Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2024

«Υπηρετείς την ενότητα ή τη διχόνοια;»...


Οι πρώτες εσωκομματικές εντάσεις στο «νέο» ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύνθεση του 9μελούς Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου και την τοποθέτηση νέων τομεαρχών...

Ο Χάρης Δούκας, αντίπαλος του Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε το νέο πολιτικό τοπίο του κόμματος.

Από το περιβάλλον του Δούκα ακούγονται ψίθυροι έντονων ενστάσεων για την επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου ως υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού και την απουσία άλλων υποψηφίων στην επιτροπή, γεγονός που, σύμφωνα με την πλευρά του, δεν αποδεικνύει την ενότητα που είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Ανδρουλάκης. Ενώ υπάρχει ενόχληση γιατί δίνεται η εντύπωση «τιμωρίας» βουλευτών και στελεχών που στήριξαν τον Δήμαρχο Αθηναίων απέναντι στον Ανδρουλάκη.

«Η ενότητα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη και όχι απλώς να διακηρύσσεται. Οι αποφάσεις για το Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο δείχνουν μονομερή στρατηγική και στερούνται των απαραίτητων συνθέσεων» σημειώνουν πηγές κοντά στον Δούκα, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι οι επιλογές αυτές διατηρούν το προεκλογικό κλίμα και διχάζουν το κόμμα.

Συγκεκριμένα οι συνεργάτες του Δημάρχου τόνιζαν:

«Ο Χάρης Δούκας αποδέχτηκε την πρόταση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη να μετέχει στο «Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο» του ΠΑΣΟΚ, αφού άλλωστε η σύσταση του οργάνου ήταν δική του προεκλογική δέσμευση.

Επισημαίνουμε, όμως, ότι στην τελική σύνθεση του οργάνου δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι (όπως ήταν η πρόταση του Χάρη Δούκα), ώστε να αποδειχθεί  η ενότητα στην πράξη.

Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μια πολιτική κατεύθυνση.

Οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή, δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε στον δρόμο της ενότητας και της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ.»
Πολλοί Έλληνες ανακάλυψαν τη δύναμη της AIAI learning
Δες το κόλπο των φανοποιών κατά των γρατζουνιών!Στυλό Επιδιόρθωσης Αυτοκινήτου

Αντιδράσεις από την Χαριλάου Τρικούπη

Στον αντίποδα, από την πλευρά Ανδρουλάκη, οι ενστάσεις αυτές κρίνονται υπερβολικές και απορριπτέες. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν ότι «οι αποφάσεις του Προέδρου είναι ξεκάθαρα για την ενότητα και την προώθηση των συνθέσεων», επισημαίνοντας πως «διαρροές που τροφοδοτούν περιττές εντάσεις δεν εξυπηρετούν το κόμμα, αλλά την προσωπική ατζέντα κάποιων».

Ο ρόλος Διαμαντοπούλου και Δούκα


Η ανακοίνωση του νέου 9μελούς Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου επισημοποίησε τους νέους ρόλους και ευθύνες που αναλαμβάνουν γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. και υπουργός, ανέλαβε την ευθύνη του Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ ο Χάρης Δούκας, μαζί με τον Παύλο Γερουλάνο, θα συνεισφέρουν στον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος.

Στους νέους τομεάρχες περιλαμβάνονται ο Μιχάλης Κατρίνης (Άμυνα), η Νάντια Γιαννακοπούλου (Μετανάστευση και Άσυλο), και ο Παύλος Γερουλάνος (Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ κεντρικό ρόλο στον τομέα Οικονομικών θα έχει ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Η σύσταση της νέας αυτής δομής, αν και προκαλεί κάποιες αντιδράσεις, δείχνει την κατεύθυνση που θέλει να πάρει το ΠΑΣΟΚ στη μεταμνημονιακή εποχή, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανανέωση και τη συνέχιση της παράδοσης του κόμματος. Ωστόσο, μένει να φανεί αν αυτή η ισορροπία θα εξασφαλίσει την ενότητα που χρειάζεται το κόμμα για να κινηθεί με επιτυχία προς το μέλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου