινές πηγές αποκάλυψαν στο Sky News Arabia ότι 14 στρατιώτες των IDF σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στον νότιο Λίβανο.


Νωρίτερα σε δήλωσή της, η Χεζμπολάχ ανέφερε πως είχε εμπλακεί σε νέες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις που είχαν «διεισδύσει» σε μια πόλη στα νότια του Λιβάνου.

Η σιιτική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η Ισλαμική Αντίσταση εμπλέκεται σε συγκρούσεις με στρατιώτες του εχθρού που διεισδύουν στην πόλη Μαρούν αλ-Ρας», καθώς κα ότι οι δυνάμεις της προκάλεσαν «απώλειες» ανάμεσα στις τάξεις των Ισραηλινών.











Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή της συνοριακής πόλης Γιαρόν.
Τ Ισραήλ επιβεβαίωσε έναν νεκρό στρατιώτη του στις μάχες στον Λίβανο

Παρόλο που η παραδοχή για 14 νεκρούς στρατιώτες των IDF έρχεται από ισραηλινές πηγές, ο στρατός επισήμως ανέφερε ότι ένας αξιωματικός σκοτώθηκε στις μάχες με τη Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι «ο λοχαγός Εϊτάν Γιτζάκ Οστέρ (Eitan Yitzhak Oster), 22 ετών, έπεσε κατά τη διάρκεια των μαχών στον Λίβανο», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.


Από την πλευρά του, ο Λιβανέζικος Στρατός ανακοίνωσε ότι ένα ισραηλινό drone στόχευσε μία από τις μονάδες του, ενώ εργαζόταν για να ανοίξει δρόμο στα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας στρατιώτης.

«Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα επίθεσης από ισραηλινό εχθρικό drone, ενώ μια στρατιωτική μονάδα εργαζόταν για να ανοίξει τον δρόμο Marjayoun-Hasbaya στην είσοδο της πόλης Kawkaba για να εξασφαλίσει τη διέλευση των πολιτών», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να ανασυνταχθούν, έπειτα από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν την Τρίτη (1/10). Αν και ανακοίνωσε πως «δεν υπάρχει μεγάλη ζημιά σε υποδομές», υπήρξε η παραδοχή πως «πολλές αεροπορικές βάσεις υπέστησαν ζημιές« από την επίθεση.


«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ιράν, δεν εκτοξεύτηκαν υπερηχητικά βλήματα», προστίθεται σχετικά.
Το Ισραήλ ενίσχυσε τις χερσαίες δυνάμεις του στον Λίβανο

Στην ενίσχυση των δυνάμεων που συμμετέχουν στη χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο, προχώρησε ο Ισραηλινός Στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη (2/10) ότι εντάσσονται μονάδες του Πεζικού και Τεθωρακισμένων στις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως θα παραμείνουν «περιορισμένες και στοχευμένες».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ γνωστοποίησε την Τρίτη (1/10) ότι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και αλεξιπτωτιστές εισήλθαν στο έδαφος του Λιβάνου σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο, στην πρώτη χερσαία επιχείρηση που ανακοινώνεται επισήμως.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων διεξάγουν επί μήνες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, στη διάρκεια των οποίων εντόπισαν σήραγγες και αποθήκες όπλων κάτω από σπίτια.
Τι δείχνει η συμμετοχή του πεζικού και τεθωρακισμένων

Η συμμετοχή στρατευμάτων του Πεζικού και των Τεθωρακισμένων της 36ης μεραρχίας, περιλαμβανομένης της Ταξιαρχίας Γκολάνι, όπως και της 188ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων και της 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού υπονοεί ότι η επιχείρηση του Ισραήλ διευρύνεται πέρα από στοχευμένες επιδρομές των Ειδικών Δυνάμεων, όπως διατείνεται το Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει επισημάνει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του έχουν κυρίως στόχο να καταστρέψουν τις σήραγγες και άλλες υποδομές της Χεζμπολάχ στη μεθόριο. Επίσης, έχει τονίσει ότι δεν σχεδιάζει ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό ή μεγάλες πόλεις του νότιου Λιβάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου