Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Η Ιταλία στέλνει τους πρώτους μετανάστες στην Αλβανία: Εφαρμόζουν την αμφιλεγόμενη συμφωνία Μελόνι - Ράμα Στην Αλβανία θα βρίσκονται την Τετάρτη (16/10) 16 μετανάστες που διασώθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας σε διεθνή ύδατα.




AP Photo/Vlasov Sulaj

 
 


Στην Αλβανία κατευθύνονται οι πρώτοι μετανάστες από την Αφρική, οι οποίοι πρόκειται να έχουν ως κατοικία τους -το επόμενο διάστημα- την κλειστή δομή για αιτούντες άσυλο που δημιούργησε η Ιταλία στον βορρά της χώρας.

Πρόκειται για τα hot spot που χρηματοδότησε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, μετά από σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, στην πόλη Σενγκίν και στο χωριό Γκιάντερ. Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα Syri, οι πρώτοι «κάτοικοι» των δομών αυτών θα είναι 16.


Οι άνθρωποι αυτοί αναμένεται να βρίσκονται επί αλβανικού εδάφους την Τετάρτη (16/10). Διασώθηκαν σε διεθνή ύδατα και κανένας από αυτούς «δεν άγγιξε» τα ιταλικά χωρικά ύδατα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται. Όλοι τους είναι άνδρες.

Κάποια πιο «εύθραυστα» άτομα, όπως γυναίκες, ανήλικοι και ηλικιωμένοι που διασώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (13/10) σε διεθνή ύδατα, στάλθηκαν στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στους καταυλισμούς της Λαμπεντούζα.







Η εξέλιξη αυτή έρχεται σχεδόν δύο 24ωρα αφότου η Επιτροπή των Mόνιμων Aντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (Coreper), υιοθέτησε την κοινή θέση της Ένωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων με την Αλβανία.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ράμα, την ημέρα που είχαν γίνει τα εγκαίνια της δομής, παρουσία της Μελόνι. «Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ευρωπαίοι, αν και όχι ως Ευρωπαίοι της ΕΕ. Αν η συμφωνία αυτή αποτύχει, θα είναι μια αποτυχία που δεν θα οφείλεται σε υστεροβουλία κακούργων, αλλά στον αυθορμητισμό της καρδιάς», είχε δηλώσει ο Αλβανός πρωθυπουργός.


Από την μεριά της, η Ιταλίδα ομόλογός του είχε τονίσει: «Θεωρούμε ότι σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία χωρών της ΕΕ με χώρες που δεν είναι, ακόμη, μέλη της Ένωσης είναι βασικής σημασίας. Η συμφωνία αυτή θέτει τρεις κύριους στόχους: την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και να το να υποδεχόμαστε στην Ευρώπη μόνον όποιον δικαιούται, πράγματι, διεθνή ανθρωπιστική προστασία».





Έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία της ιταλικής δομής στην Αλβανία

Η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία, η οποία προβλέπει τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες, η οποία έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει δύο κλειστές δομές στη βόρεια Αλβανία, για ταυτοποίηση των μεταναστών και υποβολή αιτήσεων ασύλου.


Η Τζόρτζια Μελόνι είχε αναφέρει τότε ότι η παραμονή των «απελπισμένων της θάλασσας» στα κέντρα αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον έναν μήνα και η χωρητικότητά τους θα είναι 3.000 ανθρώπων. Στο εσωτερικό των κέντρων θα ισχύει ο ιταλικός νόμος, αλλά με τη φύλαξη θα ασχοληθούν οι Αλβανοί.

H ιταλική Κεντροαριστερά είχε εκφράσει την αντίθεσή της. Το Δημοκρατικό Κόμμα, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αναφέρει ότι «η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία είναι λανθασμένη και δεν λύνει κανένα πρόβλημα». Όπως είχε τονιστεί σχετικά, το πρωτόκολλο αυτό «μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με ειδικότερη αναφορά στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες, οι οποίοι ορίζουν ότι πρέπει να επιλέγεται το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και διασφαλίζουν το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών».

Σημειώνεται ότι παρόμοιο προηγούμενο αποτελεί αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δημιούργησε κλειστά κέντρα στη Ρουάντα, πάντα για την υποβολή και εξέταση αιτήσεων ασύλου. Ωστόσο, μετά το Brexit αποτελεί χώρα εκτός ΕΕ.
Όταν προέκυψε σενάριο για δομή στα εδάφη της ελληνικής μειονότητας

Οι δύο δομές βρίσκονται στο λιμάνι του Σενγκίν (απέναντι από το Μπάρι) και στο χωριό Γκιάντερ, λίγα χιλιόμετρα πιο βορειοανατολικά.

Αρχικά, οι έλεγχοι για την ταυτότητα των μεταναστών θα γίνονται στη Σενγκίν και στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μεταφέρονται στο Γκιάντερ, μια τοποθεσία που παλαιότερα αποτελούσε μια από τις βάσεις της Αλβανικής Αεροπορίας.


Στις δομές θα κλείνονται παράτυποι μετανάστες που θα διασώζονται από το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή, αλλά όχι γυναίκες που κυοφορούν, ούτε ανήλικα. Στόχος είναι να παραμένουν εκεί, περιμένοντας την έκβαση των αιτήσεων ασύλου που πρέπει να διεκπεραιωθούν.

Ως μέρος της συμφωνίας, τρεις εγκαταστάσεις σε αυτές τις δύο τοποθεσίες άνοιξαν επίσημα στην Αλβανία την περασμένη εβδομάδα: ένα κέντρο με χωρητικότητα 880 αιτούντων άσυλο, ένα κέντρο προ-απέλασης (γνωστό ως CPR) χωρητικότητας 144 θέσεις, όπως και μια μικρή φυλακή με 20 θέσεις.

Μεταξύ των περιοχών που είχαν ακουστεί -τουλάχιστον μεταξύ φημών και παραφιλολογίας- πως θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Αλβανία, ήταν και μια σε εδάφη της ελληνικής μειονότητας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, ούτε και έγινε κάποια σχετική κίνηση από την κυβέρνηση Ράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου