Αν και ο Τάι πράγματι δεν εκτίμησε ιδιαίτερα την ιδέα της, τη σύστησε σε μια ομάδα πιο πρόθυμων επενδυτών, μηχανικών και προγραμματιστών.
Σήμερα, η αξία της εταιρίας της Μέλανι, που έχει έδρα το Σίδνεϋ στην Αυστραλία, εκτιμάται στο 1 δισεκ. δολάρια.
Έχει 10 εκατομμύρια χρήστες σε 179 χώρες, ενώ κάθε δευτερόλεπτο δημιουργούνται 10 σχέδια μέσω της ιστοσελίδας της.
Η ιστορία του Canva
Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια εταιρία η πρώτη «έδρα» της οποίας ήταν το σαλόνι της μητέρας της Μέλανι στο Πέρθ, μάλλον τα πράγματα έχουν πάει αρκετά καλά από τότε.
To 2006 η Μέλανι ήταν μόλις 19 ετών και σπούδαζε εμπόριο και επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Ωστόσο η εκπαιδευτική διαδικασία της φαινόταν εξαιρετικά αργή. «Χρειαζόμασταν ένα ολόκληρο εξάμηνο για να μάθουμε τα βασικά. Ακόμα και το πιο απλό ζήτημα, όπως το να “εξάγεις” ένα αρχείο PDF υψηλής ευκρίνειας, χρειαζόταν 22 κλικ», τονίζει η ίδια.
Τα γραφεία του Canva έχουν και το δικό τους μπαρ
Η Μέλανι όμως είδε σε αυτή τη διαδικασία μια επιχειρηματική ευκαιρία και αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που θα διευκόλυνε τους χρήστες στη σχεδίαση. «Συνειδητοποίησα ότι στο μέλλον ο σχεδιασμός θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και συλλογικά και με πολύ πιο απλό τρόπο».
Δοκίμασε την επιχειρηματική της ιδέα αρχικά στη μικρή κλίμακα των σχολικών λευκωμάτων. Μαζί με τον σύντροφό της Κλιφ Όμπρεχτ, δημιούργησαν την Fusion Book, μια ιστοσελίδα που επέτρεπε σε σχολεία να σχεδιάζουν τα λευκώματά τους. Το ζευγάρι αποφάσισε να στήσει το γραφείο του στο σαλόνι της μητέρας της Μέλανι, ενώ δανείστηκαν χρήματα από συγγενείς για να πληρώσουν τους προγραμματιστές που θα έχτιζαν την πλατφόρμα.
Το ζευγάρι σε νεότερη ηλικία
Μέσα στα επόμενα χρόνια, το Fusion, ο προπομπός του Canva, έγινε ο μεγαλύτερος εκδότης λευκωμάτων στην Αυστραλία, ενώ αργότερα επεκτάθηκε στη Νέα Ζηλανδία και τη Γαλλία. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που η Μέλανι αποφάσισε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την επιχειρηματική της προσπάθεια.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2010, όταν αποφάσισε να ταξιδέψει στην Καλιφόρνια με την ιδέα του Canva στις «αποσκευές» της, με σκοπό να βρει επενδυτές. Τότε ήταν που συνάντησε και τον Μπιλ Τάι.
Η «ζούγκλα» της Σίλικον Βάλλεϋ φαίνεται πως δυσκόλεψε τη Μέλανι Πέρκινς. Γι’ αυτό και χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια μέχρι να βρει επενδυτές«Μεσολάβησαν τρία χρόνια από την πρώτη μας προσπάθεια να βρούμε επενδυτή και στο να βρεθεί τελικά κάποιος. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος και λάβαμε εκατοντάδες αρνήσεις στην πορεία», λέει η ίδια. «Όμως πιστεύω ότι η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για εμάς επειδή σήμαινε ότι έπρεπε να αναδιατυπώσουμε και να τελειοποιήσουμε την ιδέα μας. Έτσι όταν τελικά βρήκαμε επενδυτή, ήμασταν έτοιμοι να εφαρμόσουμε την ιδέα μας εύκολα και αποτελεσματικά», συμπληρώνει.
Το Canva σε αριθμούς
Ωστόσο, το 2013, το Canva ξεκίνησε το διαδικτυακό του ταξίδι έχοντας «στην άκρη» 3 εκατομ. δολάρια, αλλά και το πρώην στέλεχος της Google Κάμερον Άνταμς, που έγινε μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Canva μαζί με την Μέλανι και τον Κλιφ.
Οι τρεις ιδρυτες του Canva
Στη συνέχεια, νέοι γύροι επενδυτικών προσπαθειών έκαναν το Canva να φτάσει στα 82 εκατ. δολάρια. Σήμερα το Canva απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζομένους με τα κεντρικά του γραφεία να βρίσκονται στο Σίδνεϋ και τη Μανίλα, ενώ διατηρεί και ένα γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο.
Από το 2016 έως το 2017, ο τζίρος του Canva υπερδιπλασιάστηκε από τα 6.8 εκατ. δολάρια, στα 23,5 εκατομμύρια. Παρόλ’ αυτά οι υπεύθυνοι της εταιρίας δεν βιάζονται να «βγάλουν λεφτά». Η εταιρία σημείωσε ζημιές 3,3 εκατ. δολαρίων καθώς έχει επικεντρώσει στη ραγδαία ανάπτυξη και επέκτασή της.
Η τιμή του 1 δισεκ. δολαρίων για το Canva είναι απηχεί τις εκτιμήσεις σειράς επενδυτών σχετικά με τη νέα πλατφόρμα που «κατακτά» τον κόσμο.
Πάντως, η Μέλανι παραμένει το «αφεντικό» της επιχείρησης κατέχοντας τη θέση της γενικής διευθύντριας, ενώ διευθυντική θέση έχει και ο Κλιφ, με την προσωπική τους σχέση να έχει παραμείνει ζωντανή ύστερα από τόσα χρόνια. Οι δυο τους είναι ακόμη ιδιοκτήτες της αρχικής τους προσπάθειας, των Fusion Books, ωστόσο έχουν εκχωρήσει τη διαχείριση σε ομάδα managers.
Η Μέλανι πάντως είναι αισιόδοξη και φυσικά έχει πολλούς λόγους για νιώθει έτσι. «Η ανάπτυξη του Canva έχει προέλθει από τα θετικά λόγια που μεταφέρονται “από στόμα σε στόμα”», εξηγεί, ενώ συμπληρώνει ότι στόχος τους είναι «να δώσουν σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να σχεδιάζει».
Πηγή: BBC, Canva, Buisness Insider