Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2017

«Δουλεύουμε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»



Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι αναμενόταν 
Με τους θεσμούς να ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στην Αθήνα με αφορμή το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και το Μαξίμου να βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων... για τα προληπτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, ο επικεφαλής του ESM επισημαίνει πως το ΔΝΤ δεν έχει οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και παραδέχεται πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να το κρατήσουν.

Στην Ελλάδα έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος από αυτή που αναμενόταν το 2016, αναγνωρίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο επικεφαλής του ESM και εκφράζει την αισιοδοξία του για γεφύρωση των διαφορών.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» καθώς «αρκετά εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα μόνο επειδή υπέθεταν πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε αυτό».

Αναφέρεται, μάλιστα, σε δύο συγκεκριμένες διαφωνίες μεταξύ θεσμών και ΔΝΤ:

• το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη. «Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι διότι έχουμε ενσωματώσει τις επιδόσεις του 2016, που ήταν καλύτερες του αναμενόμενου. Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση. Μακάρι να έχουμε δίκιο διότι αυτό θα διευκόλυνε την Ελλάδα».

• το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν επιπλέον μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση χρέους. «Αντίθετα, σδρτην Ευρώπη εκτιμούμε ότι περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να ληφθούν, μόνο όμως όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, αν είναι απαραίτητο»

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι υπερβολική η απαίτηση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, ο επικεφαλής του ESM διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει διαφωνία πάνω σ' αυτό. «Υπεγράφη από όλους τους ηγέτες, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι επαρκή για να πετύχει η Ελλάδα τον συγκεκριμένο στόχο το 2018, αν και -όπως είπε- το ΔΝΤ διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη.

«Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να επιτύχει αυτό το πλεόνασμα. Αμφισβητεί το για πόσο πρέπει να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο», σημείωσε και χαρακτήρισε το ζήτημα ανοιχτό προς συζήτηση διότι η συμφωνία λέει πως πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.

«Δεν υπάρχει κανένας ορισμός για το τι σημαίνει μεσοπρόθεσμα, όμως έχουμε χρόνο να το συμφωνήσουμε», εξηγεί.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου