Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Εύθραυστες ισορροπίες στην ΝΔ




Γιατί ο πρωθυπουργός «παρακαλά» τον Νίκο Ανδρουλάκη για συμπόρευση, γιατί παρεμβαίνει ευθέως στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ Κασσελάκη «καταργώντας» τον Νίκο Παππά από αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί «ανοίγει» το θέμα Novartis με στόχο τους Τσίπρα και Πολάκη


Γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί αιφνιδιαστικά «φυγή προς τα εμπρός» επενδύοντας στο σκάνδαλο Novartis με την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων μέσω της δικαιοσύνης;

του Μανώλη Κοττάκη

Η εύκολη απάντηση είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο ήθελε να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την σκληρή κριτική που ασκεί στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα και να περιορίσει την αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εφιάλτης γι’ αυτόν οι διαφοροποιήσεις των προσκείμενων στον Μεσσήνιο πολιτικό βουλευτών, γι’ αυτό και απαίτησε να μην κατατεθούν ερωτήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής στον Υπουργό Εξωτερικών. Επί ποινή διαγραφής τους από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ωστόσο αν ο πρωθυπουργός ήθελε να κλείσει το μέτωπο με τον κύριο Σαμαρά με αυτό τον τρόπο δεν θα επέλεγε να τον προκαλέσει την προηγούμενη της έκδοσης της δικαστικής απόφασης για την άρση του καθεστώτος της προστασίας των μαρτύρων (με βάση το νόμο Φλωρίδη) αποχωρώντας από το κοινοβούλιο την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς και αφήνοντας ευθύς υπαινιγμούς για τους «χαριεντισμούς» του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με τον κύριο Σαμαρά. Αν η άρση της προστασίας των μαρτύρων ήταν δρομολογημένη για να κλείσει το μέτωπο, ο πρωθυπουργός δεν είχε ανάγκη αυτό το επεισόδιο με τον κύριο Σαμαρά. Η «φυγή προς τα εμπρός» που επιχειρείται λοιπόν με την επένδυση στο σκάνδαλο της Novartis έχει πολύ βαθύτερες αιτίες καθώς εξελίσσεται σε μία περίοδο κατά την οποία

-Πρώτον, συντελούνται διεργασίες στην Αριστερά για την επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη γραμμή μετά την αρχική περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη . Για τον οποίο πρωθυπουργός όταν εξέπεσε του αξιώματος του φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», «κρίμα γιατί μας βοήθαγε σε κρίσιμες στιγμές». Η επιστροφή Τσίπρα είναι το τελευταίο που επιθυμεί ο κύριος Μητσοτάκης και θα κάνει κάθε τι στο παρασκήνιο για να την αποτρέψει.

-Δεύτερον , η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι κινούμενη άμμος με ό,τι αυτό σημαίνει για την πλειοψηφία της με συνέπεια η κυβέρνηση και μέσω του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να κάνει παρασκηνιακό άνοιγμα στους Σπαρτιάτες και στην ομάδα των 14 ανεξάρτητων βουλευτών (Απέκτησαν εκπρόσωπο στην Διάσκεψη των Προέδρων )προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα σε κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται. Σημειωτέον βεβαίως ότι το προεδρείο της Βουλής προσμετρά την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών μόνο στις ονομαστικές ψηφοφορίες και όχι στις υπόλοιπες , για τον φόβο των Ιουδαίων.

Τυχόν συμμετοχή τους και στις μη ονομαστικές με τόσο μεγάλη αναταραχή στην Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να ανατινάξει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο βασικός λόγος που υπάρχει αναταραχή μέσα στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ότι κανείς δε γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα ελληνοτουρκικά καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πολύ μεγάλος εκνευρισμός γύρω από αυτό το θέμα. Σε σημείο που να εξαπολύονται επιθέσεις με την κατηγορία του υπερπατριωτισμού σε κόμματα , πρώην πρωθυπουργούς και δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές τους.

Ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να λύσει το θέμα με απευθείας διάλογο όπως υπαινίχθηκε ο ΥΠΕΞ στους Βουλευτές της ΝΔ αλλά αν τυχόν προκύψει ανάγκη παραπομπής της διένεξης στη Χάγη απαιτείται συνυποσχετικό με 180 ψήφους. Η ομιλία Σαμαρά στη Λευκωσία για το Κυπριακό και οι τρεις προσεχείς παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Αθήνα , σε μία εκ των οποίων αναγκαστικά θα μιλήσει για αυτά τα θέματα , έχουν θέσει σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο προσεγγίζει τους δύο πρωθυπουργούς, τον κύριο Σαμαρά με τους προστατευόμενους μάρτυρες και τον κύριο Καραμανλή με την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή που είπε «ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται αποκλειστικά και την χρεοκοπία της χώρας».
Η Πύλος και τα Τέμπη

-Τρίτον βρίσκονται στην τελική τους ευθεία οι έρευνες ανεξάρτητων αρχών όπως του Συνηγόρου του Πολίτη για μείζονες δημόσιες υποθέσεις όπως το ναυάγιο της Πύλου παραμονές των εκλογών του 2023, οι οποίες αν έχουν τα αποτελέσματα που θρυλούνται θα εκθέσουν την χώρα διεθνώς . Ήδη η Νέα Δημοκρατία εξετέθη διεθνώς με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που της επέβαλε πρόστιμο για την διαρροή αρχείων προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων του Αποδήμου Ελληνισμού σε πολιτικά πρόσωπα . Γι’ αυτό και προσέφυγε ,πρωτοφανές για πολιτικό κόμμα , κατά ανεξάρτητης αρχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας .

-Τέταρτον , είναι ανοικτή η υπόθεση των Τεμπών και η Μαρία Καρυστιανού εξελίσσεται στον εφιάλτη της Νέας Δημοκρατίας καθώς είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζει , όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση , ποιο είναι το παράνομο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εξαΰλωσε 30 επιβάτες και ποιος ήταν ο τελικός προορισμός του (άρα η καταστροφή του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων βοηθά περαιτέρω στην κυβέρνηση να αποτρέψει πιθανές αποκαλύψεις στην υπόθεση των Τεμπών ενώ δένει και τα χέρια του εισαγγελέα Βουρλιώτη στην Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος που αξιοποίησε το θεσμό σε πρόσφατες μείζονες υποθέσεις διαφθοράς ) .

-Πέμπτον , έχει μπροστά του την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υπόθεση της Novartis και κατασκευάζει «μάρτυρες Δημοκρατίας» στους οποίους θα απονεμηθεί το φωτοστέφανο όπως στους κυρίους Βενιζέλο και Στουρνάρα (προκειμένου να δικαιολογήσει μια τυχόν κεντρώα επιλογή του για το αξίωμα και να κερδίσει με αυτό τον τρόπο την πολυπόθητη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία .

-Έκτον οι δημοσκοπήσεις που άρχισαν να προβάλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί συγκεκριμένων επιχειρηματιών , δύο αυτή την εβδομάδα, συμπίπτουν απολύτως τις διαπιστώσεις τους και αρχίζουν να γίνονται πολύ δυσάρεστες για τον κύριο πρωθυπουργό. Καθώς για πρώτη φορά δεν φθείρεται μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ποσοστό της αλλά πλήττεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος αποκαθηλώνεται από την πρώτη θέση στα βάθρα της δημοτικότητας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και βυθίζεται στην ταπεινωτική τέταρτη θέση πίσω από τους κύριους Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Κωνσταντοπούλου.
Θέλει να παρέμβει στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ

Με λαϊκούς όρους «έχει πάρει φωτιά η Καλαμαριά». Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σκοινί μέσα στην επαναστατημένη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και στους νέους μιντιακούς συσχετισμούς και προσπαθεί μέσω του σκανδάλου της Novartis να αποδράσει από την πίεση. Επαναφέροντας όμως στο προσκήνιο πρόσωπα που με εξαίρεση τον Αντώνη Σαμαρά έχουν πολύ μειωμένη επιρροή και δημοτικότητα στην ελληνική κοινωνία. Κατά βάθος θέλει να παρέμβει στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και εναντίον των Αλέξη Τσίπρα , Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά ενώ ταυτόχρονα θέλει να εγκλωβίσει τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη στην υποστήριξη ενός υποψηφίου Προέδρου από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας ή η Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να περάσει τον κάβο των διαφοροποιήσεων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (Ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος είναι ο πρώτος που προειδοποίησε ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος του για τον Πρόεδρο )στην σχετική ψηφοφορία.

Οι οποίες διαφοροποιήσεις θα είναι απολύτως θεμιτές καθώς ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης άνοιξε το δρόμο των διαφοροποιήσεων στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταψηφίζοντας την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα την άνοιξη το 2015. Υπολογίζει μάλιστα ότι ένας κεντρώος Πρόεδρος θα αντισταθμιστεί πρώτον από έναν ευρύ δεξιό ανασχηματισμό που θα κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερον και σημαντικότερο – αποκαλύπτουμε την τακτική κίνηση που μελετά – από ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα γίνει μετά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Ας δούμε όλα αναλυτικά:

Η εικόνα που εξέπεμψε ο κύριος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ήταν εικόνα παράκλητου προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον αρχηγό του Νίκου Ανδρουλάκη τον οποίο επιχείρησε να δελεάσει αναδεικνύοντας τον παράτυπα (καθώς είμαι τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη) σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί το έκανε αυτό;

Γιατί καίγεται κυριολεκτικά η …γούνα του. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα ιδού γιατί:Ο κύριος Μητσοτάκης αντιθεσμικά ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί την προσεχή Πέμπτη η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για την εκλογή νέου Συνήγορου του Πολίτη ενώ μόνος αρμόδιος για να το ανακοινώσει αυτό είναι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας. Ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη που έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη του.

Ο κύριος Ποττάκης ήταν μέλος της επιτροπής πόθεν έσχες του κοινοβουλίου μέχρι το 2019 και αναγκαστικά ασχολήθηκε στο παρελθόν ως μέλος της με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργού. Οι οποίες πάντως κρίθηκαν νόμιμες.

Το 2019 αμέσως μετά την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία ο κύριος Ποττάκης εκδιώχθηκε από την Επιτροπή και αντικαταστάθηκε από εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας με τον πρώτο νόμο Γεραπετρίτη που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος. Τώρα ο κύριος Ποττάκης ασχολείται με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε παραμονές των εκλογών του 2023 το ναυάγιο της Πύλου και αν το πόρισμα του είναι αρνητικό για την κυβέρνηση , αυτή θα εκτεθεί διεθνώς. Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία. (….Η Πύλος από την φαίνεται είτε με τον κύριο Σαμαρά είτε με το ναυάγιο ….στοιχειώνει τον πρωθυπουργό).

Στον κύριο Ποττάκη προσέφυγε επίσης η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου για την υπόθεση των υποκλοπών αλλά είναι άγνωστο αν εκεί έχει αρμοδιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη. Το πιθανότερο είναι, όχι! Είναι πάντως πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση και αυτό το θέμα.
Άνοιγμα στους «Σπαρτιάτες» με την εκταμίευση 1 εκατ ευρώ

Προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια από την τυχόν άρνηση του ΠΑΣΟΚ στην διάσκεψη των προέδρων η κυβέρνηση έχει κάνει άνοιγμα στους Σπαρτιάτες στους οποίους εκταμίευσε με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ποσό 1 εκατομμυρίου € για την χρηματοδότηση τους και αυτοί ανταποκρίθηκαν αμέσως. Ο πρόεδρος τους Βασίλης Στίγκας επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη στο κοινοβούλιο και δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει υπό προϋποθέσεις την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα. Ενώ την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή των Σπαρτιατών Αλεξάνδρου Ζερβέα για τοποθετήσεις της γενικής διευθύντριας του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο .

Ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ο κύριος Γεραπετρίτης πρωταγωνίστησε στον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από το πέμπτο τμήμα του Αρείου Πάγου ασκώντας αφόρητες πιέσεις στον τότε πρόεδρο κύριο Τζανερίκο που αντέστη. Πρωταγωνιστής επίσης γιατί αυτός ήταν ο συγγραφέας του νόμου για τον «πραγματικό αρχηγό» που οδήγησε στον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Αλλά τώρα για να σωθεί η κυβέρνηση οι «παράνομοι», «ναζί μαχαιροβγάλτες» και «εγκληματίες» γίνονται νόμιμοι και συνομιλητές . Η κυβέρνηση επίσης πιέζει με αρνητικά δημοσιεύματα τον Κυριάκο Βελόπουλο να συναινέσει στην εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη όπως έκανε και με την συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητοι οι γενικώς χαμηλοί τόνοι του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» στην προχθεσινή συζήτηση του κοινοβουλίου όσο ήταν ο πρωθυπουργός στην αίθουσα.

Η κυβέρνηση επίσης προσδοκά στην ψήφο του επικεφαλής των 14 ανεξάρτητων βουλευτών κυρίου Χουρδάκη όποιος επανήλθε μετά από ένα σύντομο διάστημα καθαίρεσης του στην διάσκεψη των προέδρων, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ θεωρείται σοβαρή περίπτωση αλλά αυτό θα κριθεί στην πράξη. Την άλλη
Πέμπτη θα φανεί αν η Νέα Δημοκρατία θα έχει πλειοψηφία για να εκλέξει το νέο Συνήγορο του Πολίτη και να απαλλαγεί από τον προηγούμενο. Ο κύριος Ανδρουλάκης δεν άνοιξε πάντως τα χαρτιά του στην ολομέλεια παρά τις εκκλήσεις που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός ακόμη και στην τριτολογία του.
Κρούση σε συγγενή της Καρυστιανού

Ένα ακόμη ζήτημα που αγχώνει μεσοπρόθεσμα την κυβέρνηση είναι η μεγάλη επιρροή που έχει αποκτήσει στην ελληνική κοινωνία η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού, η οποία αποθεώθηκε από 50.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο και από δυόμιση εκατομμύρια κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση μέσω του διαδικτύου και η οποία σχεδιάζει , όπως αποκαλύπτουμε σήμερα , να καταθέσει το 1, 3 εκατομμύρια υπογραφές για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Είναι τέτοιο το άγχος που έχει το Μαξίμου για την αποδόμηση της ώστε ,σύμφωνα με πληροφορίες μας , έχει κάνει κρούση σε γυναίκα συγγενή της που φέρει το ίδιο επώνυμο σε νομό της Θεσσαλίας προκειμένου να πολιτευθεί με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές και να ακυρώσει την επιρροή της. Χωρίς θετικά αποτελέσματα μέχρι αυτή τη στιγμή !
Αναζητεί εφεδρείες στα άκρα

Μακροπρόθεσμα επίσης η Νέα Δημοκρατία και το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πλέον κινούμενη άμμος και ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα ιδιόρρυθμο πρόβλημα δεδηλωμένης στο κοινοβούλιο. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προφανώς και στηρίζουν την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δείχνουν αποφασισμένοι να διαφοροποιούνται σε κορυφαία θέματα όταν θεωρούν ότι η ηγετική ομάδα του Μαξίμου αφίσταται από τις παραδοσιακές θέσεις της παράταξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να τους ανακοινώσει ότι θα αποσύρει την εθνικά ύποπτη διάταξη για τις βραχονησίδες που περιείχε το σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας καθώς γνωρίζει ότι αν αυτή ερχόταν στη Βουλή θα καταψηφιζόταν από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι οποίοι ήταν έτοιμοι να καταθέσουν και ερώτηση στη Βουλή. Το αυτό ισχύει και για άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες όπως είναι η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές (καθώς το Μαξίμου ελπίζει ότι με τις ψήφους της ομογένειας μπορεί να καλύψει μέρος της φθοράς του στο εσωτερικό ) όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και όπως είναι βεβαίως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Μητσοτάκης πολεμά τα άκρα δημοσίως αλλά βρίσκεται σε παρασκηνιακά σε απόπειρα συνεννόησης μαζί τους προκειμένου να έχει εφεδρείες για τις ψηφοφορίες και για να τις χρησιμοποιήσει, αν παραστεί ανάγκη.
Το δίδυμο Στουρνάρας-Σκέρτσος

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίζει ο κύριος Μητσοτάκης είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς αυτή συνδέεται με την επιβεβαίωση της επικυριαρχία του, του πολιτικού του ιμπέριουμ. Ως φύσει ζώο πολιτικό που είναι , σκέφτεται ότι η επιλογή ενός Προέδρου προερχόμενου από την δεξιά παράταξη με επιρροή στο εσωτερικό αυτής (όπως θα μπορούσε να ήταν ,αν ήθελε, ο κύριος Δένδιας ) θα μπορούσε να επουλώσει το τραύμα που υπάρχει στην πλειοψηφία του και εξελίσσεται σταδιακά σε πληγή πυορροούσα..

Ωστόσο οι κακές επιρροές και η συναναστροφή που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με «τα παιδιά του Κώστα Σημίτη», όπως τα αποκαλεί , του έχουν βάλει το ζιζάνιο να επιχειρήσει να εκλέξει και αυτή τη φορά Κεντρώο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι θα διατηρήσει την κυριαρχία του στο πολιτικό κέντρο. Πίσω από τις εισηγήσεις τους αυτές κρύβονται ενδεχομένως και προσωπικές πολιτικές ατζέντες καθώς όπως διαβάζουμε στον κυβερνητικό τύπο αν η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον κύριο Στουρνάρα για το ύπατο αξίωμα και αν αυτός εκλεγεί θα διεκδικήσει το θώκο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο υπουργός Επικρατείας και άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος . Ο οποίος βλέποντας τα σκούρα να έρχονται για τη Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να πηδήξει από το καράβι και να εξασφαλιστεί για το μέλλον . Η υπόθεση της Novartis είναι χρήσιμη για την επιλογή ενός κεντρώου Προέδρου είτε αυτός είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο παρά τις διαψεύσεις έχει συνομιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας ειλικρινώς, είτε ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ δεν αποκλείεται και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην κυβέρνηση όμως κάνουν τον υπολογισμό ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει υπό προϋποθέσεις στην διαφοροποίηση μίνιμουμ 20 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφοφορία. Αυτές βεβαίως προσδοκάται ότι θα καλυφθούν από τις 31 ψήφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά το πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει . Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να λυθεί αν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και την λάβει αμέσως μετά την ψηφοφορία με τις διαρροές για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ευφάνταστο αλλά κυκλοφορεί.
Η Novartis στοιχειώνει τον Τσίπρα

Η υπόθεση της Novartis στοιχειώνει μέχρι και σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα, o oποίος είναι αποκλειστικός στόχος του πρωθυπουργού με την απόφαση της άρσης της προστασίας των μαρτύρων. Καθώς όπως ομολόγησαν δημοσιογράφοι που συνδέονται ευθέως με υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας σε πρωινές εκπομπές εφεξής ο κύριος Κασελάκης θα επικαλείται τους άστοχους χειρισμούς προκατόχου του για το σκάνδαλο αυτό καθώς και τα φερόμενα μαύρα ταμεία της Κουμουνδούρου για να τον πλήξει μέσα από το νέο κόμμα που ετοιμάζει και θα υπερβαίνει το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κύριος Τσίπρας έκανε αυτοκριτική στο πρόσφατο συνέδριο της «Καθημερινής» για την μεταπολίτευση για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση της Novartis και όπως πληροφορείται η «Εστία της Κυριακής» αυτό οφείλεται στο εξής: στην κρίσιμη μυστική συνεδρίαση της μικρής κυβερνητικής του επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία μετείχαν στελέχη από όλες τις τάσεις και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν στοιχεία (αποχρώσες ενδείξεις)που δικαιολογούν σε πρώτη φάση την παραπομπή τους στο Eιδικό Δικαστήριο για τους Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά. (Αυτά πάντως δεν προέκυψαν από την ανολοκλήρωτη δικαστική έρευνα). Πίστευε λοιπόν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συστήσει αμέσως προκαταρκτική επιτροπή με στόχο την παραπομπή των τεσσάρων αυτών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο και να απαλλάξει αμέσως τους Αντώνη Σαμαρά , Ευάγγελο Βενιζέλο (Το όνομα του προστέθηκε , τελευταία στιγμή στην δικογραφία με επίμονη εισήγηση του βοηθού εισαγγελέα διαφθοράς), Παναγιώτη Πικραμένο , Γιάννη Στουρνάρα Γιώργο Κουτρουμάνη για τους οποίους δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

Σύμφωνα όμως με τις διηγήσεις της εποχής έπεσαν επάνω του κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Βρούτσης , ο Νίκος Φίλης και άλλοι από το ΚΚΕ Εσωτερικού οι οποίοι έχοντας ζήσει την οδυνηρή εμπειρία του 1989 με την παραπομπή του Αντρέα Παπανδρέου στο Ειδικό δικαστήριο με τις ψήφους του Συνασπισμού και την μετέπειτα αθώωσή του σήκωσαν τα χέρια ψηλά , στύλωσαν τα πόδια και ζήτησαν από τον κύριο Τσίπρα να επιστρέψει το φάκελο στη δικαιοσύνη για να μην «κολλήσει» στην αριστερά η ρετσινιά ότι διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Μια ρετσινιά όμως η οποία τελικά ¨κόλλησε ¨Ανεξαρτήτως της επιλογής αυτής.

Σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός μετανιώνει που τους άκουσε όπως μετανιώνει και για πολλά άλλα (όπως ότι δε διέγραψε την «Ομπρέλα» όταν του ανακοίνωσε ότι θα γίνει τάση το 2020) συγκρίνει τη δική του την στάση με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είχε σαφή στόχευση και έστειλε άφοβα στο Ειδικό Δικαστήριο δύο υπουργούς του , τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (Ο οποίος γράφει βιβλίο!) και προσπαθεί να επανακάμψει. Ο δρόμος του από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το Κέντρο μπορεί να μην είναι πάντοτε καλό στο δημιουργικό παιχνίδι αλλά είναι άριστο στο καταστροφικό παιχνίδι. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι μαιτρ σε αυτό.

Πηγή: Εστία της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου