Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Στη φάκα της Σιν Μπετ δύο Ισραηλινοί: Στρατολογήθηκαν από το Ιράν για δολιοφθορές και δολοφονία Δύο Ισραηλινοί κατηγορούνται πως δρούσαν υπέρ του Ιράν. Πληρώθηκαν 5.000 δολάρια για σαμποτάζ.







(AP Photo/Mahmoud Illean)

 

 


Δύο Ισραηλινοί συνελήφθησαν για τη διενέργεια μιας σειράς πράξεων δολιοφθοράς για λογαριασμό του Ιράν και για σχέδιο δολοφονίας ενός ανώτερου ισραηλινού στελέχους, ανακοίνωσαν η Shin Bet και η ισραηλινή αστυνομία τη Δευτέρα 14/10.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που επικαλούνται οι Times of Israel ένας Ισραηλινός πολίτης, o 30χρονος Vladislav Viktorson από το Ramat Gan προσεγγίστηκε από έναν Ιρανό που παρουσιάστηκε ως «Mari Hossi» μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Αύγουστο.


Στη συνέχεια ο Viktorson στρατολόγησε την 18χρονη σύντροφό του Anna Bernstein και έναν άλλο κάτοικο του Ramat Gan. Η τριάδα πραγματοποίησε διάφορες πράξεις δολιοφθοράς και βανδαλισμού -συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού προκλητικών γκράφιτι και της ανάρτησης αφισών, της πυρπόλησης αυτοκινήτων κοντά στο πάρκο Yarkon του Τελ Αβίβ και πράξεων εμπρησμού σε τοπικά δάση- κατ' εντολή του Hossi, ο οποίος τους έδινε οδηγίες στα εβραϊκά, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο Viktorson γνώριζε ότι ο Hossi ήταν μια «ιρανική οντότητα».







Ο Ιρανός πράκτορας ζήτησε επίσης από τον Viktorson να σαμποτάρει μηχανήματα ΑΤΜ και υποδομές επικοινωνίας, να φωτογραφίζει διαδηλωτές σε πολιτικές συγκεντρώσεις και να στρατολογεί άστεγους που ζουν στους δρόμους για διάφορες δραστηριότητες.

Οι Viktorson και Bernstein βιντεοσκόπησαν μερικά από τα σαμποτάζ στα οποία συμμετείχαν και πληρώθηκαν 5.000 δολάρια.
Του ζήτησαν να δολοφονήσει επιφανή Ισραηλινό με χειροβομβίδα

Στη συνέχεια, ο Hossi ζήτησε από τον Viktorson να σκοτώσει έναν επιφανή Ισραηλινό ρίχνοντας μια χειροβομβίδα στο σπίτι του, αναφέρει η ανακοίνωση. Ο Viktorson συμφώνησε να το κάνει και προσπάθησε να αγοράσει όπλα, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή, πιστολιών και χειροβομβίδων, ανέφερε η δήλωση.


Ο στόχος δεν κατονομάστηκε.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να κρατηθούν οι ύποπτοι μέχρι το τέλος της διαδικασίας, μετέδωσε το Κανάλι 13.

Λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή του τρίτου προσώπου και την τύχη του δεν έχουν δοθεί.


«Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει, για άλλη μια φορά, τις προσπάθειες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών να στρατολογήσουν και να εκμεταλλευτούν Ισραηλινούς πολίτες προκειμένου να προωθήσουν την κατασκοπεία και την τρομοκρατική δραστηριότητα στο Ισραήλ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Shin Bet στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η υπηρεσία, σε συνεργασία με την αστυνομία, αποκάλυψε μια σειρά από προσπάθειες των Ιρανών να στρατολογήσουν Ισραηλινούς πολίτες «προκειμένου να εκτελέσουν διάφορες εργασίες που κατέληξαν σε βλάβη ατόμων στο Ισραήλ».
Με ψεύτικα προφίλ «δουλεύουν» οι Ιρανοί

Οι έρευνες αποκάλυψαν «πολλά πλασματικά προφίλ Ιρανών [στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης]» τα οποία παρακολουθήθηκαν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με αυτά, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η αποκάλυψη της δραστηριότητας οδήγησε στη σύλληψη και ανάκριση Ισραηλινών πολιτών που μπήκαν στον πειρασμό να εκτελέσουν αποστολές», είπε.

«Αν και οι εργασίες αυτές μπορεί αρχικά να θεωρηθούν αθώες, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στην εθνική ασφάλεια», προειδοποίησε η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι τέτοιες εκκλήσεις μπορούν να γίνουν σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών και των εβραϊκών, μέσω κοινωνικών πλατφορμών όπως το Instagram, το WhatsApp, το Facebook και το Twitter.


Ενώ ορισμένοι πολίτες έχουν παρασυρθεί από τα χρήματα που προσφέρονται, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ένας σημαντικός αριθμός Ισραηλινών πολιτών» δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις ή δεν τις κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές.
Οι συλλήψεις έγιναν καθώς ο πολυετής σκιώδης πόλεμος του Ισραήλ με το Ιράν έχει κορυφωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση.

Η Shin Bet τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε μια σειρά από υποτιθέμενες ιρανικές συνωμοσίες, στις οποίες το Ιράν είχε προσπαθήσει να ξεγελάσει διαδικτυακά Ισραηλινούς για να εκτελέσουν αποστολές για λογαριασμό της Τεχεράνης.

Τον περασμένο μήνα, ένας Ισραηλινός πολίτης συνελήφθη αφού φέρεται να είχε στρατολογηθεί από το Ιράν για να προωθήσει ένα σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του υπουργού Άμυνας ή του επικεφαλής της Shin Bet.


Τον Ιανουάριο, οι αρχές αποκάλυψαν ένα σχέδιο στο οποίο Ισραηλινοί φέρονται να στρατολογήθηκαν για να συλλέγουν πληροφορίες για προσωπικότητες υψηλού προφίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου