Κυριακή, Ιουλίου 27, 2014

«Προμελετημένη γενοκτονία»




Ο Νορβηγός γιατρός Μαντς Φρέντρικ Γκίλμπερ (Mads Frederick Gilbert, 67 ετών) βρίσκεται εθελοντής στο νοσοκομείο της Γάζας. Ήταν εκεί και το 2009. Είπε ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών είναι «τρομακτική, απίστευτη, εξοργιστική… μια προμελετημένη γενοκτονία» και υποστήριξε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί σκόπιμα όπλα... που έχουν απαγορευτεί διεθνώς, τα οποία «προκαλούν τραύματα που δεν διακρίνονται άμεσα με ακτινογραφίες, αλλά μετά από λίγο αρχίζουν και αιμορραγούν».

Ο Νορβηγός γιατρός έστειλε γράμμα- έκκληση στο βρετανικό κανάλι Channel 4, περιγράφοντας την κόλαση που βιώνουν όλοι οι εγκλωβισμένοι:

«Η χθεσινή νύχτα ήταν ακραία. Η χερσαία εισβολή είναι ως αποτέλεσμα δεκάδες, ολόκληρα αυτοκίνητα γεμάτα με ακρωτηριασμένους, διαλυμένους, μέσα στα αίματα, ετοιμοθάνατους Παλαιστίνιους όλων των ηλικιών, όλοι άμαχοι, όλοι αθώοι. Οι ήρωες στα ασθενοφόρα και σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας δουλεύουν από 12 έως 24 ώρες, κάτασπροι από την κούραση και το απάνθρωπο έργο που πρέπει να επιτελέσουν. Φροντίζουν, υποδέχονται και προσπαθούν να κατανοήσουν το χάος από τα ανθρώπινα κορμιά, τα μεγέθη, τα μέλη, τους τραυματίες που μπορούν να περπατήσουν, αυτούς που δεν μπορούν, αυτούς που αναπνέουν και αυτούς που δεν αναπνέουν, αυτούς που αιμορραγούν και αυτούς που δεν αιμορραγούν. Ο σεβασμός μου προς τους τραυματίες είναι ατελείωτος για τη συγκρατημένη αποφασιστικότητα τους, εν μέσω φοβερών πόνων, αγωνίας και σοκ. Ο σεβασμός μου προς το ιατρικό προσωπικό και τους εθελοντές είναι ατελείωτος. Αλλά, στιγμές-στιγμές θέλω να ουρλιάξω, να κρατήσω κάποιον σφικτά μια αγκαλιά, να διακρίνω την μυρωδιά ενός παιδιού, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον μια μια ατελείωτη αγκαλιά… αλλά ούτε εμείς έχουμε αυτή την πολυτέλεια, ούτε αυτοί. Ακόμα υπάρχουν λίμνες αίματος στο πάτωμα των έκτακτων περιστατικών, σωρούς από μουλιασμένους στο αίμα επιδέσμους να πετάξουμε… τα υπόλοιπα του θανάτου απομακρύνονται για να επαναληφθεί πάλι το ίδιο πράγμα Περισσότερα από 100 περιστατικά έφθασαν στο νοσοκομείο Shifa τις τελευταίες 24 ώρες- σε ένα μεγάλο καλά εξοπλισμένο νοσοκομεία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Αλλά εδώ δεν έχουμε σχεδόν τίποτα: ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αναλώσιμα, φάρμακα, χειρουργεία….εργαλεία, μηχανήματα είναι όλα σκουριασμένα σαν να έχουν βγει από μουσείο νοσοκομείων του παρελθόντος. Αλλά αυτοί οι ήρωες δεν παραπονιούνται. Συνεχίζουν, σαν πολεμιστές, απολυτα αποφασισμένοι. Και τώρα, πάλι, η ορχήστρα της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ αρχίζει ξανά την φρικτή συμφωνία της: μόλις τώρα, μπαράζ βομβαρδισμών από το ναυτικό, τα F16, τα αρρωστημένα μη επανδρωμένα και τα Απάτσι . Κύριε Ομπάμα, έχετε καρδιά; Σας προσκαλώ να περάσετε μια νύχτα- μόνο μια νύχτα- με εμάς στο νοσοκομείο Shifa. Ισως να μεταμφιεστείτε ως καθαριστής, Είμαι πεπεισμένος 100% ότι θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας. Κανένας με καρδιά και εξουσία δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια μετά από μια νύχτα στο Shifa, χωρίς να πάρει την απόφαση να δώσει ένα τέλος στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Αλλά οι άκαρδοι και οι άσπλαχνοι έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους… Οι ποταμοί αίματος θα συνεχίσουν να ρέουν και την επόμενη νύχτα. Τους ακούω να κουρντίζουν τα όργανα του θανάτου…»

Πηγή: Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου