Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2024

Ο «Αμερικανός Λόρενς της Αραβίας» προειδοποιεί το Ισραήλ: Ξέχασε την πρόσφατη ιστορία του Ο βετεράνος διπλωμάτης, Ράιαν Κρόκερ, με 40ετή εμπειρία από τη Μέση Ανατολή, περιγράφει το ρευστό σκηνικό στην περιοχή μετά την εξόντωση του Σινουάρ.


AP Photo/Osamah Abdulrahman

 
 

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, θα μπορούσε να είναι μια «χαραμάδα» ελπίδας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι το Ισραήλ και οι εχθροί του δεν θα πάρουν αυτήν την προοπτική. Αυτή είναι η εκτίμηση του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ράιαν Κρόκερ, ενός βετεράνου διπλωμάτη με τέσσερις δεκαετίας προϋπηρεσίας στη Μέση Ανατολή, ο οποίος είναι γνωστός ως «Ο Αμερικανός Λόρενς της Αραβίας», μέσω της συνέντευξής του στο Politico.


Ο Κρόκερ πέρασε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Αμερικής στον αραβικό κόσμο, υπηρετώντας ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, καθώς και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Τώρα, συνταξιούχος πλέον, πιστεύει ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και της Χεζμπολάχ -καθώς και του Ιράν- δεν πλησιάζουν προς το τέλος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του βετεράνου διπλωμάτη, ο θάνατος του Σινουάρ, που ακολούθησε τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τον περασμένο μήνα, μαζί με πολλούς άλλους ανώτερους διοικητές, θα οδηγήσει κυρίως στη συνέχιση ενός ανταρτοπόλεμου. Εκτός εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εργαστούν σκληρά για την κατάπαυση του πυρός, λέει ο Κρόκερ.







Μάλιστα, σημειώνει ότι όλο αυτό το σκηνικό δεν πρόκειται να αποθαρρύνει το Ιράν να ενισχύσει το πρόγραμμα των πυρηνικών του όπλων, αλλά να το σνισχύσει.

Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ παρόμοια με αυτό που συνέβη πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στον Λίβανο, λέει ο Κρόκερ. «Αυτή η εισβολή και η επακόλουθη ισραηλινή κατοχή δημιούργησαν τη Χεζμπολάχ. Αυτή η εισβολή δεν πρόκειται να την τελειώσει». Όπως προσθέτει: «Ένα πράγμα που έχω μάθει εδώ και χρόνια, ειδικά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι ότι η έννοια της ήττας ενός αντιπάλου, έχει νόημα μόνο εάν αυτή αποτυπωθεί στο μυαλό αυτού του αντιπάλου. Αν αυτός ο αντίπαλος νιώθει ηττημένος, είναι ηττημένος. Αν δεν το κάνει, τότε δεν είναι».
Τι σημαίνει η εξόντωση Σινουάρ στη Μέση Ανατολή

Σε ερώτηση για τ τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι μοιάζει με την περίπτωση του Οσάμα μπιν Λάντεν. Όπως σημειώνει, «αυτές οι οργανώσεις λειτουργούσαν χωρίς οδηγίες από τον ηγέτη. Δεν θα έβλεπα πολλές αλλαγές στο ίδιο το πεδίο της μάχης. Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οργανωμένες ικανότητές της, αλλά αυτό θα συνέβαινε με ή χωρίς Σινουάρ.


Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μια σειρά από σημαντικές ισραηλινές νίκες, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Σινγουάρ αυτήν την εβδομάδα και μετά τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η «ισορροπία δυνάμεων» στην περιοχή έχει αλλάξει προς όφελος του Ισραήλ, αλλά ο Κρόκερ δεν θεωρεί πως αυτό ισχύει απόλυτα. «Θα έλεγα ότι είναι πρόωρο. Είναι ξεκάθαρο ότι η Χεζμπολάχ μάχεται. Πύραυλοι εξακολουθούν να πετούν πέρα ​​από τα σύνορα, όπως και τα drones».

«Σαφώς η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ, είναι αποδυναμωμένες. Είναι σίγουρα απογοητευμένοι (οι μαχητές στις οργανώσεις αυτές) όσον αφορά την ικανότητά τους να προσφέρουν οτιδήποτε σαν ουσιαστική απάντηση. Αλλά, προβλέπω μια πολύ μακρά εξέγερση από τη Χαμάς», επισημαίνει ο «Αμερικανός Λόρενς της Αραβίας».
Η επικείμενη επίθεση του Ισραήλ και τα πυρηνικά του Ιράν

Όσον αφορά τη στάση του Ιράν και καθώς ακόμη αναμένουμε την ισραηλινή απάντηση στην επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, ο Κρόκερ σημείωσε: «Αν υποθέσουμε ότι η εκτίμηση είναι σωστή και ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να χτυπήσουν τις πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αυτό τους αφήνει πολύ μεγάλο περιθώριο για το τι θα χτυπήσει. Αλλά, όπου κι αν χτυπήσουν (οι Ισραηλινοί) δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά καμία εξίσωση ισχύος. Αυτό που πιστεύω ότι θα κάνει, είναι να ωθήσει τη συζήτηση στο εσωτερικό του Ιράν προς την κατεύθυνση της κατασκευής πυρηνικών όπλων νωρίτερα παρά αργότερα».

Μάλιστα, έφερε άλλο ένα παράδειγμα από το παρελθόν. Εάν μια χώρα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, όπως έκανε η Λιβύη υπό τον Μουαμάρ Καντάφι το 2003, τότε όλα έχουν τελειώσει. Τελικά, εκδιώχθηκε και σκοτώθηκε. Αλλά, αν κάποιος έχει πυρηνικά όπλα, μπορεί να αποτρέψει την αλλαγή καθεστώτος, όπως φαίνεται να κάνει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Το Ισραήλ έχει ξεχάσει την πρόσφατη ιστορία του»

Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί πως οι Ισραηλινοί έχουν αποκτήσει υπερβολική αυτοπεποίθηση, απάντησε: «Ανησυχώ ότι έχουν ξεχάσει τη δική τους πρόσφατη ιστορία. Χαιρέτησαν την επιχείρηση "Ειρήνη για τη Γαλιλαία" ως μια μεγάλη νίκη μετά την αποχώρηση της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) από τη Βηρυτό. Και φυσικά, αυτό που πήραν ήταν η Χεζμπολάχ, ένας πολύ πιο θανατηφόρος εχθρός από όσο πίστευαν ποτέ πως να είναι η PLO. Έτσι, η ιδέα ότι μια χερσαία εισβολή και ότι η επακόλουθη κατοχή θα καταστήσει τη Γαλιλαία ασφαλέστερη, αποδείχθηκε παραληρηματική».


Όπως παρατήρησε: «Ήμουν στον Λίβανο κατά την περίοδο δημιουργίας της Χεζμπολάχ, την οποία πληρώσαμε ακριβά -και οι Ισραηλινοί ακόμα πιο ακριβά. Και ήμουν στον Λίβανο ως πρεσβευτής των ΗΠ,Α όταν οι Ισραηλινοί αποκεφάλισαν τη Χεζμπολάχ για πρώτη φορά με τη δολοφονία του Αμπάς Μουσάουι (ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε το 1992, όταν ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους στην αυτοκινητοπομπή του). Και έπρεπε να φύγω (από τον Λίβανο), λόγω αξιόπιστων πληροφοριών ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας μου ως αντίποινα. Λοιπόν, αυτός ο αποκεφαλισμός δεν αποδυνάμωσε ακριβώς τη Χεζμπολάχ».

Ζητώντας του το Politico να προχωρήσει σε μια εκτίμηση για το τι πιστεύει ότι πρέπει να κάνουν τώρα οι Ισραηλινοί, τόνισε: «Θα έπαιρνα τη νίκη. Κηρύξτε τη νίκη και ας εργαστούμε για κάποια διακοπή των εχθροπραξιών. Στο βορρά έχετε στο τραπέζι το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, όπως συμβαίνει από το 2006 (που ζητά την απόσυρση της Χεζμπολάχ από νότια του ποταμού Λιτάνι στο Λίβανο, τον αφοπλισμό και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο). Και ένα άλλο ψήφισμα του ΟΗΕ από το 2004 με παρόμοια διατύπωση. Αυτά είναι τα σημεία αναφοράς, τα σενάρια για όλους τους εμπλεκόμενους. Ίσως χρειάζεται κάποια σκληρή διπλωματία των ΗΠΑ για να μεσολαβήσει τουλάχιστον μια κατάπαυση του πυρός στον βορρά. Και στη Γάζα νομίζω ότι όλα πρέπει να κατευθυνθούν προς την επιστροφή των ομήρων».

«Αυτό είναι κάτι προς το οποίο πρέπει να εργαστούμε. Αυτό μπορεί να είναι ένα διάστημα, στο οποίο η Χεζμπολάχ και το Ιράν -για τους δικούς τους λόγους- μπορεί να θέλουν κατάπαυση του πυρός. Οπότε, αν μπορεί να γίνει η παύση των εχθροπραξιών, ώστε να επιτραπεί στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τότε ίσως προχωρήσει προς ένα είδος εφαρμογής του ψηφίσματος 1701. Αυτός θα ήταν επίσης ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του Ιράν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου