Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2024

Επικεφαλής CIA για Ισραήλ και Ιράν: Κανείς δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά συμβαίνουν και ατυχήματα Τελ Αβίβ και Τεχεράνη σταθμίζουν τις επιλογές τους. «Οι λανθασμένες εκτιμήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή».





 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν. Όπως τόνισε, οι πληροφορίες των ΗΠΑ είναι πως τόσο η Τεχεράνη όσο και το Τελ Αβίβ δεν επιζητούν κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχουν και τα «ατυχήματα».

«Οι λανθασμένες εκτιμήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ακούσια σπείρα κλιμάκωσης», είπε ο Μπερνς κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου Cipher Brief στο Sea Island της Τζόρτζια. «Αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης. H Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου πολύπλοκα πράγματα συμβαίνουν συνέχεια», είπε.


Οι δύο ορκισμένοι εχθροί, Ιράν και Ισραήλ, μετά από χρόνια «σκιώδους πολέμου» με αντιπροσώπους και δολοφονίες αξιωματούχων έχουν περάσει σε μια φάση απευθείας σύγκρουσης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε και πώς θα τελειώσει. Το «γαϊτανάκι» των αντιποίνων και των απειλών συνεχίζεται από τις δύο πλευρές, ενώ η ηγεσία του Ισραήλ φαίνεται πως αντιλαμβάνεται την τρέχουσα συγκυρία ως μια «χρυσή ευκαιρία» για ένα οριστικό ξεκαθάρισμα με τους εχθρούς και αναδιαμόρφωση του status quo στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ εξετάζει τα αντίποινα - Θα χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις;

Το Ισραήλ σταθμίζει όλες τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης, που επίσης σημειώθηκε στο πλαίσιο των αντιποίνων για τους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, αλλά και τις δολοφονίες ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ μεταξύ των οποίων και του Σαγέντ Χασάν Νασράλα ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης και στενού συμμάχου της ιρανικής ηγεσίας.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως το Ισραήλ εξετάζει χτυπήματα σε πετρελαϊκές ή και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εξάλλου το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποτελεί τον μεγαλύτερη εφιάλτη του Μπενιαμίν Νετανιάχου και εν γένει της ισραηλινής ηγεσίας. 


Ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει πως «δεν θα υποστηρίξει» ένα χτύπημα σε πυρηνικές εγκατάστασεις και αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους New York Times, ανέφεραν πως στην παρούσα φάση το Ισραήλ φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο, όπως είπαν, είναι τελικά να επικεντρωθεί σε στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας. Ωστόσο υπογράμμισαν πως το πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο σε έναν δεύτερο γύρο χτυπημάτων σε περίπτωση που η Τεχεράνη αποφασίσει να ανταπαντήσει στην ισραηλινή επίθεση.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, η απάντηση της Τεχεράνης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εάν πληγούν υποδομές της χώρας. «Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη», τόνισε και πρόσθεσε: «οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση».
Πόσο κοντά βρίσκεται το Ιράν σε απόκτηση πυρηνικών όπλων

Σημειώνεται πως ο Μπερνς παραδέχτηκε ότι η τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν έδειξε πως η Τεχεράνη παρά τους περιορισμούς «έχει κάποιες ισχυρές δυνατότητες» και αυτό είναι κάτι που «όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη». Ανέφερε ακόμη πως οι υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το Ιράν μπορεί να ολοκληρώσει τον εμπλουτισμό για το απαιτούμενο σχάσιμο υλικό για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας ακόμη και «εντός μιας εβδομάδας ή λίγο περισσότερο».


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου δεν σχετίζεται μόνο με τον εμπλουτισμό ουρανίου. Εκτός από το σχάσιμο υλικό, απαιτείται η κατασκευή της κατάλληλης βόμβας αλλά και του μέσου μεταφοράς της. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Ιράν έχει ολοκληρώσει επιτυχημένα δοκιμές για την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών, εκτιμάται ότι οι ιρανικές αρχές έχουν αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια. Οι εκτιμήσεις για το χρονικό διάστημα που μπορεί να χρειαστεί το Ιράν για να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εργασίες κυμαίνονται από τέσσερις μήνες έως και δύο χρόνια.
Αιχμές Μπερνς για Ισραήλ σχετικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια γενική αποκλιμάκωση, ο Ουίλιαμ Μπερνς, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον τελευταίο χρόνο, υπογραμμίζει πως εν τέλει όλα εξαρτώνται από την «πολιτική βούληση».

«Φτάσαμε κοντά κάποιες φορές, αλλά η συμφωνία αποδείχθηκε άπιαστη», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που διακυβεύεται στη Γάζα διαμορφώνεται από την πολιτική βούληση. Στο τέλος, δεν πρόκειται μόνο για παρενθέσεις σε κείμενα ή κάποιες δημιουργικές φόρμουλες. Έχει να κάνει με ηγέτες που τελικά πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτά που προτείνονται είναι αρκετά, καθώς το τέλειο σπάνια βρίσκεται στο τραπέζι, ειδικά στη Μέση Ανατολή». «Και τότε οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές και κάποιους συμβιβασμούς προς το συμφέρον μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σταθερότητας επίσης», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου