Σάββατο, Αυγούστου 30, 2014

Mιχ. Σάλλας>Η Τράπεζα Πειραιώς συνεισφέρει στην ανάταξη της οικονομίας



-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας κατέγραψε στο β΄ τρίμηνο του έτους ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια περίοδο το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους του ομίλου ανήλθε στα 164...εκατ. ευρώ, σημαντικά βελτιωμένο έναντι του πρώτου τριμήνου του έτους (-€247 εκατ).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης. Τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στα θέματα ανταγωνιστικότητας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), οι επιδόσεις της είναι ενθαρρυντικές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας που είναι και το μεγάλο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεισφέρει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλή ρευστότητα. Οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα κατά το 2ο 3μηνο του έτους ανήλθαν σε €1,2 δισ (+13%), εκ των οποίων €0,7 δισ (+ 16%) προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή στήριξη του Ομίλου στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση του την τελευταία διετία, συμμετέχει στη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment) της ΕΚΤ που περιλαμβάνει την εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και Stress Test, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Οκτώβριο. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην άσκηση ξεκινώντας από υψηλό σημείο εκκίνησης με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% στις 31.12.13, που ενισχύθηκε περαιτέρω τόσο με την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και με το εγκεκριμένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που ήδη υλοποιείται.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση στην ελληνική οικονομία, αλλά και με τα μέτρα που προωθούνται για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις η Τράπεζα Πειραιώς να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος και CEO του ομίλου, Σταύρος Λεκκάκος, δήλωσε: «Τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 2ου 3μήνου 2014 ανήλθαν σε €295 εκατ, με άνοδο κατά 17% σε σχέση με το 1ο 3μηνο 2014. Τα καθαρά έντοκα έσοδα, ενισχυμένα από τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση στα €500 εκατ. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση σημείωσαν αισθητή πτώση για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο στα €500 εκατ από €773 εκατ το 1ο 3μηνο ’14 (-35%). Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 51%, ενώ ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια διαμορφώθηκε στο 20%. Το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας για το 2ο 3μηνο 2014 διαμορφώθηκε σε κέρδος €164 εκατ σημαντικά βελτιωμένο έναντι του 1ου 3μήνου 2014 (-€247 εκατ).

Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 108% τον Ιούνιο 2014 από 111% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013. Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρουσίασε βελτίωση σε 3μηνιαία βάση, με το δείκτη Common Equity Tier 1 κατά Βασιλεία ΙΙΙ να ανέρχεται στο 15,0% (+0,5% τριμηναίως). Ο δείκτης ενσωματώνει την αύξηση κεφαλαίου και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου κατά το 2ο 3μηνο του έτους.

Η Τράπεζα εστιάζει τις προτεραιότητές της στην πρόσθετη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών μέσω και των συνεργειών από τις εξαγορές, στην αποδοτικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων με σύγχρονη οργάνωση, εργαλεία και μακροπρόθεσμες λύσεις, μα πάνω από όλα στη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών

Αποτελέσματα 2ου 3μήνου 2014

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς:

Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν το 2ο 3μηνο 2014 στα €295εκατ, αυξημένα κατά 17% έναντι του 1ου 3μήνου του έτους (χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης εξαγορών ύψους €28 εκατ και εκτάκτων λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης ύψους €144 εκατ).

Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους τάση σε τριμηνιαία βάση, παρουσιάζοντας το 2ο 3μηνο αύξηση 4% στα €500 εκατ.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιούνιο στις 262 μ.β. από 288 μ.β. τον Μάρτιο και 305 μ.β. το Δεκέμβριο 2013, συνέβαλε στη βελτίωση του καθαρού εντόκου αποτελέσματος.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €80 εκατ στο 2ο 3μηνο, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.

Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2ου 3μήνου ’14 ανήλθαν σε €49 εκατ, επηρεαζόμενα θετικά από το πρόγραμμα αποεπενδύσεων της Τράπεζας και εστίασης στις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες.

Τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε €138 εκατ, ενσωματώνοντας έσοδο από την αναδιάρθρωση προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων.

Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €781εκατ από €553 εκατ στο 1ο 3μηνο 2014.

Το λειτουργικό κόστος ανήλθε στα €371 εκατ, συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών ύψους €28 εκατ.

Ο δείκτης κόστος προς έσοδασε επαναλαμβανόμενη βάσημειώθηκε στο 54% στο 2ο 3μηνο 2014 από 56% στο αμέσως προηγούμενο 3μηνο.

Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε €476 εκατ ή 2,6% επί των μέσων δανείων προ προβλέψεων για το 2ο τρίμηνο, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με το 1ο 3μηνο 2014.

Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €164εκατ αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με το 1ο 3μηνο ’14 (-€247 εκατ).

Μεγέθη 30 Ιουνίου 2014

Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €88,5 δισ, παρουσιάζοντας μείωση 1% έναντι του Μαρτίου 2014, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των δανείων αλλά και στην αποπληρωμή των ομολόγων ΕΔ του Πυλώνα Ι (€1,2 δισ).

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €54,4 δισ, παρουσιάζοντας μηδενική μεταβολή τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του Δεκεμβρίου 2013.

Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών συνέχισαν την ήπια πορεία απομόχλευσής τους (-1% τριμηνιαίως) εν μέσω αρνητικής ακόμη οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλής ζήτησης και διαμορφώθηκαν σε €73,1δισ. Τα καθαρά δάνεια ανήλθαν σε €58,7δισ.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σημείωσε περαιτέρω βελτίωση τον Ιούνιο 2014 στο επίπεδο του 108% από 109% τον Μάρτιο 2014, ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ) υποχώρησε περαιτέρω στο 6,7% επί του ενεργητικού.

Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 38,5%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση το 2ο 3μηνο 2014 να συνεχίζει την καθοδική της πορεία για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο (ως ποσοστό των δανείων στις 68 μ.β. από 105 μ.β. το 1ο 3μηνο 2014), ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις διατηρήθηκε στο 51%.

Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείωναυξήθηκεστο τέλος Ιουνίου 2014 στο ιδιαίτερα υψηλό σημείο του 19,6%για τον Όμιλο και 19,8% για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο έναντι 16,2% του συνόλου της ελληνικής αγοράς.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς ανήλθαν στα €9,4δισ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CommonEquityTier1του Ομίλου σύμφωνα με το πλαίσιο Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε στο 15,0% από 14,5%το Μάρτιο ’14 (στοιχεία Μαρτίου pro-formaγια AMKκαι αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών).

Το δίκτυο καταστημάτων στο τέλος Ιουνίου 2014 αριθμούσε 1.277 μονάδες, με 889 καταστήματα στην Ελλάδα και 388 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Τα καταστήματα στην Ελλάδα ήταν μειωμένα κατά 148 από την αρχή του χρόνου στις 30.06.14, στο πλαίσιο εξορθολογισμού τους, ενώ στο εξωτερικό κατά 24. Το ανθρώπινο δυναμικό ανερχόταν σε 22.343 άτομα, 16.541 σε εγχώριες και 5.802 σε διεθνείς δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι το προσωπικό στην Ελλάδα είναι μειωμένο κατά 14% από το Δεκέμβριο 2012 σε συγκρίσιμη βάση.

ANAΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Σημαντική Βελτίωση Οργανικής Κερδοφορίας


Δηλώσεις Διοίκησης



«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης. Τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στα θέματα ανταγωνιστικότητας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), οι επιδόσεις της είναι ενθαρρυντικές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας που είναι και το μεγάλο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεισφέρει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλή ρευστότητα. Οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα κατά το 2ο 3μηνο του έτους ανήλθαν σε €1,2 δισ (+13%), εκ των οποίων €0,7 δισ (+ 16%) προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή στήριξη του Ομίλου στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση του την τελευταία διετία, συμμετέχει στη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment) της ΕΚΤ που περιλαμβάνει την εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και Stress Test, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Οκτώβριο. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην άσκηση ξεκινώντας από υψηλό σημείο εκκίνησης με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14% στις 31.12.13, που ενισχύθηκε περαιτέρω τόσο με την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και με το εγκεκριμένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που ήδη υλοποιείται.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση στην ελληνική οικονομία, αλλά και με τα μέτρα που προωθούνται για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις η Τράπεζα Πειραιώς να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.»



Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος ΔΣ



«Τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 2ου 3μήνου 2014 ανήλθαν σε €295 εκατ, με άνοδο κατά 17% σε σχέση με το 1ο 3μηνο 2014. Τα καθαρά έντοκα έσοδα, ενισχυμένα από τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση στα €500 εκατ. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση σημείωσαν αισθητή πτώση για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο στα €500 εκατ από €773 εκατ το 1ο 3μηνο ’14 (-35%). Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 51%, ενώ ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια διαμορφώθηκε στο 20%. Το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας για το 2ο 3μηνο 2014 διαμορφώθηκε σε κέρδος €164 εκατ σημαντικά βελτιωμένο έναντι του 1ου 3μήνου 2014 (-€247 εκατ).

Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 108% τον Ιούνιο 2014 από 111% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013. Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρουσίασε βελτίωση σε 3μηνιαία βάση, με το δείκτη Common Equity Tier 1 κατά Βασιλεία ΙΙΙ να ανέρχεται στο 15,0% (+0,5% τριμηναίως). Ο δείκτης ενσωματώνει την αύξηση κεφαλαίου και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου κατά το 2ο 3μηνο του έτους.

Η Τράπεζα εστιάζει τις προτεραιότητές της στην πρόσθετη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών μέσω και των συνεργειών από τις εξαγορές, στην αποδοτικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων με σύγχρονη οργάνωση, εργαλεία και μακροπρόθεσμες λύσεις, μα πάνω από όλα στη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».



Σταύρος Λεκκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO




Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών

Αποτελέσματα 2ου 3μήνου 2014
Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν το 2ο 3μηνο 2014 στα €295 εκατ, αυξημένα κατά 17% έναντι του 1ου 3μήνου του έτους (χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης εξαγορών ύψους €28 εκατ και εκτάκτων λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης ύψους €144 εκατ).
Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους τάση σε τριμηνιαία βάση, παρουσιάζοντας το 2ο 3μηνο αύξηση 4% στα €500 εκατ.
Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιούνιο στις 262 μ.β. από 288 μ.β. τον Μάρτιο και 305 μ.β. το Δεκέμβριο 2013, συνέβαλε στη βελτίωση του καθαρού εντόκου αποτελέσματος.
Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €80 εκατ στο 2ο 3μηνο, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.
Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2ου 3μήνου ’14 ανήλθαν σε €49 εκατ, επηρεαζόμενα θετικά από το πρόγραμμα αποεπενδύσεων της Τράπεζας και εστίασης στις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες.
Τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε €138 εκατ, ενσωματώνοντας έσοδο από την αναδιάρθρωση προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων.
Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €781 εκατ από €553 εκατ στο 1ο 3μηνο 2014.
Το λειτουργικό κόστος ανήλθε στα €371 εκατ, συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών ύψους €28 εκατ.
Ο δείκτης κόστος προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση μειώθηκε στο 54% στο 2ο 3μηνο 2014 από 56% στο αμέσως προηγούμενο 3μηνο.
Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε €476 εκατ ή 2,6% επί των μέσων δανείων προ προβλέψεων για το 2ο τρίμηνο, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με το 1ο 3μηνο 2014.
Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €164 εκατ αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με το 1ο 3μηνο ’14 (-€247 εκατ).



Μεγέθη 30 Ιουνίου 2014
Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €88,5 δισ, παρουσιάζοντας μείωση 1% έναντι του Μαρτίου 2014, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των δανείων αλλά και στην αποπληρωμή των ομολόγων ΕΔ του Πυλώνα Ι (€1,2 δισ).
Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €54,4 δισ, παρουσιάζοντας μηδενική μεταβολή τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του Δεκεμβρίου 2013.
Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών συνέχισαν την ήπια πορεία απομόχλευσής τους (-1% τριμηνιαίως) εν μέσω αρνητικής ακόμη οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλής ζήτησης και διαμορφώθηκαν σε €73,1 δισ. Τα καθαρά δάνεια ανήλθαν σε €58,7 δισ.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σημείωσε περαιτέρω βελτίωση τον Ιούνιο 2014 στο επίπεδο του 108% από 109% τον Μάρτιο 2014, ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ) υποχώρησε περαιτέρω στο 6,7% επί του ενεργητικού.
Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 38,5%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση το 2ο 3μηνο 2014 να συνεχίζει την καθοδική της πορεία για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο (ως ποσοστό των δανείων στις 68 μ.β. από 105 μ.β. το 1ο 3μηνο 2014), ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις διατηρήθηκε στο 51%.
Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε στο τέλος Ιουνίου 2014 στο ιδιαίτερα υψηλό σημείο του 19,6% για τον Όμιλο και 19,8% για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο έναντι 16,2% του συνόλου της ελληνικής αγοράς.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς ανήλθαν στα €9,4 δισ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 του Ομίλου σύμφωνα με το πλαίσιο Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε στο 15,0% από 14,5% το Μάρτιο ’14 (στοιχεία Μαρτίου pro-forma για AMK και αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών).
Το δίκτυο καταστημάτων στο τέλος Ιουνίου 2014 αριθμούσε 1.277 μονάδες, με 889 καταστήματα στην Ελλάδα και 388 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Τα καταστήματα στην Ελλάδα ήταν μειωμένα κατά 148 από την αρχή του χρόνου στις 30.06.14, στο πλαίσιο εξορθολογισμού τους, ενώ στο εξωτερικό κατά 24. Το ανθρώπινο δυναμικό ανερχόταν σε 22.343 άτομα, 16.541 σε εγχώριες και 5.802 σε διεθνείς δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι το προσωπικό στην Ελλάδα είναι μειωμένο κατά 14% από το Δεκέμβριο 2012 σε συγκρίσιμη βάση.

Επιλεγμένα Στοιχεία Ομίλου Πειραιώς


Ενοποιημένα Στοιχεία (ποσά εκατ €)

30.06.14

31.12.13


Επιλεγμένα Μεγέθη Ισολογισμού











Ενεργητικό

88.451

92.010


Καταθέσεις

54.423

54.279


Δάνεια προ Προβλέψεων και Προσαρμογών 1

73.059

76.114


Σωρευμένες Προβλέψεις 1

(14.346)

(13.748)


Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων

9.366

8.543







Επιλεγμένα Αποτελέσματα

2ο 3μηνο 2014

1ο 3μηνο 2014







Καθαρά Έσοδα Τόκων

500

479


Καθαρά Έσοδα Προμηθειών

80

80


Αποτελέσματα Εμπορικού & Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου

49

(15)


Λοιπά Έσοδα2 & Έσοδα από Μερίσματα

152

9







Σύνολο Καθαρών Λειτουργικών Εσόδων

781

553







Δαπάνες Προσωπικού

(176)

(190)


Γενικά Διοικητικά Έξοδα3

(150)

(123)


Αποσβέσεις

(45)

(43)







Σύνολο Λειτουργικών Εξόδων

(371)

(355)

εκ των οποίων Έκτακτα Έξοδα Ενοποίησης

(28)

(32)







Κέρδη Προ Φόρων και Προβλέψεων

411

198

εκ των οποίων επαναλαμβανόμενα

295

252







Έσοδα Συμμετοχών σε Συγγενείς Εταιρείες

8

(4)







Απομείωση Αξίας Δανείων2

(476)

(481)


Απομείωση Λοιπών Στοιχείων Ενεργητικού & Λοιπές Προβλέψεις

(58)

(35)







Αποτέλεσμα προ Φόρων

(114)

(322)


Φόρος εισοδήματος

(279)

(75)

εκ του οποίου αναβαλλόμενος φόρος4

(290)

(84)


Κέρδη / Ζημιές Αναλογούντα στους Μετόχους



164



(247)


Αποτέλεσμα Διακοπτόμενων Δραστηριοτήτων

1

(2)








_____________________________________________

1 Περιλαμβάνεται η προσαρμογή σε εύλογη αξία ύψους €8,0 δισ, που αναλογεί στον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων που αποκτήθηκαν κατά την εξαγορά της «υγιούς» ATEbank, της Γενικής Τράπεζας, των εγχώριων δανείων των 3 Κυπριακών Τραπεζών και της Millennium Bank Ελλάδος. Επίσης στα δάνεια 2013 περιλαμβάνεται εποχικό δάνειο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους €1,9 δισ για την καταβολή της Ευρωπαϊκής στήριξης στους αγρότες, που αποπληρώθηκε το Φεβρουάριο 2014

2 Το 2ο 3μηνο 2014 περιλαμβάνει έσοδο €39 εκατ που αφορά θετική προσαρμογή σε εξαγοραζόμενα δάνεια, το οποίο για λόγους συγκρισιμότητας έχει μεταφερθεί από τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης στην απομείωση αξίας δανείων

3 Σε συγκρίσιμη βάση, €136 εκατ στο 2ο 3μηνο ’14 έναντι €145 εκατ στο αντίστοιχο περυσινό 3μηνο ή -7% (εξαιρουμένων των εξόδων ενοποίησης και περιλαμβάνοντας την Millennium Bank στο 2ο 3μ.13)

4 Περιλαμβάνεται ποσό φορολογικής απαίτησης ύψους €200 εκατ περίπου και αποτελεί μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν είχε αναγνωριστεί στο παρελθόν και αναγνωρίστηκε κατά το 2ο τρίμηνο του 2014, σε συνέχεια της έγκρισης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου



Εξέλιξη Μεγεθών

Οι καταθέσεις του Ομίλου Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου 2014 διαμορφώθηκαν σε €54,4 δισ, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση σε τριμηνιαία βάση αλλά και από την αρχή του χρόνου. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν μηδενική μεταβολή από τον Δεκέμβριο 2013, παράλληλα με την πορεία της αγοράς. Η Τράπεζα κατέχει την 1η θέση στον ελληνικό τραπεζικό χώρο με μερίδιο αγοράς καταθέσεων 28%. Οι καταθέσεις από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου σημείωσαν αύξηση 3% σε τριμηνιαία και 10% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €4,9 δισ, αποτελώντας το 9% των συνολικών καταθέσεων του Ομίλου.

Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών στο τέλος Ιουνίου 2014 διαμορφώθηκαν σε €73,1 δισ έναντι €73,6 δισ τον Μάρτιο 2014 (-1%), με την ήπια πορεία απομόχλευσης να συνεχίζεται. Εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα αναστραφεί από το 2015, σε συνάρτηση με τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ποσοστιαία τριμηνιαία μεταβολή ήταν -0,4% για τα επιχειρηματικά και -1,4% για τα δάνεια ιδιωτών. Τα δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα €66,2 δισ και στο εξωτερικό στα €6,9 δισ (9% επί των συνολικών δανείων). Τα δάνεια προς επιχειρήσεις συνιστούν το 65% του συνόλου των δανείων του Ομίλου, ενώ τα δάνεια προς ιδιώτες το 35% (24% στεγαστικά και 11% καταναλωτικά). Με βάση τα στοιχεία Ιουνίου 2014, το μερίδιο αγοράς δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30%.


Ανάλυση Μεγεθών

Ποσά

(€ εκατ)

Σύνθεση (%)


Δάνεια προ Προβλέψεων & Προσαρμογών ανά Κατηγορία






Δάνεια σε επιχ/σεις

47.738

65%


Δάνεια σε ιδιώτες

25.321

35%







Σύνολο Δανείων

73.059

100%

Ελλάδα

66.199

91%

Διεθνώς

6.860

9%







Καταθέσεις

ανά Κατηγορία






Ταμ/ρίου-Όψεως

21.333

39%


Τακτής λήξης

33.090

61%


Σύνολο Καταθέσεων

54.423

100%

Ελλάδα

49.494

91%

Διεθνώς

4.929

9%







Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 108% στο τέλος Ιουνίου 2014 (107% στην Ελλάδα, 115% στο εξωτερικό) από 109% τον Μάρτιο 2014 και 111% το Δεκέμβριο 2013 (χωρίς το εποχικό δάνειο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ). Η χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του Ευρωσυστήματος στις 30 Ιουνίου 2014 μειώθηκε περαιτέρω σε σύγκριση με το τέλος του 1ου 3μήνου (καθαρή χρηματοδότηση στα €5,9 δισ52[1] έναντι €8 δισ), με μηδενική χρήση του μηχανισμού ELA, ενώ ως ποσοστό του συνόλου του ενεργητικού μειώθηκε στο 7%, σε ευθυγράμμιση με το μεσοπρόθεσμο στόχο της Τράπεζας για την επαναφορά του σε φυσιολογικά για την αγορά επίπεδα.

Ποιότητα Δανειακού Χαρτοφυλακίου

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων του Ομίλου κινήθηκε ανοδικά αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό και διαμορφώθηκε στο 38,5% των συνολικών δανείων στο τέλος Ιουνίου 2014, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης, παρότι αισθητά επιβραδυνόμενης, ύφεσης της οικονομίας και της απομόχλευσης του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Αξίζει να επισημανθεί η σημαντικά καθοδική τάση του σχηματισμού νέων καθυστερήσεων και το 2ο 3μηνο 2014 σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Αναλυτικότερα, το ποσοστό των νέων δανείων σε καθυστέρηση μειώθηκε στο 0,7% το 2ο 3μηνο 2014 από 1,0% προηγούμενο 3μηνο και 1,8% το αντίστοιχο 3μηνο 2013, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και στα επόμενα 3μηνα λόγω τόσο της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και της ενεργητικής διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων από τις νεοσύστατες επιχειρηματικές μονάδες Recovery Banking & Task Force.

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις σωρευμένες προβλέψεις παρέμεινε στο 51% (στο ίδιο επίπεδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό). Εάν προστεθούν και τα ενσώματα καλύμματα και οι εξασφαλίσεις η κάλυψη ανέρχεται στο 123%. Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο δανείων στο τέλος Ιουνίου 2014 φτάνει στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του 20% (23% επιχειρηματικά, 4% στεγαστικά, 37% καταναλωτικά / κάρτες), όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται σε 16% κατά μέσο όρο.

Επάρκεια Κεφαλαίων

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία στα μέσα Απριλίου 2014 την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίσθηκαν από την ΤτΕ στις αρχές Μαρτίου τόσο στο βασικό (δεσμευτικό), όσο και στο ακραίο σενάριο (€425 εκατ και €757 εκατ αντίστοιχα), αλλά και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και τη σημαντική περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης. Επιπρόσθετα, αυξήθηκε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό της κεφάλαιο στο 33% από 19% πριν (με μείωση της συμμετοχής ΤΧΣ από 81% στο 67%).

Η συνολική καθαρή θέση του Ομίλου στο τέλος Ιουνίου 2014 ανήλθε στα €9,4 δισ, μετά την πρόσφατη ΑΜΚ €1,75 δισ του Απριλίου 2014 και την αποπληρωμή των €0,75 δισ προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου τον Μάιο 2014. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου, σύμφωνα με το πλαίσιο Βασιλείας ΙΙΙ που τέθηκε σε ισχύ από 1.1.14, διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 15,1% και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών Κατηγορίας Ι (Common Equity Tier-1) στο 15,0%, που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο δείκτης Common Equity Tier-1 με βάση την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded) διαμορφώθηκε στο 10,8% που επίσης θεωρείται πολύ ικανοποιητικός συγκριτικά στην Ευρώπη.

Εξέλιξη Αποτελεσμάτων

Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας του Ομίλου για το 1ο 6μηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε €1.334 εκατ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους που αποτελούν το 73% αυτών, διαμορφώθηκαν σε €979 εκατ. Στο 2ο 3μηνο 2014 τα καθαρά έντοκα έσοδα ανήλθαν σε €500 εκατ αυξημένα 4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του μέσου μηνιαίου κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων που μειώθηκε στις 262 μ.β. τον Ιούνιο ‘14 από 288 μ.β. το Μάρτιο ’14 και 458 μ.β. το Δεκ.’12. Επιπρόσθετα, το επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε ακόμη πιο χαμηλά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στις 227 μ.β., μειωμένο κατά 44 μ.β. από το Δεκέμβριο 2013 και 213 μ.β. από το Δεκέμβριο 2012. Τα καθαρά έσοδα τόκων της δραστηριότητας στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 6μηνο σε €820 εκατ, ενώ του εξωτερικού σε €159 εκατ.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ανήλθαν σε €160 εκατ το 1ο 6μηνο 2014, με το 2ο 3μηνο 2014 να παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση έναντι του 1ου 3μήνου 2014 στα

€80 εκατ. Οι προμήθειες της εμπορικής τραπεζικής αποτελούν το 88% του συνόλου, ενώ της επενδυτικής

τραπεζικής και του asset management το 6% αντίστοιχα. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών της δραστηριότητας στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 6μηνο σε €134 εκατ, ενώ του εξωτερικού σε €26 εκατ.

Τα έξοδα λειτουργίας του Ομίλου ανήλθαν σε €726 εκατ. Ποσοστό 50% αφορά δαπάνες προσωπικού (€365 εκατ), το 38% έξοδα διοίκησης (€272 εκατ) και το 12% αποσβέσεις και λοιπά έξοδα (€89 εκατ). Το κόστος λειτουργίας του 1ου 6μήνου 2014 επιβαρύνθηκε με €60 εκατ έκτακτα έξοδα ενοποίησης για τις δραστηριότητες που αποκτήθηκαν το διάστημα Ιουλίου 2012-Ιουνίου 2013, αλλά και λοιπές λειτουργίες του Ομίλου. Χωρίς αυτά, το κόστος λειτουργίας του Ομίλου το 1ο 6μηνο 2014 διαμορφώθηκε στα €666 εκατ. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα σε συγκρίσιμη βάση βελτιώθηκε στο 2ο 3μηνο στο 54% από 56% το 1ο 3μηνο 2014. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα και της επίτευξης συνεργειών κόστους, διεκόπη η λειτουργία 148 καταστημάτων το 1ο 6μηνο 2014 και 465 από τις αρχές του 2013, με το εγχώριο δίκτυο να διαμορφώνεται σε 889 μονάδες στο τέλος Ιουνίου 2014. Έτσι, ο στόχος των 860 καταστημάτων που είχε τεθεί αρχικά έχει ουσιαστικά επιτευχθεί και τίθεται νέος χαμηλότερος στόχος για 800 καταστήματα περίπου έως στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η επαναλαμβανόμενη προ φόρων και προβλέψεων κερδοφορία του Ομίλου διαμορφώθηκε το 2ο 3μηνο 2014 σε €295 εκατ από €252 εκατ στο 1ο τρίμηνο του 2014, αυξημένη κατά 17%.

Οι προβλέψεις για δάνεια ανήλθαν στο εξάμηνο σε €956 εκατ, με αυτές του 2ου 3μήνου να ανέρχονται σε €476 εκατ παρουσιάζοντας μείωση 1% σε σχέση με το 1ο 3μηνο (2,6% ως ποσοστό των δανείων). Το ποσό των προβλέψεων 6μήνου αναλύεται σε €831 εκατ για τα δάνεια στην Ελλάδα και σε €125 εκατ για τις δραστηριότητες εξωτερικού. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε απομείωση αξίας λοιπών απαιτήσεων ύψους €92 εκατ στο 1ο 6μηνο 2014.

Τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε ζημία €82 εκατ στο 1ο 6μηνο του έτους. Σε τριμηνιαία βάση το αποτέλεσμα του 2ου 3μήνου διαμορφώθηκε σε κέρδος €164 εκατ σημαντικά βελτιωμένο έναντι του 1ου 3μήνου ΄14 που ανερχόταν σε -€247 εκατ.

Πρόσφατες Εξελίξεις

Στις 23 Ιουλίου 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, όπως αυτό υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) από το Υπουργείο Οικονομικών στις 19.06.14. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στις 14 Αυγούστου 2014, η Τράπεζα ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Ασφαλιστικής στην ERGO Insurance Group, θυγατρική της Munich Re. Το συνολικό τίμημα συμφωνήθηκε ότι ανέρχεται σε €90 εκατ σε μετρητά, το οποίο υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές για τη μεταβολή της καθαρής θέσης μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2014

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916 και το 1918 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα και το 1975 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1991. Από το Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε ο Όμιλος Πειραιώς αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και δραστήριους οργανισμούς της ελληνικής οικονομίας. Στο τέλος Ιουνίου 2014 ο Όμιλος διέθετε δίκτυο 1.277 καταστημάτων (889 στην Ελλάδα και 388 στο εξωτερικό), ανθρώπινο δυναμικό 22.343 εργαζομένων (16.541 και 5.802 αντίστοιχα) και 6,5 εκατ πελάτες σε 10 χώρες.

Κατά τη διάρκεια του 2012 και 2013 ο Όμιλος Πειραιώς προχώρησε σε σειρά επιχειρηματικών κινήσεων (απορρόφηση «υγιούς» ΑΤΕbank, απόκτηση Γενικής Τράπεζας, εξαγορά εργασιών 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, απόκτηση Millennium Bank Ελλάδας), αποκτώντας ηγετική θέση στην τραπεζική αγορά της Ελλάδος, με στόχο την ενεργό συμβολή του στην ανασύνταξη του ελληνικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συνδυάζοντας επιχειρηματική δραστηριότητα και κοινωνική ευθύνη, προάγει συστηματικά και με συγκεκριμένες ενέργειες τις σχέσεις του με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ δίνει έμφαση στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ως μια από τις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς παίρνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη υγιών επιχειρηματικών σχεδίων και τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας βασισμένη σε ένα σύγχρονο μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης.



5 εξαιρουμένων €4 δισ EFSF ομολόγων ως κάλυμμα χρηματοδότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου