Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2024

ΠΑΣΟΚ: Η ηγετική κίνηση Ανδρουλάκη και η δυσάρεστη έκπληξη Δούκα - Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Κέντρο Ο Ανδρουλάκης «άνοιξε την βεντάλια» προς όλους και μοίρασε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όλα τα κορυφαία στελέχη.




(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

 
 


Την εικόνα του «όλου ΠΑΣΟΚ» αποτύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις επιλογές του στη νέα δομή του κόμματος τόσο στο «γήπεδο» της Χαριλάου Τρικούπη όσο και στο «τερέν» της Βουλής. Το στοιχείο της ενότητας κυριαρχεί στις αποφάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την αξιοποίηση προσώπων μέσα από την πρόσφατη κούρσα ηγεσίας αλλά και της ανανέωσης με στελέχη και εκπροσώπους της νέας γενιάς.

Ο Ανδρουλάκης «άνοιξε την βεντάλια» προς όλους και μοίρασε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όλα τα κορυφαία στελέχη μέσα στη δεδομένη συγκυρία που ανοίγεται μπροστά στο ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος είναι προφανής και δεν είναι άλλος από το να διεκδικήσει η Χαριλάου Τρικούπη την κυβέρνηση απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές κάλπες.


Με επιλογές στα πρόσωπα που σηματοδοτούν αυτή την «κυβερνητική τροχιά» το νέο σχήμα αιχμής του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα της Τρίτης. «Όλοι στην πρώτη γραμμή και διάταξη μάχης» αναμένεται να είναι το μήνυμα που θα στείλει ο Ανδρουλάκης κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου που θα συνεδριάζει σε τακτική βάση. Στην ηγετική ομάδα κρούσης που δημιούργησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέχουν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Δούκας και η Άννα Διαμαντοπούλου, οι συνυποψήφιοι του, δηλαδή, στην κούρσα ηγεσίας. Κομβικούς ρόλους, σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο Παύλος Γερουλάνος ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και σε κομματικό η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού.

Επίσης σε αυτό το ολιγομελές και ευέλικτο νέο όργανο θα παίρνουν μέρος και οι Μιλένα Αποστολάκη, η οποία αναλαμβάνει παράλληλα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας, Θανάσης Γλαβίνας, Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού, Γιάννης Βαρδακαστάνης. Συντονιστής προγράμματος αναλαμβάνει ο Λευτέρης Καρχιμάκης, ενώ εκπρόσωπος Τύπου αναλαμβάνει ο Κώστας Τσουκαλάς.







Με την σύνθεση της νέας ανθρωπογεωγραφίας, που εμφανίστηκε μέσα από τις προεδρικές εκλογές της Χαριλάου Τρικούπη, ο Ανδρουλάκης, σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, «σηκώνει» τόσο την δική του «πρωθυπουργική εικόνα» όσο και την «εικόνα κυβερνησιμότητας» του ΠΑΣΟΚ.

«Το κόμμα εμφανίζεται ενωμένο και ενισχυμένο από μια σκληρή, αλλά πολιτική εκλογική διαδικασία» επισημαίνουν. Στην ίδια κατεύθυνση, μάλιστα, υποστηρίζουν πως με τις επιλογές του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μια πληθωρική εικόνα κορυφαίων στελεχών, που δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους «γαλάζιους» υπουργούς. «Αν λοιπόν» σημειώνουν οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές «ο Ανδρουλάκης ήθελε να περάσει από πάνω τον πήχη της “κυβερνησιμότητας” και της “πρωθυπουργικής εικόνας” μάλλον δείχνει να το πετυχαίνει».
Αρνητικό ξάφνιασμα

Τις κινήσεις και τις επιλογές Ανδρουλάκη αμφισβήτησε, μετά την ανακοίνωση των αλλαγών και μετά την συνάντηση που είχαν, η πλευρά του Χάρη Δούκα. Αναντίστοιχα με την συμμετοχή του στο Πολιτικό Κέντρο, το «στρατόπεδο» του δημάρχου της Αθήνας ξάφνιασε αρνητικά αμφισβητώντας, επί της ουσίας, το ενωτικό πρόσημο των αποφάσεων Ανδρουλάκη.


«Οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή, δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις» σημείωναν, μεταξύ άλλων, πηγές του Χάρη Δούκα.

Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη προς την πλευρά του δημάρχου της Αθήνας δεν άργησε να έρθει τονίζοντας πως «είναι πασιφανές πως οι αποφάσεις του προέδρου υπηρετούν την ενότητα και τη συστράτευση όλων των στελεχών» ενώ κατέληγαν με ένα σαφές μήνυμα: «Οι διαρροές που συντηρούν αχρείαστα προεκλογικό κλίμα, δεν βοηθούν».
«Σκιώδης κυβέρνηση»

Με στόχο η Βουλή να είναι ο χώρος που θα «χτίσει» το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας τα θεμέλια της κυβερνησιμότητας ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και η διαμόρφωση της «σκιώδους κυβέρνησης» απέναντι στους «γαλάζιους» υπουργούς. Για την Τετάρτη το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα εντός της Ολομέλειας θα αρχίσει η προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές, συζήτηση την οποία έχει ζητήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα μέσα Αυγούστου.

«Πρώτο βιολί», εντός Κοινοβουλίου, ο Παύλος Γερουλάνος αναλαμβάνοντας πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κρατώντας το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι ο Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος διατηρεί, παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών. Στον κομβικό ρόλο του Γραμματέα της ΚΟ προτείνεται ο Δημήτρης Μπιάγκης και για τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα ο Γιάννης Τσίμαρης.


Το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος και της Οικονομίας (Τράπεζες, Ιδιωτικό χρέος & προστασία δανειοληπτών, Επενδύσεις) η Μιλένα Αποστολάκη. Ο Μιχάλης Κατρίνης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας και η Νάντια Γιαννακοπούλου εκείνο της Μετανάστευσης και Ασύλου. Το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών ο Παναγιώτης Δουδωνής, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου