Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2024

Με «καπέλο» 200 εκατ. τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου Υπερτιμολογημένα τα «δωρεάν» self test σε σχέση με την ίδια εξέταση που γίνεται στα παραδοσιακά μικροβιολογικά εργαστήρια.





ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
 


Υπερτιμολογημένο 600% είναι το «δωρεάν» self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με τη χρέωση του ΕΟΠΥ για την ίδια εξέταση που γίνεται παραδοσιακά στα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα το self test που ξεκίνησε να χορηγείται από χτες δωρεάν σε 2,8 εκατομμύρια δικαιούχους και το οποίο έσπευσε να διαφημίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ειδικό σποτ, έφτασε να κοστίζει στο υπουργείο Υγείας 7 ευρώ.


Ωστόσο, η φερόμενη ως «πρωτοποριακή» εξέταση δεν είναι άλλη από τη γνωστή εξέταση Mayer κοπράνων που χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες για την ανίχνευση της παρουσίας αίματος στα κόπρανα και μπορεί να αποτελέσει ένδειξη διαφόρων παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος.

Την εξέταση Mayer κοπράνων στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια ο ΕΟΠΥ τη χρεώνει 1,92 ευρώ εκ των οποίων ο μικροβιολόγος εισπράττει μόλις 0,60 ευρώ (CLAWBACK και REBATE) και 0,3 ευρώ η συμμετοχή του ασθενούς. Συνολικά το μικροβιολογικό εργαστήριο εισπράττει 1 ευρώ που περιλαμβάνει το τεστ σαν κιτ αλλά και τα έξοδα ιατρείου / εργαστηρίου και η υπογραφή - ευθύνη - πιστοποίηση ιατρού, ενώ το self test κοστίζει 7ευρώ μόνο το κιτ.


Όπερ σημαίνει ότι το συγκεκριμένο self test ο έμπορος το πουλάει στο κράτος 7 ευρώ ενώ για την ίδια εξέταση ο Μικροβιολόγος Ιατρός αμείβεται με 1 ευρώ (0,6 από ΕΟΠΥ και 0,3 από ασθενή).

Σημειωτέον η Mayer κοπράνων που ανιχνεύει την αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα δεν είναι κάποια εξειδικευμένη εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επομένως, με καθαρά επιστημονικούς όρους το συγκεκριμένο Self test των 7 ευρώ δεν είναι η πλέον αξιόπιστη εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.


Η διάθεση των συγκεκριμένων Self test εντάσσεται στο προγράμματα προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας το κόστος του οποίου εκτιμάται πάνω από 200 εκατ. ευρώ και τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εκτός από τον πρωθυπουργό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συμμετέχει στη διαφημιστική καμπάνια του self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στο Χ αναφέρει ότι:


«Η κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζουμε αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εύγε στην Ειρήνη Αγαπηδάκη για την εξαιρετική της δουλειά σε αυτόν τον τομέα!»,

Ενώ από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με ανάρτησή της στα social media ενημερώνει για την αποστολή των sms, τονίζοντας ότι «η πρόληψη σώζει ζωές. Μην αμελήσετε το μήνυμα!».

Αναφέρει ότι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου