Σάββατο, Οκτωβρίου 05, 2024

Η ΕΛΑΣ επέστρεψε στην «εποχή των ασυρμάτων» - «Μπλακ άουτ» στο TETRA Το σύστημα πέφτει και οι αστυνομικοί αναγκάζονται να επικοινωνούν με ασυρμάτους «μπακατέλες».





 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Εν έτει 2024 και ενώ η τεχνολογία καλπάζει η Αστυνομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών της και αναγκάζεται να δώσει απαρχαιωμένους αναλογικούς ασυρμάτους σε αστυνομικούς που εκτελούν μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Αποκορύφωμα ήταν το «μπλακ» άουτ» που σημειώθηκε στις 20.00 το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2024, όταν το TETRA «έπεσε» για λίγη ώρα και παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες στις επικοινωνίες στον Α’ Τομέα του Κέντρου της Άμεσης Δράσης που περιλαμβάνει το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τις περιοχές του Πολυγώνου, των Αμπελοκήπων, του Ζωγράφου, της Κυψέλης, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται πρεσβείες και στόχοι υψηλού ενδιαφέροντος.

Μετά το «μπλακ άουτ» υπήρξε διαταγή προκειμένου να εφοδιαστούν με αναλογικούς ασυρμάτους οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στον συγκεκριμένο τομέα, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

Το iEidiseis.grεπικοινώνησε με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία σημειώνουν ότι «υπήρξε πράγματι πρόβλημα ωστόσο αυτό αποκαταστάθηκε μέσα σε λίγη ώρα και έκτοτε και στον τομέα του κέντρου της Αθήνας το ψηφιακό σύστημα λειτουργεί. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα θα παραμείνει μέχρι να υπογραφεί η νέα σύμβαση για ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών. Έως τότε πράγματι θα υπάρχουν για παν ενδεχόμενο στις υπηρεσίες και αναλογικοί ασύρματοι».

Η Αστυνομία βρίσκεται από τον περασμένο Απρίλιο χωρίς τεχνική συντήρηση και υποστήριξη του ψηφιακού συστήματος των επικοινωνιών της. Τότε ήταν που έληξε η τελευταία προσωρινή σύμβαση με εταιρεία που προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες συντήρησης για διάστημα τριών μηνών (Ιανουάριος-Απρίλιος).

Έκτοτε οι ανάγκες καλύπτονται «in house», δηλαδή από την ίδια της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα στελέχη της που έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων για τις περιπτώσεις των έκτακτων αναγκών. Προς το παρόν τα στελέχη αυτά μπορούν να καλύπτουν το κενό, ωστόσο, αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό, ενώ σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα ανταλλακτικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες επιτροπές έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας για να γίνει ο κλειστός και απόρρητος διαγωνισμός, ο οποίος δεν θα προβλέπει μόνο τη συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του συστήματος TETRA.

Στόχος είναι να μην υπάρχουν μεσάζοντες και να υπογραφεί σύμβαση απευθείας με την εταιρία. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η σύμβαση θα καλύπτει όλο το δίκτυο σε Αττική, Έβρο και νησιά. Κατά πάσα πιθανότητα θα προκριθεί η λύση μιας διετούς σύμβασης (με δυνατότητα επέκτασης), με εκτιμώμενο κόστος περίπου τα 6 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης, πέραν της συντήρησης).

Δεδομένου ότι θα χρειαστεί και περίπου ένας μήνας για να περάσει η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να ξεκινήσει η συντήρηση του συστήματος επικοινωνιών από τη νέα εταιρία που θα υπογράψει τη σύμβαση. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναβάθμισης του συστήματος, διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου δύο μήνες.

Δείτε σχετικό έγγραφο:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου