Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Μαζική δηλητηρίαση στη Φλώρινα: Τι προκάλεσε τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στην ξενοδοχειακή μονάδα ΒΙΝΤΕΟ





Φλώρινα: Μάχη για την ζωή δίνει 55χρονος στην ΜΕΘ μετά από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενοδοχείο – Είχε επιβληθεί πρόστιμο 10 χιλ. ευρώ στο κατάλυμα

Στα Νοσοκομεία Φλώρινας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας μεταφέρθηκαν 14 άτομα - 11 άτομα πήραν εξιτήριο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ένας 55χρονος, ο οποίος δηλητηριάστηκε τα ξημερώματα από διαρροή μονοξείδιου του άνθρακα σε νέο ξενοδοχείο στην περιοχή Λιμνοχωρίου, Αμυνταίου, όπου άλλα 14 άτομα παρουσίασαν ταυτόχρονα συμπτώματα δηλητηρίασης.

Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία που έσπευσαν άμεσα στην περιοχή, ενώ συναγερμός σήμανε στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας.

Remaining Time 0:00
 

Η κατάσταση της υγείας των ατόμων που νοσηλεύονται

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, ο 55χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, όπου διασωληνώθηκε, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου νοσηλεύεται στην ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΜΕΘ η κατάσταση του 55χρονου είναι κρίσιμη (12.20 μ.μ.) και ο άτυχος άνδρας δίνει μάχη για την ζωή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη απο την έλλειψη οξυγόνου. Τα επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα. Η σύζυγος του νοσηλεύεται και αυτή σε σοβαρή αλλά καλύτερη κατάσταση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Το ζευγάρι από την Πάτρα είχε πάει για τριήμερο στην περιοχή της Φλώρινας και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Συγγενικά του πρόσωπα έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής στο νοσοκομείο, προκειμένου να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση.

Εννέα άτομα που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Φλώρινας έλαβαν εξιτήριο, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση (13.00 μ.μ.) οι δύο από τους τέσσερις που νοσηλεύονται στην χειρουργική κλινική του Μποδοσάκειο νοσοκομείου Πτολεμαΐδας αναμένεται να πάρουν επίσης εξιτήριο. Οι άλλοι δύο μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του 55χρονου θα παραμείνουν προληπτικά για νοσηλεία, μέχρι οι γιατροί να εξετάσουν εκ νέου το απόγευμα τα δεδομένα για την κατάσταση της υγείας τους.

Φλώρινα: Μάχη για την ζωή δίνει 55χρονος στην ΜΕΘ μετά από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενοδοχείο – Είχε επιβληθεί πρόστιμο 10 χιλ. ευρώ στο κατάλυμα

Οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη – Η ώρα του συμβάντος

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδηςτο περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα, όταν οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη. Ήταν γύρω στις 10:30 το βράδυ όταν ορισμένοι επισκέπτες αισθάνθηκαν κάποιες ζαλάδες, ίλιγγο και τάση για εμετό. Τα συμπτώματα όσο περνούσαν οι ώρες και κυρίως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εντάθηκαν και ήταν πολύ πιο έντονα. Κάποιοι λιποθύμησαν και χρειάστηκε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ που έσπευσε στην περιοχή, σημαίνοντας συναγερμό στα Νοσοκομεία.

Η επιχείρηση διάσωσης του 55χρονου

Το συμβάν ήταν όμως πιο σοβαρό για τους δυο ενοίκους άλλων δωματίων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Στο δωμάτιο όπου βρισκόταν ο 55χρονος από την Πάτρα με την σύζυγο του η Πυροσβεστική έσπασε από έξω τα παντζούρια καθώς και τα τζάμια που ήταν κλειστά και εισήλθαν στο δωμάτιο.

Στο ξενοδοχείο είχε επιβληθεί πρόστιμο στις 20 Οκτωβρίου 2024

Πριν από λίγο έγινε γνωστό (15.10 μ.μ.) ότι το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ – Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κοζάνης, είχε επιβάλει στις 20 Οκτωβρίου 2024 διπλό πρόστιμο συνολικού ύψους 10 χιλ. ευρώ, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε προβεί σε δήλωση γνωστοποίησης λειτουργίας μονάδας υγειονομικού ενδιαφέροντος και για ανακριβή και αναληθή στοιχεία, που χρησιμοποίησε για την άδεια λειτουργίας (η διαδικασία έκδοσης γίνεται ηλεκτρονικά), καθώς δεν προχώρησε στην επικαιροποίησή τους.

Από την εν λόγω υπηρεσία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην επιβολή του διπλού προστίμου και σήμερα αναμένεται η σφράγιση της ξενοδοχειακής μονάδας, μετά και τα περιστατικά δηλητηρίασης των 14 ατόμων.

Την περασμένη εβδομάδα όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Αθανάσιος Τάσκας, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου για το υγειονομικό τμήμα μετέβη στο ξενοδοχείο για έλεγχο και το βρήκε κλειστό.

Οι μαρτυρίες των επισκεπτών

Νωρίς το μεσημέρι αρκετοί από τους επισκέπτες επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να αναχωρήσουν.

Ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη που μίλησε στο ΕΡΤNews, ανέφερε ότι αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, αλλά άνοιξαν τα παράθυρα και αισθάνθηκαν καλύτερα. Ένα άλλο ζευγάρι, είπε πως απο νωρίς το βράδυ αισθανόταν περίεργα και εκδήλωσαν κάποια συμπτώματα.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία κατοίκου της περιοχής που είχε πάει στην καφετέρια του ξενοδοχείου την Παρασκευή, αισθάνθηκε μυρωδιά και ενημέρωσε την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να προχωρήσει σε έλεγχο.

Φλώρινα: Μάχη για την ζωή δίνει 55χρονος στην ΜΕΘ μετά από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενοδοχείο – Είχε επιβληθεί πρόστιμο 10 χιλ. ευρώ στο κατάλυμα
Φλώρινα: Μάχη για την ζωή δίνει 55χρονος στην ΜΕΘ μετά από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενοδοχείο – Είχε επιβληθεί πρόστιμο 10 χιλ. ευρώ στο κατάλυμα

Τα πιθανά αίτια της δηλητηρίασης

Παραμένουν ωστόσο πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα καθώς το ξενοδοχείο είχε μείνει κλειστό για αρκετό καιρό. Ξανάνοιξε μετά από πλήρη ανακαίνιση πριν από ένα μήνα, στις 13 Σεπτεμβρίου και είχε καινούργιο λέβητα αερίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες (13.00 μ.μ.) οι έρευνες των αρχών εστιάζονται στον σωλήνα διαφυγής των αερίων από την καύση στον λέβητα που είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο κτίριο και ενδεχομένως τα αέρια αυτά να μπήκαν στο σύστημα εξαερισμού.  

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης έκανε λόγο για ολέθριο λάθος του κατασκευαστή του ξενοδοχείου το οποίο άνοιξε πρόσφατα.  

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμαή Αδάμου (07.30 π.μ.) τα άτομα που βρισκόταν στο ξενοδοχείο ένιωσαν ξαφνικά αδιαθεσία από μια μυρωδιά που δεν τους επέτρεπε να ανασάνουν, μόλις άναψαν τα καλοριφέρ, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Φλώρινα: Μάχη για την ζωή δίνει 55χρονος στην ΜΕΘ μετά από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενοδοχείο – Είχε επιβληθεί πρόστιμο 10 χιλ. ευρώ στο κατάλυμα

Το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος για την δηλητηρίαση

Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος (10.00 π.μ.) οι ηλικίες όλων των ατόμων που νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν από την διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στο Λιμνοχώρι είναι άνω των 25 ετών. Από αυτούς 9 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι τέσσερις στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ένα άτομο διακομίσθηκε διασωληνωμένο στην Κοζάνη.

Η ενημέρωση από τον Διοικητή 4ης ΥΠΕ Δ. Τσαλικάκη

Σύμφωνα με ενημέρωση από Διοικητή 4ης ΥΠΕ Δ. Τσαλικάκη (10.30 π.μ), τα 9 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Φλώρινας θα πάρουν σε λίγη ώρα εξιτήριο. Επίσης απο τα 5 άτομα που μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα οι 4 βρίσκονται στην βραχεία νοσηλεία και θα βγουν απο το Νοσοκομείο, ενώ το ένα άτομο που διακομίσθηκε νοσηλεύεται στη ΜΕΘ της Κοζάνης.

Συνελήφθη ο 53χρονος ιδιοκτήτης

Ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συνελήφθη για παράβαση του ποινικού κώδικα περί επικίνδυνης σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης από αμέλεια, ενώ την προανάκριση για τα ακριβή αίτια της διαρροής έχει αναλάβει το Α.Τ Αμυνταίου. Επί τόπου βρέθηκε και πραγματογνώμονας.

Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί αύριο το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα.

Η Ματίνα Παγώνη στο ΕΡΤNews για την επικινδυνότητα του μονοξείδιου του άνθρακα

Για την επικινδυνότητα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα προϊόντα ατελούς καύσης στον άνθρωπο μίλησε στο ΕΡΤNews η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Τόνισε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στο μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα. Στις απλές καταστάσεις, σε μία ήπια δηλητηρίαση η εισπνοή αερίων μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, ίλιγγο, σύγχυση, κόπωση και ταχύπνοια όμως εάν οι ποσότητες είναι μεγάλες τότε υπάρχουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και την καρδιά. Ειδικά  στις έγκυες γυναίκες μπορεί να προκαλέσει βλάβη ακόμα και στο έμβρυο. Η άμεση μεταφορά των ατόμων στο νοσοκομείο ήταν σωστή και κρίσιμη, όπου έπρεπε να γίνει γρήγορη χορήγηση οξυγόνου 100 % το οποίο θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην όλη κατάσταση.

Επιπλέον αν υπάρχει άνθρωπος με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια δυσκολεύει η κατάσταση γιατί έχει υποκείμενο νόσημα που επιδεινώνει άμεσα την κατάσταση της υγείας του.

Η εκτίμηση του Ενεργειακού Επιθεωρητή – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Για πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε σχέση με τον καυστήρα και τα συστήματα ασφαλείας μίλησε στο ΕΡΤNews ο Ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Ρεπορτάζ: Θωμαή Αδάμου, Μάκης Νασιάδης, Δέσποινα Αμαραντίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου