Σάββατο, Οκτωβρίου 12, 2024

Φλόριντα: Δραματικές περιγραφές από Έλληνες ομογενείς - «8 ώρες χτυπιόμασταν σαν τα χταπόδια» Σοκάρουν οι μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων της Φλόριντα που βίωσαν τον τυφώνα «Μίλτον».




AP Photo/Mike Stewart

 

 

Τα όσα βίωσαν κατά τη διάρκεια του περάσματος του τυφώνα «Μίλτον» από τη Φλόριντα περιέγραψαν Έλληνες ομογενείς που ζουν στην περιοχή.

«Η αστυνομία έχει κλείσει τον δρόμο γιατί είναι αρκετά βαθύ το νερό. Πρέπει να είναι στο ένα μέτρο τουλάχιστον. Δεν ξέρουμε το νούμερο των νεκρών ακόμα. Από ότι άκουσα είναι 4 εδώ τριγύρω και άλλοι 5 σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν περίπου 700.000 άτομα χωρίς ρεύμα», είπε κατά τη διάρκεια της σύνδεσής τους με το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, το ζευγάρι των Ελλήνων που παρέμειναν στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια του τυφώνα Μίλτον.


«Χθες το βράδυ κατά τις 11 ήταν το πιο δυνατό. Ήταν το 'μάτι' από πάνω μας. Τα νερά χτυπούσαν τα παράθυρα, λέγαμε θα πάρει το σπίτι. Φοβηθήκαμε για πρώτη φορά», είπαν.













«Οκτώ ώρες χτυπιόμασταν σαν τα χταπόδια, γιατί οκτώ ώρες κράτησε αυτή η ιστορία» λέει η Ελληνίδα που μένει στο Τάρπον Σπρίνγκς στον Alpha, και συμπλήρωσε πως «επί τόσες ώρες έβλεπα τα δέντρα να γονατίζουν στο έδαφος, τρομακτικό δεν το έχω ξαναδεί στην ζωή μου».

«Μιλάμε για μεγάλα δέντρα, 30 μέτρα ψηλά σαν και αυτό που έχει πέσει στην αυλή μου» είπε η κάτοικος αποτυπώνοντας την δύναμη του τυφώνα.
«Κουνιόταν όλο το σπίτι»

Το ζευγάρι Ελλήνων που παρέμειναν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια του τυφώνα Μίλτον, έκαναν οδοιπορικό στη γειτονιά τους κατά τη διάρκεια της σύνδεσής τους με την εκπομπή Live News.


«Η κατάσταση ήταν τραγική χθες με πολύ αέρα και βροχή. Έχουν βγει τα νερά έξω. Εμείς είμαστε τυχεροί, μόνο μία αποθήκη πλημμύρισε και οι φράχτες. Εδώ είμαστε γύρω στα 100 σπίτια», είπαν.

Επίσης τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «κουνιόταν όλο το σπίτι από τον αέρα».






Βιβλική καταστροφή στη Φλόριντα






Ο τυφώνας Μίλτον απομακρύνθηκε από τη Φλόριντα νωρίς το πρωί της Πέμπτης ως καταιγίδα υποβαθμισμένης κατηγορίας 1 - με όσους έμειναν πίσω να ξυπνούν για να επιθεωρήσουν τις ζημιές, καθώς 3 εκατομμύρια παραμένουν χωρίς ρεύμα και αρκετοί άνθρωποι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ως νεκροί.

Ο Μίλτον είχε επίκεντρο τις ακτές της πολιτείας στον Ατλαντικό περίπου 10 μίλια βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Κανάβεραλ νωρίς το πρωί της Πέμπτης με μέγιστους ανέμους περίπου 136 χλμ/ώρα - πολύ μακριά από τις ισχυρές ριπές των 193 χλμ/ώρα που συγκλόνισαν την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα όταν η καταιγίδα της τότε κατηγορίας 3 έφτασε στο Σιέστα Κι, μια πόλη-φράγμα του νησιού στα ανοικτά της Σαρασότα, γύρω στις 8:30 μ.μ. της Τετάρτης.




Ο σερίφης της κομητείας Χίλσμπορο, Τσαντ Κρόνιστερ, λέει ότι βάρκες και αμφίβια οχήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση 135 ηλικιωμένων κατοίκων σε μια εγκατάσταση υποστηριζόμενης διαβίωσης στην Τάμπα.

Άνθρωποι διασώθηκαν επίσης από ένα ξενοδοχείο Holiday Inn στο κοντινό Plant City, υποστήριξε ο ίδιος.

«Η καταιγίδα ήταν σημαντική, αλλά ευτυχώς δεν ήταν το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις σε ενημέρωση νωρίς το πρωί της Πέμπτης.


Παρόλα αυτά, η καταιγίδα έφερε χάος και καταστροφή σε μεγάλο μέρος της ακτής του Κόλπου της Φλόριντα, με ριπές ανέμου που ξεπέρασαν τα 100 μίλια την ώρα και κύματα καταιγίδας ύψους 13 μέτρων να πλημμυρίζουν ορισμένες κοινότητες, αφήνοντας πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα ακόμα και το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το PowerOutages.us.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου