Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2024

Τουλάχιστον 33 νεκροί από νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η βόρεια Γάζα είναι ουσιαστικά απομονωμένη, με τις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες διαδικτύου να έχουν διακοπεί στην περιοχή.




AP | Abdel Kareem Hana

 
 


Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (19/10), σκότωσε τουλάχιστον 33 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 21 γυναικών, σε προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα, αναφέρουν οι Αρχές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για την αναφερόμενη επίθεση στην Τζαμπαλίγια από το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου πολιορκούν τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό εδώ και εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, αυτή την εβδομάδα, δημιούργησε ελπίδες σε ορισμένες πλευρές για τερματισμό του πολέμου, αλλά ο αναπληρωτής ηγέτης της οργάνωσης δήλωσε ότι η Χαμάς θα ενισχυθεί μόνο.






We profile Yahya Sinwar, the Hamas leader, Israel claims to have killed in an attack in Gaza.🟥 Read more here: https://t.co/w1CVaEdwVu pic.twitter.com/2qOGQvthwZ— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 17, 2024



Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα από το BBC, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα «να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός» στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ πολεμά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά θα είναι «δυσκολότερο στη Γάζα». Μιλούσε καθώς έφευγε από το Βερολίνο, όπου είχε συναντηθεί με Γερμανούς, Γάλλους και Βρετανούς ηγέτες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα, από την αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής (18/10) τραυματίστηκαν επίσης περισσότεροι από 85 άνθρωποι, ορισμένοι σοβαρά, καθώς επλήγησαν σπίτια τριών οικογενειών στον καταυλισμό. Ο τελικός απολογισμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους 50, καθώς άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια των κτηρίων.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η βόρεια Γάζα είναι ουσιαστικά απομονωμένη, με τις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες διαδικτύου να έχουν διακοπεί στην περιοχή. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να δείχνει πτώματα τυλιγμένα σε λευκά σάβανα να βρίσκονται στην αυλή ενός νοσοκομείου. Ο διευθυντής του νοσοκομείου μίλησε στους δημοσιογράφους για συντριπτική εισροή θυμάτων. «Τα πληρώματα ασθενοφόρων εξακολουθούν να προσπαθούν να ανασύρουν τους μάρτυρες και τους τραυματίες από την Τζαμπαλίγια», δήλωσε ο διευθυντής.


Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι, πολλοί στην Τζαμπαλίγια, είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα την Παρασκευή (18/10) πριν από την τελευταία επίθεση. Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα στον καταυλισμό με ελάχιστη τροφή ή νερό για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ, Γεώργιος Πετρόπουλος, δήλωσε στην εκπομπή «Newshour» του BBC ότι οι οικογένειες στην Τζαμπαλίγια υφίστανται «φρικτές συνθήκες», τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να κρούσουμε αρκετά έντονα τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο άσχημη και επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τους αμάχους εκεί».

Το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε στείλει περίπου 30 φορτηγά με προμήθειες στη βόρεια Γάζα την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού για καταφύγια, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι η βοήθεια δεν είχε φθάσει στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, όπως η Τζαμπάλια.


Πάντως, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, αλλά οι ΗΠΑ τού έχουν πει να ενισχύσει την πρόσβαση ή να διακινδυνεύσει να διακοπεί μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Ένας Ισραηλινός υπουργός δήλωσε στο BBC ότι το Ισραήλ είχε «αποκλείσει» τμήματα της βόρειας Γάζας, στα οποία περιλαμβάνεται η Τζαμπαλίγια. «Επιτρέψαμε στον άμαχο πληθυσμό να διαφύγει στην ασφαλή ζώνη και εμποδίσαμε τις προμήθειες να εισέλθουν στην περιοχή του αποκλεισμού», δήλωσε στην εκπομπή «Newshour» και επέμεινε ότι αυτό ήταν «νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».





One of the 21 women killed tonight in Israeli attacks on Jabalia, Gaza, was Palestinian artist Mahasen Al Khatib.@MahasenAlkhatibIG: mahasen_ktheeb Just 13 hours before her death, the artist shared her work in memory of 19-year-old Sha’ban Al-Dalou, who was burned to death by… pic.twitter.com/XcXlzBzuBD— Gaza Notifications (@gazanotice) October 18, 2024


Ξεπέρασαν τους 42.000 οι νεκροί στη Γάζα

Επισημαίνεται ότι από την επίθεση κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς, τον Οκτώβριο του 2023, τουλάχιστον 42.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, σύμφωνα με τις Αρχές που διοικούνται από τη Χαμάς. Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς και τους συμμάχους της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 και άλλοι 251 μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι.

Την Παρασκευή (18/10), ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς, Χαλίλ Αλ Χάγια, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα επιστραφούν έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο και αποχωρήσει από τη Γάζα. Ο Γιαχία Σινουάρ θεωρήθηκε υπεύθυνος για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών αφού το κτήριο όπου κρυβόταν στην πόλη της Ράφα χτυπήθηκε από «πυρά αρμάτων μάχης». Ο παθολόγος στο Ισραήλ που διενήργησε τη νεκροψία του, δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου