Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2024

Το «φαινόμενο Τραμπ 2.0» στοιχειώνει την παγκόσμια οικονομική ελίτ - Αβεβαιότητα στις αγορές Οι αμερικανικές εκλογές θεωρούνται παγκόσμιος κίνδυνος μαζί με τους πολέμους και τον πληθωρισμό.




AP Photo

 

 


Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον, δήθεν για να συζητήσουν τεχνικά θέματα: χρέος, πληθωρισμός, επιτόκια. Αυτό που πραγματικά τους απασχολεί είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το Bloomberg.

Η ενδεχόμενη επιστροφή του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο δεσπόζει στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα. Σε δημόσια πάνελ, ή πίσω από κλειστές πόρτες σε δείπνα, η συζήτηση στρεφόταν συνεχώς στην ψηφοφορία που απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες.


«Όλοι μιλούν για τις εκλογές στις ΗΠΑ και περιμένουν με κομμένη την ανάσα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δεύτερος υπουργός Οικονομικών της Μαλαισίας Αμίρ Χαμζάχ Αζιζάν.

Αυτό οφείλεται στα εντελώς διαφορετικά οράματα που προσφέρουν οι δύο υποψήφιοι για τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, για την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι μιλούν παράλληλα με τους κορυφαίους κινδύνους για την παγκόσμια σταθερότητα, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.


Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εκπροσωπεί κυρίως τη συνέχεια, ενώ ο Τραμπ απειλεί να ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο ακόμη περισσότερο απ' ό,τι έκανε στην πρώτη του θητεία, επιβάλλοντας δασμούς 60% στην Κίνα και έως 20% σε όλους τους άλλους.

Τα αποτελέσματα για την πολιτική απέχουν αρκετά μεταξύ τους ώστε να αποτελούν πηγή «υψηλής αβεβαιότητας», σύμφωνα με τα λόγια ενός κορυφαίου αξιωματούχου του ΔΝΤ, σε μια εποχή που κατά τα άλλα η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ήπιας προσγείωσης και οι επενδυτές είναι γενικά αισιόδοξοι.
Οι αγορές απεχθάνονται την αβεβαιότητα

«Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα, και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα όλων επικρέμεται πάνω από αυτές τις συνεδριάσεις: Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών;», δήλωσε ο Josh Lipsky, διευθυντής του GeoEconomics Center του Atlantic Council με έδρα την Ουάσιγκτον. «Αυτό έχει σημασία για όλους».


Στο περιθώριο της συνάντησης, υπήρχαν πολλές εκδηλώσεις για τους παρευρισκόμενους που απορροφήθηκαν από το εκλογικό «μαντεψιάρικο» παιχνίδι.

Η Goldman Sachs Group Inc. φιλοξένησε ένα δείπνο πελατών με κεντρικό ομιλητή τον δημοσκόπο Nate Silver. Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών είχε τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, μεταξύ των καλεσμένων του στο δείπνο. Σε ένα σεμινάριο για επενδυτές της JPMorgan Chase & Co., με μία συνεδρία με τίτλο «Είναι αναπόφευκτη η νίκη του Τραμπ;», στην ατζέντα των ομιλητών περιλαμβάνονταν ο Τζιμ Μεσίνα, αναπληρωτής προσωπάρχης στην κυβέρνηση Ομπάμα, και ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ Σκοτ Μπέσεντ.
Ισορροπημένη στάση από τους διπλωμάτες

Οι οικονομικοί διπλωμάτες ήταν γενικά προσεκτικοί ώστε να μην ακούγεται ότι ευνοούν τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου. Και οι περισσότεροι προσπάθησαν να αποφύγουν ακόμη και την ονομαστική αναφορά του Τραμπ.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι προσπάθησαν να διαμορφώσουν μια αισιόδοξη εικόνα, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί - τονίζοντας την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και το γεγονός ότι η πρώτη θητεία του Τραμπ προσέφερε ήδη καθοδήγηση για το πώς να διαπραγματευτούν μαζί του.

Ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Muhammad Aurangzeb δήλωσε ότι το έθνος του θα διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με την πολιτική.
Αυτό συνέβαινε υπό «διάφορες διοικήσεις που έχουν έρθει», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Έτσι, όλα τα χέρια στο κατάστρωμα από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι».


Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα την Ουάσιγκτον συμβολίζουν μια εποχή ελάχιστα αμφισβητούμενης αμερικανικής υπεροχής στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή αντιμετωπίζει τώρα νέες προκλήσεις, μεταξύ άλλων από την ομάδα των αναδυόμενων αγορών BRICS. Οι ηγέτες της συναντήθηκαν στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, όπου ο οικοδεσπότης Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε έναν νέο «πολυπολικό κόσμο».
Το μήνυμα Λαγκάρντ

Παρόλο που ο Τραμπ υπήρξε στο παρελθόν επιφυλακτικός απέναντι στους πολυμερείς οργανισμούς υπό δυτική ηγεσία, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο υποψήφιος του ΓΑΠ -αν εκλεγεί- θα δει την αξία της ικανότητας του δανειστή να μοχλεύει πόρους, αντί να επιλέξει τις ΗΠΑ να τα καταφέρουν μόνες τους.

«Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τις εκλογές», δήλωσε ο Ajay Banga, ο οποίος προτάθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Ας ασχοληθούμε με την προεδρία με τον σεβασμό που της αξίζει».
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τους εμπορικούς εταίρους.

«Περίοδοι περιορισμών και φραγμών δεν ήταν περίοδοι ευημερίας και ισχυρής ηγεσίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε εκδήλωση στην αμερικανική πρωτεύουσα. Όποιος κι αν γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «θα πρέπει τουλάχιστον να το έχει αυτό κατά νου».

Στην άλλη άκρη της πόλης, σε ένα μαγαζί το Morton's την Τετάρτη το βράδυ, η Gavekal Research - μια εταιρεία συμβούλων με επίκεντρο την Κίνα - φιλοξένησε μια συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από την εμπορική πολιτική και τους δασμούς σε περίπτωση νίκης του Τραμπ. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου που αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από στελέχη της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, ήταν ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλεονεκτική θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου