Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Πυρηνική ενέργεια: Γιατί παραμένει στο τραπέζι – Οι γειτονικές χώρες και οι συμφωνίες για επενδύσεις ή διμερείς συμβάσεις Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ελλάδας με κάποια γειτονική χώρα - Τι δηλώνει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό της χώρας






Αν και η πυρηνική ενέργεια υπήρξε για πολλά χρόνια απαγορευμένη λέξη στην Ελλάδα, οι συζητήσεις αλλά και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα κυβερνητικοί παράγοντες, επιστήμονες και τεχνοκράτες δείχνει ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι μια τεχνολογία που έχει μπει έστω κι δειλά στο δημόσιο διάλογο.

Το είπε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός πριν λίγους μήνες στο συνέδριο του Εconomist επισημαίνοντας ότι η πυρηνική ενέργεια είναι στην ατζέντα των τεχνολογιών για την μετάβαση στην εποχή του μηδενικού άνθρακα. Το επικύρωσε σε όλους τους τόνους πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το think tank Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και η χθεσινή παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Νίκου Τσάφου σε ένα work shop που διοργάνωσε η Athlos Energy.


Δύο νέοι επιστήμονες ελληνικής καταγωγής που ζουν στο εξωτερικό, ο Στάθης Βλασόπουλος και ο Διονύσης Χιόνης με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελβετία στην πυρηνική μηχανική και την φυσική, βάζουν ως στόχο να προλειάνουν το έδαφος για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα και να βολιδοσκοπήσουν το κυβερνητικό ενδιαφέρον.

Ο ενεργειακός σύμβουλος του Πρωθυπουργού εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις εξελίξεις γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά και ρεαλιστής. Όπως είπε, υπάρχει ένας σκεπτικισμός για τα πυρηνικά αλλά και ανοιχτό μυαλό ως προς την χρήση των νέων τεχνολογιών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα περιστοιχίζεται από χώρες που επενδύουν στην πυρηνική ενέργεια όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, στοιχείο που καταρρίπτει και την επιχειρηματολογία ότι οι χώρες χωρίς πυρηνικά είναι πιο ασφαλείς στο σενάριο ενός πυρηνικού ατυχήματος όταν σε μια γειτονιά, όπως η δική μας, υπάρχουν γύρω μας ή σχεδιάζονται πυρηνικά εργοστάσια.



ΚλείσιμοΟι μεγάλες αποκλίσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού αλλά και η εκτίναξη του κόστους συνιστούν επίσης παράγοντες προβληματισμού για την ελληνική πλευρά κάτι για το οποίο υπάρχουν πλείστα παραδείγματα στην διεθνή πυρηνική σκακιέρα.

Πώς επομένως θα μπορούσε να πορευτεί στην νέα πραγματικότητα η χώρα μας; Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω στο τραπέζι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ελλάδας με κάποια γειτονική χώρα είτε επενδύοντας σε αντίστοιχο πυρηνικό εργοστάσιο είτε συνάπτοντας ένα πολυετές διμερές συμβόλαιο για προμήθεια πυρηνικής ενέργειας.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου