Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2024

Πανικός με τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Γιατί βγαίνουν πολλά θετικά Το υπ. Υγείας μοίρασε self tests και τα αποτελέσματα τρόμαξαν τους πολίτες. Διευκρινήσεις από τη Ματίνα Παγώνη.





 

 

Πανικός έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα σε πολλούς πολίτες, οι οποίοι έκαναν τα self tests που προσφέρθηκαν δωρεάν από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα εν λόγω τεστ, που προσφέρθηκαν σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, κατέγραψαν υψηλή θετικότητα. Από τα 130.000 που διατέθηκαν τα 1.000 βγήκαν θετικά. Όπως είναι λογικό προκλήθηκε πανικός με τους πολίτες να θεωρούν πως έχουν καρκίνο και να σπεύδουν για περαιτέρω εξετάσεις.


Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε πως πολλά από αυτά τα self test βγαίνουν θετικά, αλλά όπως επισήμανε «αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει καρκίνο». «Στο 80% και παραπάνω αυτή η θετικότητα μπορεί να οφείλεται σε μία φλεγμονή, σε αιμορροΐδες, σε διάφορες αιτίες, χωρίς να υπάρχει κακοήθεια», ανέφερε.

«Αν βγει θετικό το τεστ, θα πρέπει να μιλήσουν με γαστρεντερολόγο, να πάρει το ιστορικό, να αξιολογήσει την κλινική εικόνα και μετά, αν χρειαστεί, να πάει σε κολονοσκόπηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου