Σάββατο, Μαρτίου 25, 2017

Τουρκικές απειλές με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ – Τι απαντά η Κύπρος





Λυπηρό χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών το γεγονός ότι η Τουρκία, για ακόμη μια φορά, καταφεύγει σε απειλές, έτσι ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της υπό το πρόσχημα των «ανησυχιών» για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων....

O εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεϊν Μουφτούγολου είχε καλέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού αερίου στην Κύπρο και να διακόψει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων. Ο Μουφτούογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει κάθε μέτρο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με εκπροσώπους εταιρίας που συμμετείχε στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση στην ΑΟΖ αναφορικά με την έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Όπως είπε ο Μουφτούογλου, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, αυτές οι επαφές και οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται μονομερώς παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.


Την αντίδραση της κυβέρνησης Αναστασιάδη προκάλεσε η προειδοποίηση του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τις διεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Σε επίσημη απάντηση το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, για ακόμη μια φορά αποδεικνύει, τη παράβλεψη της Τουρκίας για το συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο το οποίο αντικατοπτρίζεται μέσα από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και περιφρονεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας επί της υφαλοκρηπίδας της και της Αποκλειστικής Οικονομικής της ζώνης.

Το διεθνές δίκαιο προνοεί ότι ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η ευθύνη διαχείρισής του έγκειται στην Κυβέρνησή του προς όφελος όλων των πολιτών. Κατά συνέπεια πράξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο αλλά είναι και εντελώς αβάσιμες.

Είναι λυπηρό, το γεγονός ότι η Τουρκία για άλλη μια φορά καταφεύγει σε απειλές, προκειμένου να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα με το πρόσχημα των ανησυχιών για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει ξεκάθαρη στάση επιβεβαιώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, μέσα στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης διευθέτησης στο Κυπριακό.

Στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε ότι οι φυσικοί πόροι θα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό η Τουρκία καλείται να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και την επίτευξη ταχείας επανένωσης της Κύπρου, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ελεύθερα και ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου