Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2024

Φιλοδώρημα: Φορολογώντας το φιλότιμο - Ποιοι κλάδοι έχουν ξεδιάντροπες απαλλαγές Πλέον, ποσά πάνω από 300 ευρώ το μήνα θα τα τσιμπάει η εφορία.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Φιλοδώρημα πάνω από 12 ευρώ… πατάσσεται. Ήτοι φορολογείται και υπόκειται σε παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών...

Η κυβέρνηση εντόπισε, μετά από προσπάθειες ετών, την αιτία της… κακοδαιμονίας των κρατικών εσόδων (εφορία και ΕΦΚΑ) και προχωράει στη φορολόγηση του πουρμπουάρ.


Εις το έξης, ποσά πάνω από 300 ευρώ το μήνα θα τα τσιμπάει η εφορία (πάνω από 12 ευρώ την ήμερα με δεδομένο ότι οι σερβιτόρο κ.α. εργάζονται 6ήμερο και μάλιστα με πρόβλεψη κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας).
Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποσό πέραν των 12 ευρώ την κάθε εργάσιμη ημέρα θα υπόκειται σε φόρο 22%, συν 38% ασφαλιστικές εισφορές (εργαζομένου και εργοδότη δεδομένου ότι οι σερβιτόροι έχουν Βαρέα ένσημα).
Κράτηση 60%

Κατά συνέπεια, τα 6 στα 10 ευρώ του πουρμπουάρ θα «κατάσχονται».

Ο εντοπισμός του φιλοδωρήματος κατέστη εφικτός λόγω… πλαστικού χρήματος. Μέσω των πληρωμών με τραπεζικές κάρτες δόθηκε η ευχέρεια στον πελάτη να δίνει και ένα φιλοδώρημα. Το οποίο εισπράττει η επιχείρηση, αλλά δεν λογίζεται σαν έσοδο. Εξάλλου είναι πέραν του ποσού της απόδειξης (λογαριασμός).
Έτσι λοιπόν σερβιτόροι και πελατεία χαλάρωσαν και βγήκαν στο φως της εφορίας τα φιλοδωρήματα. Άλλο που δεν ήθελε η κυβέρνηση. Και τώρα τα φορολογεί… 
 


Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν αποδίδουν τα χρήματα στα γκαρσόνια, τα οποία έχουν «περάσει» στον τραπεζικό τους λογαριασμό…Την ίδια στιγμή οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν ώστε το ευρώ που θα δώσετε στο «pizza boy» να φορολογείται, έχουν ένα σημαντικό πόσο της «βουλευτικής αποζημίωσης», αφορολόγητο.

Και δεν είναι οι μόνοι:Κάθε γόνος μπορεί να κληρονομήσει αφορολόγητα περιουσία (σ.σ. ακόμη και καταθέσεις) έως 4,8 εκ. ευρώ. Καμία λαϊκή οικογένεια δεν «προικοδοτεί» με τέτοια ποσά τα παιδιά της. Είναι προφανές ότι η απαλλαγή αφορά τα πολύ υψηλά περιουσιακά δώματα…
Οι ραντιέρηδες και μερισματούχοι απολαμβάνουν τις αποδόσεις τους μόλις με ποσοστό φορολόγησης 5%.
Οι δικαστές που θα εκδικάσουν τυχόν διαφορές σερβιτόρων και επιχειρήσεων, έχουν αφορολόγητο.
Τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων και οι «παράγοντες» του δημοσίου κινούνται με «εταιρικά» αυτοκίνητα.
Οι καθηγητές ανώτερης βαθμίδας λαμβάνουν αφορολόγητα επιδόματα (Βιβλιοθήκης κ.λπ).
Τα καραβάκια που ασκούν συγκοινωνία (π.χ. στη Νήσο Παμβώτιδα) έχουν αφορολόγητο.

Η αλήθεια είναι ότι προβλεπόταν η φορολόγηση των τιπς, όπως και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν. Αλλά αυτή η διάταξη είναι αραχνιασμένη πίσω στο χρόνο.
Αφορά την προ 40, και πλέον, ετών περίοδο όταν οι σερβιτόροι ελάμβαναν το περίπου 13% της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ και το 10% στο εστιατόριο-ταβέρνα σαν αμοιβή. Ποσοστά τα οποία αναγραφόταν στους (παλαιούς) τιμοκαταλόγους…

Πλέον οι σερβιτόροι πληρώνονται σαν απασχολούμενοι παρτ τάιμ (περίπου 25 ευρώ στη βάρδια), με την κουτοπόνηρη εργοδοτική «υπενθύμιση» και «τα πουρμπουάρ δικά σου…».


Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι στην εστίαση απασχολούνται περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα χωρίς υπερωρίες (σ.σ. δεν ισχύει η κάρτα εργασίας και κανείς εργαζόμενος του κλάδου δεν θα αφήσει το πόστο του όταν η πελατεία έχει πάει για φαγητό ή έχει έρθει στο «τσακίρ κέφι»). Παράλληλα, αμείβονται κάτω του βασικού μισθού και, στο τέλος, φορολογείται το… φιλότιμο και η εργατικότητά τους. (Για να μην πούμε οι υποκλίσεις προς την πελατεία…).

Ενώ άλλοι κλάδοι, σαφώς πιο προνομιούχοι, υπολαμβάνουν τεράστια ποσά αφορολόγητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου