Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2017

Διαλύει το καταλανικό κοινοβούλιο ο Ραχόι – Προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια





Ενεργοποίησε το άρθρο 155 για την προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας – Θέλει οι εκλογές να διεξαχθούν στην περιφέρεια εντός έξι μηνών


Την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για την προσωρινή άρση της αυτονομίας της περιφέρειας της Καταλονίας ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο Μαριάνο Ραχόι, σε διάγγελμά του ...
προς τον ισπανικό λαό.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της Μαδρίτης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών. «Στόχος μας δεν είναι να στερήσουμε από την Καταλονία την αυτονομία της αλλά να απομακρύνουμε τους τοπικούς ηγέτες που ενήργησαν παράνομα», ανέφερε χαρακτηριστά ο Ραχόι.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία. Επίσης επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του επίμαχου άρθρου ελήφθη μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Μαδρίτη κατά της κυβέρνησης του Πουτζδεμόν, μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας–τη Γερουσία–όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου