Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2016

Μεικτή η εικόνα των φετινών βάσεων...


Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα Παιδαγωγικά Τμήματα και τις Θεωρητικές Σχολές να σημειώνουν πτώση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο...
69,14%, καθώς από τους συνολικά 105.548 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, εισήχθησαν οι 72.973.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης ανέφερε ότι «το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του» και πρόσθεσε ότι «χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές», μέσα από το διάλογο που έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες θα προκύψει ένα νέο σύστημα, «που θα αναβαθμίζει το σχολείο και άρα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του λυκείου και αφετέρου θα αποδίδει στο σχολείο την ευθύνη επιλογής για την τριτοβάθμια»...



Στο φετινό χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν λείπουν τα αξιοπερίεργα, ενώ δεν παύουν οι σημαντικές αυξομειώσεις στις βάσεις, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 3.5000 μόρια.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι δημοφιλείς και πάλαι ποτέ περιζήτητες Παιδαγωγικές σχολές. Η βασική αιτία ήταν ότι οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών έβρισκαν εύκολα δουλειά στα σχολεία.

Ωστόσο, η κρίση ανέτρεψε άρδην το σκηνικό. Με το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, αλλά και την παύση των διορισμών οι Παιδαγωγικές έχασαν την παραδοσιακή αίγλη τους, μαζί και το ενδιαφέρον των υποψηφίων, ενώ η απομόνωση του πεδίου συνέβαλε και αυτή με τη σειρά της στη δραματική πτώση στις βάσεις.

Αποτέλεσμα αυτών, στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο, η βάση φέτος φτάνει τα 9.887 μόρια, το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών στη Φλώρινα τα 8.782 μόρια, ενώ οι επιστήμες της προσχολικής αγωγής και εκπαιδευτικού σχεδιασμού τα 8.368 μόρια.

Υψηλότερη βάση έχει όπως είναι φυσικό η Παιδαγωγική σχολή της Αθήνας με 14.670 μόρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟ 2015
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ 2016 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ:


ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΙΑ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΒΟΛΟΣ) 13.203

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 10.985

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΒΟΛΟΣ) 11.966

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 14.670

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) 11.425

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΑΤΡΑ) 12.434

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 10.327

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΡΟΔΟΣ) 9.887

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 13.595

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) 10.228

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΘΗΝΑ) 13.320

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 12.151

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 8.667

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (ΡΟΔΟΣ) 8.368

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΒΟΛΟΣ) 9.994

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 9.179

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) 9.331

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΦΛΩΡΙΝΑ) 8.782

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΠΑΤΡΑ) 10.396


«Ασανσέρ» χαρακτηρίζονται οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας. Επίσης χαρακτηριστική είναι η πτώση σε πανεπιστημιακά τμήματα όπου φοιτητής Παιδαγωγικής (και κατ΄επέκταση δάσκαλος) στο μέλλον θα δηλώσουν φοιτητές με βαθμούς κάτω από τη βάση. Το Παιδαγωγικό Τμήμα της Ρόδου θα δεχτεί φοιτητές με βαθμό 9887!



Δείτε τις βάσεις ανά κατηγορία


Επιλογή 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Β 2014

Επιλογή 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Β 2015

Επιλογή 10% ΕΠΑΛ Α 2014

Επιλογή 10% ΕΠΑΛ Α 2015

Επιλογή αλλογενών - Αλλογενείς εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης

Επιλογή αλλογενών - Αλλογενείς Ευρωπαϊκής Ενωσης

Επιλογή ΓΕΛ νέο - Εσπερινά

Επιλογή ΓΕΛ νέο - Ημερήσια

Επιλογή ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Β παλαιό - Εσπερινά

Επιλογή ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Β παλαιό - Ημερήσια

Επιλογή ΕΠΑΛ νέο

Επιλογή ΕΠΑΛ Β παλαιό - Εσπερινά

Επιλογή ΕΠΑΛ Β παλαιό - Ημερήσια


Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επέλεξε τη σημερινή ημέρα για να πει οτι «το παρόν σύστημα έφθασε στα όρια του» εξαγγέλλοντας αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οτι στο ΤΕΙ Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης η βάση διαμορφώθηκε στα 1.560 μόρια και στα Πανεπιστήμια με βαθμό 5 στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας με βάση 5.200 και στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.9 ως βάση εισαγωγής.

Συνολικά, 117 τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα δεχτούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Εκ των οποίων τα 20 είναι Πανεπιστήμια και τα 97 ΤΕΙ.

Οπως αναμενόταν οι Ιατρικές σχολές σημειώνουν άνοδο στις Ιατρικές Σχολές ενώ πτώση παρατηρείται στις περιζήτητες Νομικές σχολές, εκτός της Νομικής Αθηνών καταδεικνύοντας τη μεγάλη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Περιφέρειας. Πτώση σημειώνεται στα Πολυτεχνικά τμήματα και τις Οικονομικές σχολές.

Το τοπίο πάντως περιλαμβάνει: Ανοδο στις Ιατρικές σχολές από 139 μόρια στην Αθήνα έως 474 στην Αλεξανδρούπολη που συμπαρέσυραν και τα παραιατρικά τμήματα . Όλα τα ΤΕΙ του τρίτου πεδίου έχουν θεαματική άνοδο.

Η μοναδική άνοδος στα Πολυτεχνεία σημειώθηκε στην Αρχιτεκτονική Αθηνών και μεγαλύτερη πτώση με 2. 832 μόρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών στην Ξάνθη . Άνοδος βάσεων σημειώθηκε τελικά στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών από 44 μόρια στην Θεσσαλία, έως 345 την Αθήνα.

Στα Οικονομικά καταγράφεται πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών από 328 του Οικονομικού Πανεπιστημίου έως 639 του Πανεπιστημίου Βόλου ενώ αυξομειώσεις είχαν τα τμήματα Πληροφορικής.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β', 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β', 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α' και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Γ. Παντή για πρώτη φορά θα γίνουν ηλεκτρονικές εγγραφές και όχι μόνο προεγγραφές.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ') του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών -μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%, καθώς από τους συνολικά 105.548 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, εισήχθησαν οι 72.973

Για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς ο κ Φίλης ανέφερε ότι θα γίνουν 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και όλα θα είναι στη θέση τους με το πρώτο κουδούνι.



Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου