Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2024

Νέο κύμα αυξήσεων σε βενζίνη και diesel - Οι traders «δείχνουν» τις εξελίξεις Ξεπέρασε τα 79 δολάρια το βαρέλι η τιμή στις αγορές πετρελαίου και συνεχίζει ανοδικά. Οι εκτιμήσεις για Ελλάδα.






 
 


Τεράστια άνοδο σημειώνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο, με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σήμερα η τιμή του βαρελιού κινείται γύρω από τα 79 δολάρια και οι εκτιμήσεις είναι πως θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση.

Εν αναμονή του χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν – και με τις πληροφορίες να θέλουν πως στόχος του Τελ Αβίβ είναι οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – οι traders ποντάρουν στο ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια ή και υψηλότερα.


Αυτό προκύπτει από τις αγορές «call options» (δικαιώματα αγοράς), τα οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μέχρι και πριν από σχεδόν μια εβδομάδα η τιμή του βαρελιού κινούταν στα 70 δολάρια, ωστόσο μέσα σε λίγες ημέρες σημειώνεται αύξηση 10%. Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία για ανατροπή των θετικών εκτιμήσεων, πέρα από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αναμένεται να επηρεαστεί και το πετρέλαιο θέρμανσης. Το καλό σενάριο ήθελε την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1,15 € /λίτρο ή 1,25 €/λίτρο.










Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής, Νίκο Παπαγεωργίου, οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θα φανούν στην εγχώρια αγορά ενδεχομένως και από την τρέχουσα εβδομάδα.


«Μόλις τελειώσουν τα αποθέματα που έχουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τις νέες παραλαβές από τα ελληνικά διυλιστήρια προφανώς και θα δούμε τις τιμές να είναι ανεβασμένες σε επίπεδο 5 – 6% σε πρώτη φάση», δήλωσε στο Mega και πρόσθεσε: «Αν πάμε στα σενάρια όπου το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ θα φτάσει τα 100 ή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, η τιμή θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στο 1,40 ευρώ».

Ειδικοί εκτιμούν πως όσο η τιμή μένει κάτω από τα 80 δολάρια δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Σημειώνουν ωστόσο πως σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν και η Τεχεράνη απαντήσει και πάλι με πλήγματα σε εγκαταστάσεις του Ισραήλ, όπως έχει διαμηνύσει, τότε τα δεδομένα θα ανατραπούν ριζικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου