Σάββατο, Φεβρουαρίου 15, 2014

Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για το φόρο υπεραξίας ακινήτων





Αβέβαιο παραμένει τι θα ισχύσει τελικά για τη φορολόγηση της υπεραξίας ακινήτων, που παραμένει σε εκκρεμότητα, προκαλώντας "πάγωμα" συναλλαγών στην κτηματαγορά. Διάσταση απόψεων έχει ανακύψει μεταξύ...υπουργείου Οικονομικών και ΠΑΣΟΚ. Στουρνάρας-Μαυραγάνης επιμένουν για συντελεστή 15% επί τιμαριθμοποιημένης υπεραξίας και αππαλλαγή ταπό το φόρο των ακινήτων τα οποία έχουν διακρατηθεί από τον ιδοκτήτη-πωλητή πέραν της 25ετίας. Από την πλευρά του συγκυβερνώντος κόμματος προτείνεται να μειωθεί ο συντελεστής σε 7%.

Για να είναι "ρεαλιστική" η φορολογητέα υπεραξία και να μην προκύπτει άδικη, υπέρμετρη επιβάρυνση του ιδιοκτήτη, στο ΥΠΟΙΚ έχουν ετοιμάσει ένα σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της τιμής κτήσης, που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του ακινήτου. Ετσι θα γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης και ο φόρος θα επιβάλλεται επί πραγματικής υπεραξίας (αν προκύπτει).
Για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα τα οποία έχουν διακρατηθεί από τον ιδιοκτήτη πάνω από 25 χρόνια (ή 30 σύμφωνα με εναλλακτική πρόταση), προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας.

Αλλαγές θα επέλθουν και στον τρόπο απόδοσης του φόρου στο Δημόσιο. Ο πωλητής θα περνά πρώτα από την εφορία προκειμένου να ελεγχθεί ο φόρος υπεραξίας που προκύπτει και εν συνεχεία θα ολοκληρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη.

Η δήλωση υπεραξίας θα υποβάλλεται από τον πωλητή στη ΔΟΥ πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, θα ελέγχεται η δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής.

Ο συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου