Κυριακή, Οκτωβρίου 20, 2024

Παιχνίδια αισχροκέρδειας με το εμβόλιο της βρουκέλλωσης στα βοοειδή Παιχνίδια με το εμβόλιο της βρουκέλλωσης εις βάρος των μικρών κτηνοτρόφων στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας.



EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

 
 

Καταρχάς βρουκέλλωση (ή αλλιώς μελιταίος πυρετός) είναι ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας. Το νόσημα παρατηρείται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο και μεταδίδεται και από τα ζώα στον άνθρωπο.

Πριν από επτά χρόνια στο πλαίσιο προφύλαξης από την συγκεκριμένη νόσο που πλήττει κυρίως τα βοοειδή εφαρμόστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων ένα πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο παραμένει σε ισχύ και έχει μια φωτογραφική διάταξη καθώς ο εμβολιασμός ορίζεται μόνο για τα βοοειδή των ορεινών περιοχών και απαγορεύεται η μετακίνηση τους προς τις πεδινές περιοχές προς εκμετάλλευση.


Σύμφωνα με την διάταξη ο εμβολιασμός της βρουκέλλωσης είναι υποχρεωτικός μόνο για τα ζώα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Υπάρχει δέσμευση ότι τα ζώα που είναι εμβολιασμένα για βρουκέλλωση δεν μπορούν να μετακινηθούν ζωντανά σε περιοχές που δεν έχει γίνει το εμβόλιο παρά μόνο όταν πάνε απευθείας στο σφαγείο.


Ο διαχωρισμός των περιοχών σε ποιες γίνεται ή δεν γίνεται το εμβόλιο της βρουκέλλωσης δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για τους μεγαλοεκτροφείς μόσχων που βρίσκονται στις πεδινές περιοχές αφού οι εκτροφείς βοοειδών ελεύθερης βοσκής που βρίσκονται στην ορεινή ζώνη δεν μπορούν να πουλήσουν τα μοσχαράκια τους για παραγωγή παρά μόνο όταν προωθούνται στο σφαγείο!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή πώλησης των μόσχων για τους κτηνοτρόφους της ορεινής ζώνης αφού προορίζονται μόνο για σφαγή και όχι για εκτροφή.


Η διάταξη απαγορεύει αυστηρά την οποιαδήποτε μετακίνηση σε περιοχές που δεν έχει γίνει το εμβόλιο ακόμα και στον ίδιο νομό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών για οικονομικούς λόγους μη μπορώντας να εκτρέφουν τα μοσχάρια που παράγουν μέχρι την σφαγή αναγκάζονται να τα πωλούν όσο- όσο σε συγκεκριμένους ντόπιους μεγαλοεκτροφείς της περιοχής τους που τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές αφού αποτελούν το μονοπώλιο.

Το ερώτημα προς στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι απλό:Γιατί δεν γίνεται το εμβόλιο της βρουκέλλωσης σε όλα τα βοοειδή των ορεινών και πεδινών περιοχών ώστε να μην υπάρχουν απαγορεύσεις ως προς την μετακίνηση των βοοειδών και κυρίως οι παραγωγοί να θωρακίζουν τα κοπάδια τους από την συγκεκριμένη νόσο;

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο διαχωρισμός είναι «φωτογραφία» για να αισχροκερδούν οι μεγαλοκτηνοτρόφοι στις πεδιάδες εις βάρος των μικρών παραγωγών που κινδυνέουν με αφανισμό στις ορεινές περιοχές.


Το ερώτημα είναι πως σκέφτεται η παρούσα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των εκατοντάδων κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών που επι επτά χρόνια παραμένουν όμηροι από την συγκεκριμένη φωτογραφική διάταξη.-

Α.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου