Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2024

Χτυπάει «κόκκινο» η αύξηση μεταναστευτικών ροών - Πάνω από 330 αφίξεις μέσα σε ένα τριήμερο στην Κρήτη Φουντώνει το μεταναστευτικό μετά κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.






 
 


Αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας, ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Συνολικά, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 330 μετανάστες έφτασαν κοντά στην Γαύδο από τη Λιβύη και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές για τη διάσωσή τους.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΝΑΝΠ, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή (6/10), ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Ηρακλείου και των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ένα σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 50 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης. Οι 52 αλλοδαποί (38 άντρες και 14 ανήλικοι) περισυλλέγησαν από δεξαμενόπλοιο (Δ/Ξ) πλοίο σημαίας Λιβερίας, το οποίο κατέπλευσε στον όρμο Καλών Λιμένων, όπου με τη συνδρομή της λάντζας «ΕΛΕΝΗ» Ν.Π 2097 αποβίβασε με ασφάλεια τους αλλοδαπούς. Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού. Κατά δήλωση τους, οι αλλοδαποί εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 04/10/2024 από ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 3.000 έως 3.400 ευρώ. Δύο εκ των αλλοδαπών ηλικίας 41 και 17 ετών, αναγνωρίστηκαν από τους υπόλοιπους ως οι διακινητές τους και συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 “Διευκόλυνση” σε συνδυασμό με το άρθρο 45 Π.Κ. “Συναυτουργία”, του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση” και του άρθρου 187 παρ. 2 Π.Κ. “Σύσταση συμμορίας”. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι δύο εξωλέμβιες μηχανές ενώ η λέμβος μεταφοράς καταστράφηκε.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή έως και την Κυριακή έφτασαν στην Κρήτη 272 συνολικά μετανάστες.
Συνεχείς αφίξεις μεταναστών το τελευταίο τριήμετο σε Κρήτη και Γαύδο

Αναλυτικά τα περιστατικά



Το τοπικό μέσο, Cretapost.gr σημείωσε αναλυτικά όλες τι περιπτώσεις με μετανάστες που έχουν φτάσει στο νησί της Κρήτης από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Πρώτο καραβάνι: Το πρωί της Παρασκευής ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Χανίων για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αλλοδαπών στην παραλία «ΠΟΤΑΜΟΣ» ν. Γαύδου.


Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Γαύδου και εντόπισαν εβδομήντα μετανάστες καθώς και ένα φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο στο λιμάνι των Σφακίων και από εκεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων και σήμερα βρίσκονται στο Κέντρο Μαλακάσας. Ως διακινητές συνελήφθησαν δύο άνδρες από το Σουδάν, ηλικίας 25 και 23 ετών.

Δεύτερο καραβάνι: Βράδυ Παρασκευής ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Χανίων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον εντοπισμό και περισυλλογή 42 μεταναστών (άντρες) από το φορτηγοό πλοίο «BARBO G», σημαίας Πορτογαλίας στη θαλάσσια περιοχή 25 ν.μ. νότια της Γαύδου. Οι μετανάστες μετεπιβιβάστηκαν σε ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στη Γαύδο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων, πρόκειται για 28 άτομα από το Σουδάν, 5 από το Μπαγκλαντές και 9 από το Πακιστάν.


Τρίτο καραβάνι: Το πρωί του Σαββάτου ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές των Χανίων και του Ρεθύμνου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την ύπαρξη ενός σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 32 ν.μ. νοτιοανατολικά της Γαύδου. Οι 35 μετανάστες περισυνελλέγησαν από το παραπλέον φορτηγό πλοίο “MSC GIANNA III” σημαίας Παναμά που έπλεε στην περιοχή. Στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν σε ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Γαύδου και με επιβατικό οχηματαγωγόπλοίο στο λιμάνι Χώρας Σφακίων. Ακολούθησε η μεταφορά τους σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο.

Τέταρτο καραβάνι: 44 μετανάστες (42 άντρες και δύο ανήλικοι) εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου στο αλιευτικό καταφύγιο της Λούτρας, στο νότιο Ηράκλειο καθώς και ένα ξύλινο σκάφος, χωρίς μηχανές και με ζημιά στα ύφαλα του. Οι μετανάστες, που κατά δήλωσή τους προέρχονται από το Πακιστάν και το Σουδάν, έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια σε τρόφιμα και νερό, ενώ προγραμματίστηκε η προσωρινή φιλοξενία τους στο χώρο του Λιμενικού Ταμείου, δίπλα στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

Όπως ανέφεραν είχαν ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης 02/10/2024 από την περιοχή Τομπρούκ της Λιβύης και είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ για τη μεταφορά τους. Ως διακινητές συνελήφθησαν τρεις άνδρες ηλικίας 31, 19 και 24 ετών. Οι διακινητές οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα όπου τους άσκησε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή όπου πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Τρίτη.

Πέμπτο καραβάνι: Χθες το πρωί ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Χανίων για την ύπαρξη λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν αποβιβασθεί στην περιοχή «ΛΑΚΟΥΔΙ» ν. Γαύδου. Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Γαύδου και εντόπισαν 26 μετανάστες όλοι άντρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου