Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Ιταλία: «Οι δικαστές δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νέο νομοθετικό διάταγμα» για το μεταναστευτικό Η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να παρακάμψει τις αντιστάσεις της Δικαιοσύνης για το hot spot στην Αλβανία.




AP Photo/Valeria Ferraro

 
 


Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Κάρλο Νόρντιο, σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να εγκρίνει νομοθετικό διάταγμα για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών τις οποίες η Ιταλία θεωρεί ασφαλείς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νόρντιο τόνισε: «Οι δικαστές στο εξής δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νέο νομοθετικό διάταγμα για τις ασφαλείς χώρες. Αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο».


Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι οι μετανάστες προέρχονται από μη ασφαλείς χώρες» και ότι «η υπηκοότητά τους δεν είναι βέβαιη, δεν έχουν διαβατήρια και σε ό,τι αφορά την καταγωγή τους, αποδεικνύεται μόνον με τις δηλώσεις τους».

Με αναφορά, τέλος, στην απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης των μεταναστών, ο Νόρντιο τόνισε: «Είναι μια απόφαση πολυσύνθετη, μακροσκελής, γραμμένη στα γαλλικά. Μπορεί κάποιοι να μην την κατάλαβαν ή να μην την διάβασαν καλά».
Ιταλία: Τι προβλέπει το νέο διάταγμα για το μεταναστευτικό

Η Ιταλία, βάσει του νέου νομοθετικού διατάγματος, θεωρεί ασφαλείς 19 χώρες. Πρόκειται για την Αλβανία, την Αλγερία, το Μπανγκλαντές, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Πράσινο Ακρωτήρι, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, την Γκάμπια, τη Γεωργία, την Γκάνα, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Περού, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, τη Σρι Λάνκα και την Τυνησία. Αποκλείονται, όμως, σε σχέση με την προηγούμενη λίστα, το Καμερούν, η Κολομβία και η Νιγηρία.








Νωρίτερα, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εργάζεται για την άμεση ψήφιση ενός νέου νόμου, τη Δευτέρα (21/10), ώστε να ξεπεραστεί μια δικαστική απόφαση που κινδυνεύει να μπλοκάρει τη συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων της χώρας με την Αλβανία με στόχο τον περιορισμό των αφίξεων μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (18/10), δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε να μεταφερθούν πίσω στην Ιταλία οι τελευταίοι 12 αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο νέο ιταλικό μεταναστευτικό hot spot στην Αλβανία. Η απόφαση έθεσε υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα των σχεδίων της ΕΕ να διερευνήσει τρόπους για τη δημιουργία κέντρων επεξεργασίας και κράτησης μεταναστών εκτός του μπλοκ στο πλαίσιο μιας νέας σκληρής προσέγγισης για τη μετανάστευση.


Η ομάδα των ατόμων, που είχαν φθάσει στο λιμάνι Σενγκίν από τη Λαμπεντούζα με στρατιωτικό σκάφος την περασμένη εβδομάδα, ήταν μεταξύ των 16 ατόμων που μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις στο Γιάντερ, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και του Αλβανού ομολόγου της, Έντι Ράμα, με στόχο την κράτηση των ανδρών που συλλαμβάνονται σε διεθνή ύδατα ενώ προσπαθούν να περάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη.

Τα υπόλοιπα 12 άτομα που οι δικαστές της Ρώμης διέταξαν να μεταφερθούν πίσω στην Ιταλία, επέστρεψαν μέσω του λιμανιού του Μπάρι το Σάββατο (19/10), και πρόκειται για πλήγμα στην κυβέρνηση Μελόνι που κινδυνεύει να μετατρέψει την πρωτοβουλία σε αυτό που οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν θεωρήσει ως «πλήρη αποτυχία» και «οικονομική καταστροφή».

Το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι, «Αδελφοί της Ιταλίας», καταδίκασε οργισμένα την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «πολιτικοποιημένους δικαστές που θα ήθελαν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας».


Μάλιστα, ο Νόρντιο επιτέθηκε στους δικαστές, αναφέροντας πως «ο ορισμός της ασφαλούς χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από τη δικαστική εξουσία». Η διαφωνία που προκάλεσε τη σύγκρουση, περιστρέφεται γύρω από τον ορισμό του τι συνιστά «ασφαλή χώρα» προέλευσης για τους μετανάστες. Οι 16 αιτούντες άσυλο προέρχονταν από την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, χώρες που θεωρούνται ασφαλείς από την Ιταλία και, ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχαν επαναπατριστεί στις χώρες προέλευσής τους.

Ωστόσο, οι δικαστές διέταξαν τη μεταφορά τους στην Ιταλία, επικαλούμενοι τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες θα μπορούσαν να διατρέξουν κίνδυνο βίας εάν επαναπατριστούν, επικυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 4ης Οκτωβρίου, την οποία η ιταλική κυβέρνηση φάνηκε να έχει παραβλέψει. Κατά γενικό κανόνα, το Δίκαιο της Ε.Ε. υπερισχύει των αντικρουόμενων εθνικών νόμων.

Το Δικαστήριο της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι μια χώρα που δεν είναι απολύτως ασφαλής, δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση ανασφάλειας, ακόμη και αν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της χώρας, όπως μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να οδηγήσει στο να θεωρηθεί μη ασφαλής ολόκληρη η χώρα.

Στόχος του επικείμενου διατάγματος, πάνω στο οποίο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονται πυρετωδώς εδώ και τρεις ημέρες, είναι η κατάρτιση ενός νέου καταλόγου ασφαλών χωρών, ο οποίος θα μπορεί να επικαιροποιείται κάθε έξι μήνες, καθώς και η εισαγωγή ενός δεύτερου βαθμού κρίσης από τους δικαστές απέναντι στις αποφάσεις που διατάσσουν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ιταλία. Η κυβέρνηση Μελόνι ελπίζει με αυτόν τον τρόπο να δεσμεύσει την απόφαση των δικαστών με κυβερνητικά διατάγματα και όχι με τους διεθνείς νόμους.






Η επιστολή που δημοσίευσε η Τζόρτζια Μελόνι

Πάντως, η διαμάχη μεταξύ των δικαστών και της κυβέρνησης κλιμακώθηκε περαιτέρω την Κυριακή (20/10), όταν η Τζόρτζια Μελόνι δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπάσματα μιας επιστολής που έστειλε ένας εισαγγελέας σε μια ομάδα που περιλαμβάνει δικαστές.

Σε αυτήν την επιστολή, ο δικαστής, Μάρκο Παταρνέλο, προειδοποιούσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός ήταν «ισχυρότερη και πολύ πιο επικίνδυνη» από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αντιμετώπιζε συχνά νομικά προβλήματα και ο οποίος επιτέθηκε επανειλημμένα στη δικαιοσύνη. Οι δεξιοί πολιτικοί δήλωσαν ότι η επιστολή αποδεικνύει τη νομική προκατάληψη σε βάρος της κυβέρνησης.

Οι επικριτές επεσήμαναν, ωστόσο, ότι η Μελόνι δεν ανάρτησε το υπόλοιπο κείμενο, στο οποίο ο Μάρκο Παταρνέλο ανέφερε ότι «δεν πρέπει να εμπλακούμε σε πολιτική αντιπολίτευση, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τη δικαιοδοσία και το δικαίωμα των πολιτών σε έναν ανεξάρτητο δικαστή».


Μάλιστα, τη Δευτέρα (21/10), ο πρόεδρος της Ένωσης των Δικαστικών, Τζουζέπε Σανταλούτσια, δήλωσε: «Δεν είμαστε εναντίον της κυβέρνησης, θα ήταν παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι το δικαστικό σώμα, ένας θεσμός της χώρας, είναι εναντί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου