Πέμπτη, Οκτωβρίου 03, 2024

Προκαλεί αντιδράσεις η βράβευση της Κ. Σακελλαροπούλου από τον Δήμαρχο Αθηναίων - Η απάντηση του Χ. Δούκα Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέλαβε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών».





 


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum παρέλαβε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών», σε εκδήλωση που έγινε στη Στοά του Αττάλου.

Στο πρόσωπό της βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τους αγώνες του για δημοκρατία και ελευθερία που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη Μεταπολίτευση.


Ωστόσο, η απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων προκάλεσε αντιδράσεις, που καταγράφηκαν κυρίως στα social media, αφού θεωρήθηκε ότι εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική του Χάρη Δούκα και γίνεται λίγες ημέρες πριν από την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, στις 6 Οκτωβρίου.

«Είναι πράγματι όχι μόνο λυπηρό, αλλά απαράδεκτο και ντροπιαστικό, να επιτίθενται ορισμένοι κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Δημάρχου Αθηναίων, για μια εκδήλωση θεσμό που αφιερώνεται στους αγώνες του Ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία», αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων σε σχετική ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τη βράβευση της κ. Σακελλαροπούλου.
Τι είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων και τους διοργανωτές του Athens Democracy Forum για την πρόσκληση να παραλάβει το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών για το 2024 και τόνισε ότι το «Βραβείο που απονέμεται στον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου το παραλαμβάνω, για τους αγώνες του που οδήγησαν στο τέλος της δικτατορίας και τη Μεταπολίτευση».


ADVERTISING


Παράλληλα, σημείωσε ότι «Πενήντα χρόνια μετά, ανακαλούμε τις μνήμες της αντίστασης και της μετάβασης στη δημοκρατία. Επιστρέφουμε σε μια κρίσιμη περίοδο της δεκαετίας του ‘70, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τον ευρωπαϊκό νότο. Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία η πτώση των καθεστώτων και η αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου υπήρξε μια σπουδαία, ιστορική αλλαγή σελίδας. Στις χώρες αυτές συντελέστηκαν μείζονες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές, χάρη στις οποίες κατέστη δυνατή η προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επισήμανε, επίσης, ότι « η Μεταπολίτευση σήμανε ένα νέο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό παράδειγμα για τους Έλληνες. Μια Ελλάδα, με πολλές υποσχέσεις και δυνατότητες. Έφερε την υπέρβαση των διχασμών του παρελθόντος και τη διασφάλιση της πολιτικής ελευθερίας, δίχως διακρίσεις και διώξεις φρονημάτων. Την εμπέδωση ενός ομαλού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού και ενός αδιατάρακτου εκλογικού κύκλου. Την κοινωνική κινητικότητα, την εξωστρέφεια και τη φιλελευθεροποίηση των ηθών. Τη δημιουργική έκρηξη στη λογοτεχνία, το τραγούδι, τον κινηματογράφο. Η Μεταπολίτευση συνοψίζει έναν νέο τρόπο ζωής και συνύπαρξης των Ελλήνων, με κορυφαία στιγμή την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».


Αναφερόμενη στη σύγχρονη εποχή, τόνισε ότι «Σήμερα, στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, οι προκλήσεις για τη δημοκρατία και το Κράτος δικαίου ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα και λαμβάνουν χώρα σε έναν κόσμο που μοιάζει να βρίσκεται σε μια αβέβαιη μετάβαση, προσπαθώντας να ισορροπήσει, ιδίως στην Ευρώπη, ανάμεσα στην ανάγκη της διατήρησης των πολύτιμων μεταπολεμικών κεκτημένων και στην ανανέωση και επικαιροποίηση των αρχών και των σταθερών του».

Όπως είπε «Οι διακινδυνεύσεις μετατρέπονται σε πραγματικές απειλές. Έχουμε περάσει από το στάδιο της πρόληψης σε αυτό της επείγουσας κατασταλτικής δράσης. Οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, καταδεικνύουν την ένταση και το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής. Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά υπονομεύουν το βιοτικό επίπεδο των πολλών και συναρτώνται με ευμετάβλητες γεωπολιτικές συνθήκες και αποφασιστικής σημασίας επιλογές. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, το οποίο δυσανάλογα έχει επωμιστεί η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, εγείρει το αίτημα αφενός της προστασίας των συνόρων, αφετέρου του σεβασμού του ανθρωπιστικού δικαίου και των οικουμενικών αξιών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, που προσλαμβάνει συνεχώς ευρύτερες και απρόβλεπτες διαστάσεις, εντείνουν τους φόβους για την ειρήνη στον πλανήτη».

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «ο ευρωσκεπτικισμός και η απαισιοδοξία δεν αφορούν μόνο τα άκρα του πολιτικού συστήματος, αλλά διεισδύουν σε μεγάλα ακροατήρια και δοκιμάζουν την πίστη στο ευρωπαϊκό μέλλον, με επίκεντρο τη συνοχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η τελευταία οφείλει να υπερασπιστεί τις βασικές της νεωτερικές αξίες, την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη και παράλληλα να αναγνωρίσει τις στρεβλώσεις της, να θεραπεύσει τις παθογένειές της, να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ιδίως αυτών που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης. Να ανατρέψει την πεποίθηση ότι οι κοινωνίες μας έχουν αφήσει πίσω τους την πρόοδο και ότι έχουν μπει σε μια αντίστροφη πορεία φθοράς και οπισθοδρόμησης».


Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «O δρόμος τα χρόνια που έρχονται μοιάζει ανηφορικός για τις δημοκρατίες μας, που καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους. Καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις δοκιμασίες και τους κινδύνους της συγκυρίας. Η μεγαλύτερη δύναμή μας, σε αυτό το εγχείρημα, έγκειται στις καθολικές αξίες που μοιραζόμαστε, την παρακαταθήκη των ευρωπαίων πατέρων, που οραματίστηκαν και μας πρόσφεραν έναν καλύτερο κόσμο, μετά την τραυματική εμπειρία των πολέμων και των διαιρέσεων» και κατέληξε λέγοντας «Η Ευρώπη παραμένει το κοινό μας σπίτι και βίωμα, ο διανοητικός μας ορίζοντας, μέσα στον οποίον θα δώσουμε τον υψηλό μας αγώνα για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων:

«Το βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων από το 2016.

Η τελετή απονομής είθισται να πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, που γίνεται αρχές Οκτωβρίου, μια σημαντική πρωτοβουλία του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Art and Culture Foundation.

Η επιλογή των βραβευμένων γίνεται από Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο Ακαδημαϊκός κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Serge Schnemman, editorial board των “ΤΗΕ ΝΕW YORK TIMES” και ο Ν. Κωνσταντάρας, δημοσιογράφος της εφημερίδας “H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

Επισημαίνουμε ότι η σύνθεση της επιτροπής παραμένει όπως ήταν και στην προηγούμενη δημοτική αρχή.


Έχουν βραβευτεί ως τώρα ξένες προσωπικότητες, όπως οι Jean-Claude Juncker και Volodymyr Zelenskyy.

Φέτος, λόγω της επετείου των 50 χρόνων από την Μεταπολίτευση, προτάθηκε από την επιτροπή, και έγινε αποδεκτό από τον Δήμαρχο, το βραβείο να αφορά στους αγώνες και τις θυσίες των ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία.

Το βραβείο θα παραλάβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για λογαριασμό όλων μας.


Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι πρέσβεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, γιατί την ίδια περίοδο έδωσαν και οι λαοί των χωρών αυτών το δικό τους αγώνα για τη Δημοκρατία.

Είναι πράγματι όχι μόνο λυπηρό, αλλά απαράδεκτο και ντροπιαστικό, να επιτίθενται ορισμένοι κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Δημάρχου Αθηναίων, για μια εκδήλωση θεσμό που αφιερώνεται στους αγώνες του Ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία.

Είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό ότι την ώρα που σε όλη την Ευρώπη ενισχύεται η ακροδεξιά, αμαυρώνουν μια τέτοια σημαντική επέτειο για την Ελλάδα και τον λαό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου