Δευτέρα, Ιανουαρίου 06, 2025

Ειρωνια με κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα κατακλύσει 13 μεγάλα λιμάνια πετρελαίου

 



Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καθώς η κλιματική αλλαγή προχωρά ακάθεκτη, θα κατακλύσει πολλά από τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη την οποία παρουσιάζει ο Guardian.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η απειλή ήταν «ειρωνική» καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί παγκόσμια θέρμανση. Υποστήριξαν ότι η μείωση των εκπομπών με τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σταματήσει την παγκόσμια θέρμανση και θα παράσχει πιο αξιόπιστη ενέργεια.
Advertisement




Δεκατρία από τα λιμάνια με την υψηλότερη κίνηση υπερδεξαμενόπλοιων θα υποστούν σοβαρές ζημιές από μόλις 1 μέτρο άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με την ανάλυση. Οι ερευνητές είπαν ότι δύο λιμένες χαμηλού υψομέτρου στη Σαουδική Αραβία – το Ras Tanura και το Yanbu – είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Και τα δύο λιμάνια τα λειτουργεί η Aramco, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, και το 98% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας φεύγει μέσω αυτών των λιμανιών.


Τα λιμάνια πετρελαίου του Χιούστον και του Γκάλβεστον στις ΗΠΑ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα, όπως και τα λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Ολλανδίας.



Η πιο πρόσφατη επιστημονική μελέτυη που δημοσιεύτηκε από την International Cryosphere Climate Initiative (ICCI) δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο είναι πλέον αναπόφευκτη μέσα σε έναν αιώνα περίπου και θα μπορούσε να έρθει ήδη από το 2070 εάν τα τμήματα πάγου καταρρεύσουν και οι εκπομπές δεν περιοριστούν. Μια ακόμη πιο καταστροφική άνοδος 3 μέτρων είναι πιθανώς αναπόφευκτη την επόμενη ή δύο χιλιετίες και θα μπορούσε να σημειωθεί ακόμα και στις αρχές του 2100.


Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ήδη προβλήματα σε όλο τον κόσμο, ακόμη και πριν ξεπεράσει τις σημερινές ακτογραμμές. Η άνοδος μέχρι σήμερα σημαίνει ότι οι καταιγίδες είναι μεγαλύτερες και πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν παράκτιες πλημμύρες, ενώ η διείσδυση αλμυρού νερού στην παράκτια γη μπορεί να διαβρώσει τα θεμέλια, σημειώνουν οι ερευνητές. Η απότομη μείωση των εκπομπών όχι μόνο θα επιβράδυνε τον ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας αλλά και θα περιόριζε την τελική άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου