Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2024
Το «εναλλακτικό» μέλι που αντικαθιστά τη ζάχαρη – Ρίχνει την πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ21/11/2024 07:58:26
Photo: Shutterstock
Παρότι στη χώρα μας το μέλι έχει την τιμητική του ως μια πιο υγιεινή και γλυκιά προσθήκη που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη, το σιρόπι σφένδαμου είναι η αντίστοιχη επιλογή για τους Καναδούς ή τους Αμερικανούς, αλλά και τους χορτοφάγους και τους vegan παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα τυπικό αμερικανικό πρωινό, δε λείπουν οι τηγανίτες ή οι βάφλες με σιρόπι σφένδαμου. Παρόλα αυτά, μια νεότερη μελέτη προτείνει να του δώσουμε μια ευκαιρία, καθώς ενδεχομένως να αποτελεί έναν σύμμαχο στην πρόληψη μεταβολικών ασθενειών και στη θωράκιση της υγείας.
Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση μόλις δύο κουταλιών της σούπας ραφιναρισμένης ζάχαρης με καθαρό σιρόπι σφένδαμου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά αρκετούς βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Συνεπώς, η πρώτη στο είδος της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους αποκαλύπτει ότι το σιρόπι σφενδάμου είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό γλυκαντικό.
«Γνωρίζουμε ήδη από δεκαετίες έρευνας ότι το σιρόπι σφενδάμου είναι κάτι περισσότερο από απλή ζάχαρη. Περιέχει πάνω από 100 φυσικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, που είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν ασθένειες εν μέρει μέσω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους», εξηγεί ο Δρ André Marette, επικεφαλής επιστήμονας του ερευνητικού προγράμματος. Επιπλέον, δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σφένδαμου προσφέρουν το 35% της ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου και μικρές ποσότητες ασβεστίου, θειαμίνης, καλίου και χαλκού.
Τα πολύτιμα οφέλη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εννέα υπερτρόφιμα για υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό πρωινό
Η γλυκιά προσθήκη στο γιαούρτι που αγαπά το έντερο και τη λειτουργία του πεπτικού
Έντερο: Τρία τρόφιμα που μια διαιτολόγος θέλει να περιορίσουμε για το καλό του
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition και παρακολούθησε 42 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 75 ετών, με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που κυμαινόταν από 23 έως 40. Οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν το 5% των ημερήσιων θερμίδων τους είτε με σιρόπι σφένδαμου είτε με σιρόπι από ραφιναρισμένη ζάχαρη κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών περιόδων οκτώ εβδομάδων, με ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων ενδιάμεσα.
Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα, καθώς όσοι κατανάλωσαν σιρόπι σφένδαμου παρουσίασαν τέσσερα σημαντικά οφέλη στην υγεία τους:
Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα: Ο οργανισμός τους διαχειρίστηκε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σημαντικά πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την ομάδα της εξευγενισμένης ζάχαρης.
Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά σχεδόν 3 μονάδες στην ομάδα του σιροπιού σφένδαμου, ενώ αυξήθηκε ελαφρώς στην ομάδα της εξευγενισμένης ζάχαρης.
Μειωμένο κοιλιακό λίπος: Στην ομάδα με σιρόπι σφένδαμου παρατηρήθηκε μείωση του σπλαχνικού λίπους, που συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Καλύτερη υγεία του εντέρου: Μια απροσδόκητη ανακάλυψη έδειξε μείωση των επιβλαβών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου και αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων.
«Τόσο μεμονωμένα όσο και συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης είναι αρκετά σημαντικά», σημειώνει ο Δρ Marette. «Η συνδυαστική μείωση αυτών των βασικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων» πρόσθεσε.
Ο Δρ Marette σχεδιάζει ήδη μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνήσει πώς το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να επηρεάσει διαφορετικές ομάδες ανθρώπων σε μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου