Πέμπτη, Οκτωβρίου 03, 2024

ΠΑΣΟΚ: Ξορκίζουν το μοιραίο λάθος οι 6 στην τελική ευθεία για τις εκλογές - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τα στοιχήματα Σήμερα η κεντρική ομιλία Διαμαντοπούλου στο κέντρο της Αθήνας - Αύριο ο Ανδρουλάκης - Τα μηνύματα Δούκα και Γερουλάνου στις «παράλληλες» συγκεντρώσεις της Τετάρτης






Προεκλογικό αγώνα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής έχουν σχεδιάσει οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι ακόμη και τις ώρες της ψηφοφορίας πρέπει να λειτουργεί στο «κόκκινο» ο συναγερμός για την αποφυγή του «μοιραίου λάθος».

Τα επιτελεία τους έχουν ετοιμάσει ξεχωριστό πλάνο, ειδικά για την ημέρα των εκλογών, παρότι οι τελευταίες ώρες του προεκλογικού αγώνα θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα της κάλπης του πρώτου γύρου. Οι έξι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες, τις ομιλίες και τις συναντήσεις με πρόσωπα-κλειδιά στα κομβικά για εκείνους σημεία του χάρτη.

Μετά από τη χθεσινή κεντρική αναμέτρηση στην Αθήνα, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος συνεχίζουν για παράδειγμα με αμείωτη «ένταση» τις δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ κεντρικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα έχουν η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, απόψε και αύριο το βράδυ, αντίστοιχα.

Στα γκάλοπ φαίνεται ότι στον δεύτερο γύρο είναι πολύ πιθανό να περάσουν οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Δούκας, ωστόσο δημοσκόποι και ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ανοιχτό το παιχνίδι και για την Άννα Διαμαντοπούλου και για τον Παύλο Γερουλάνο, καθώς εξαρτούν την έκβαση της μάχης από τον αριθμό των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου.

Τα προγνωστικά έμπειρων στελεχών και ειδικών αναλυτών δίνουν συμμετοχή που ενδέχεται να ξεπεράσει τις 300.000 και να φτάσει ακόμη και τις 350.000 κόσμου. Την ίδια ώρα πάντως πατούν φρένο στις προβλέψεις, καθώς βάζουν στην εξίσωση ακόμη και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν ανά την Ελλάδα!

Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν- αναποφάσιστοι της τελευταίας στιγμής ρίχνουν «κλεφτές ματιές» σε όλες τις πιθανές επιλογές τους και δηλώνουν στους συνομιλητές τους ότι «κυκλώνουν» ονόματα, αναμένοντας συγκεκριμένες απαντήσεις για τα διλήμματα που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ της «επόμενης μέρας».

Τι λένε οι υποψήφιοι

Ο Χάρης Δούκας περιγράφει από τη δική του σκοπιά το δίλημμα σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση, όπως έκανε και χθες από το κλειστό στάδιο του Πανελληνίου ρωτώντας: «Το δίλημμα είναι καθαρό και η απάντηση: θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ ,βούτυρο στο ψωμί του κυρίου Μητσοτάκη, θέλουμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας ή ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Σε αυτό πρέπει να απαντήσετε».

Ο υποψήφιος αρχηγός ζήτησε από τους παραβρισκόμενους στην κεντρική του ομιλία καθαρή εντολή την προσεχή Κυριακή - δηλαδή την πρωτιά στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Με τον κόσμο να τον περιμένει, εντός και εκτός του σταδίου, ο κ. Δούκας εμφανίστηκε αποφασισμένος να απευθυνθεί, όπως σημείωσε, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες “που δεν είναι της καρέκλας” και να τους καλέσει στις κάλπες της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου για τη “νέα μεγάλη αλλαγή”. Ο κ. Δούκας πέτυχε τη μαζική συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της Αθήνας και έβαλε “στοίχημα’” ότι “μπορούν όλοι μαζί να κερδίσουν το στόχο”. Δεν θέλουμε -ξεκαθάρισε – ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ για να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για να αλλάξουμε το μοντέλο διακυβέρνησης και να το φέρουμε κοντά στους πολίτες. Επόμενος σταθμός είναι αύριο το βράδυ η Λάρισα για τον Δούκα. Η επιλογή της Λάρισας για να κλείσει τον κύκλο των προεκλογικών ομιλιών – σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού μετά από τον Daniel- έγινε για να απευθυνθεί από κοντά με τον κόσμο της Θεσσαλίας και να προτείνει λύσεις για την επόμενη μέρα.




Με τη βεβαιότητα εν τω μεταξύ ότι είναι ο μόνος υποψήφιος αρχηγός που μπορεί να νικήσει το Νίκο Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο απευθύνθηκε και ο Παύλος Γερουλάνος στους υποστηρικτές του. Ζήτησε “ψήφο εμπιστοσύνης” από τους πολίτες που έφτασαν από νωρίς και γέμισαν χθες το χώρο μπροστά από την Παλιά Βουλή, τόνισε ότι την “Κυριακή ψηφίζουμε για πρωθυπουργό” και “εγγυήθηκε” ότι θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2027, αρκεί να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές. Πρώτη αλλαγή για τον Παύλο Γερουλάνο είναι η “αλλαγή αρχηγού”. Όπως είπε δε, ξεκινώντας μια σφοδρή επίθεση στο Νίκο Ανδρουλάκη, δεν είναι η μόνη, αλλά είναι η πρώτη. “Για να νικήσουμε, πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Με πρώτη αλλαγή: Την Αλλαγή αρχηγού. Δεν είναι η μόνη. Αλλά είναι η πρώτη. Το ξέρει και ο ίδιος. Και για αυτό ψάχνει να κατηγορήσει άλλους για τα λάθη του. Θυμήθηκε τελευταία, ξανά, το χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Για να μου επιτεθεί προσωπικά. Φαίνεται να ξεχνάει από πού ξεκινήσαμε”, απάντησε στις κατηγορίες Ανδρουλάκη ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε στον ίδιο επιθετικό τόνο εναντίον του: “Φαίνεται να ξεχνάει τους δικούς του, που αντί να ασχολούνται με το πώς θα ανεβάσουμε το Κίνημα, τους ένοιαζε μόνο να κόψουν Βουλευτές από την Περιφέρεια και πώς θα εκλέξουν ευρωβουλευτή τον Γραμματέα!

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει προγραμματισμένη εκδήλωση για σήμερα το βράδυ σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών, όπου αναμένεται να θέσει το επιχείρημα-δίλημμα περί κυβερνησιμότητας. Όπως έχει επισημάνει σε όλες τις ομιλίες της ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και ο επόμενος- επόμενη πρωθυπουργός και μπορεί και πρέπει να είναι σοσιαλδημοκράτης. Η υποψήφια αρχηγός όταν τη ρωτούν «με ποιους θα πάτε;», απαντά ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο και μεγάλο θα πρέπει να τεθεί αυτό το ερώτημα σε άλλα κόμματα. Ως πρώην Επίτροπος και υπουργός ξέρει και περιγράφει την ανάγκη αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας και όπως τονίζουν πολλοίς από τους υποστηρικτές της «η Άννα όταν μιλάει για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, ξέρει τον τρόπο και το κυριότερο έχει σχέδιο για να πετύχει τον στόχο».




Η ίδια διαφωνεί με τη φράση του Χάρη Δούκα ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ξανά δεκανίκι της ΝΔ», καλώντας τον μάλιστα να ανακαλέσει διότι, όπως εξηγεί «και η κυβέρνηση Παπανδρέου και η συγκυβέρνηση Βενιζέλου ουσιαστικά έσωσαν τη χώρα, έβαλαν πλάτη και πλήρωσαν για τα αμαρτήματα δεκαετιών και κυρίως της κυβέρνησης Καραμανλή». Σε όσους τέλος την κατηγορούν ότι απουσίαζε από το ΠΑΣΟΚ κάποια χρόνια, απαντά ότι είναι από τα 18 της στο ΠΑΣΟΚ και ότι έχει περάσει τις πιο δύσκολες στιγμές, έχοντας δώσει κάθε είδους μάχες και έχοντας εκλεγεί σε Αθήνα και περιφέρεια.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επενδύει στις γερές βάσεις επικοινωνίας με τον κόσμο στη Δυτική Αθήνα, όπου εκλέγεται. Δεν ήταν τυχαία η κίνησή της να κάνει την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση προχθές στο Περιστέρι. Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου μίλησε για την επόμενη μέρα. Πρότεινε στροφή στον κεντρώο χώρο και τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ και της ίδιας είναι να εκφράσει «τη μεσαία τάξη που φτωχοποιείται και τους πιο ευάλωτους πολίτες» με καθαρές θέσεις και πρωτοβουλίες.Άφησε εκ νέου αιχμές εναντίον της σημερινής ηγεσίας, υπενθύμισε τη διαφωνία της με τη «γραμμή» του κόμματος – όπως για τα μη κρατικά ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο- και δήλωσε αποφασισμένη για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ «ως ενός μεγάλου κινήματος που μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στην διακυβέρνηση της Ν.Δ».

Στον Πύργο, στην πρωτεύουσα της εκλογικής του περιφέρειας έκανε μια μεγάλη συγκέντρωση προχθές και ο Μιχάλης Κατρίνης. «Την Κυριακή υπάρχει η επιλογή της στασιμότητας. Υπάρχει όμως και η επιλογή της Ρήξης και της Ελπίδας. Αυτή είναι η δική μου πρόταση. Σας ζητώ να την κάνετε δική σας», επεσήμανε από τον Πύργο ο υποψήφιος αρχηγός και τόνισε ότι: «το Αθηνοκεντρικό Κράτος και ένα σύστημα συμφερόντων δεν ανέχονται να θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ένας βουλευτής που εκλέγεται στην επαρχία».

Τι λένε στο … παραπέντε των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ οι στοιχηματικές εταιρείες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες σχετικά με το ποιος ή ποια θα είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η «Stoiximan» δίνει απόδοση 1.60 να παραμείνει πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 2.95, η Άννα Διαμαντοπούλου με 7.00, ο Παύλος Γερουλάνος με 7.50, ο Μιχάλης Κατρίνης με 75.00 και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 100.00.

Στο κάδρο με τα πιθανά ζευγάρια στον δεύτερο γύρο, στην πρώτη θέση με απόδοση 1.35 βρίσκεται το ζευγάρι Ανδρουλάκης-Δούκας, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το δίδυμο Ανδρουλάκης-Διαμαντοπούλου με απόδοση 4.00. Συνεχίζει η δυάδα Ανδρουλάκης-Γερουλάνος με απόδοση 5.00, Δούκας-Διαμαντοπούλου με 8.50, Δούκας-Γερουλάνος 10.00 και Διαμαντοπούλου-Γερουλάνος με 20.00.Η Novibet δείχνει φαβορί ώστε να παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης με απόδοση 1.80, ενώ ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 2.30. Στην επόμενη θέση ισοψηφούν θέση Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου με απόδοση 6.00. Ο Μιχάλης Κατρίνης εμφανίζεται με απόδοση 51.00, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου με 71.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου