Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2018

Διαγραφές μόνο για τα μάτια του Άδωνη στη ΝΔ





Ο ακροδεξιός ο μύλος όλα τα αλέθει

Κατερίνα Παπακώστα, Ευάγγελος Αντώναρος και Θανάσης Δαβάκης, Μάριος Σαλμάς. 

Τι κοινό έχουν τα παραπάνω «γαλάζια» στέλεχη; Τα δύο πρώτα γνώρισαν την… εμπειρία της διαγραφής ασκώντας αντιπολίτευση σε άλλα «γαλάζια» και λίγο πιο όψιμα στελέχη προερχόμενα από τον ακροδεξιό χώρο.

Τα δύο τελευταία δεν ήρθαν αντιμέτωπα με τη διαγραφή, παρότι ο μεν διαφώνησε ανοιχτά με την επίσημη γραμμή του κόμματος σχετικά με ένα μείζον πολιτικό θέμα και ο δε εξέφρασε ανοιχτά ρατσιστικές ξενοφοβικές και μισανθρωπικές απόψεις.

Τέσσερα περιστατικά που κρύβουν πολλά περισσότερα από το θέμα της διαγραφής ή μη, αφού εκείνο που ξεκαθαρίζει και παγιώνεται όλο και περισσότερο είναι ότι η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ηγεμονεύει μέσα στο κόμμα, με άτυπο αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και υπαρχηγό του τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Δεν είναι διόλου τυχαίο άλλωστε ότι η όποια αυστηρότητα της ηγετικής ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαντλήθηκε σε περιπτώσεις εσωκομματικών πυρών προς «εκλεκτούς», ενώ επέδειξεαπίστευτη ελαστικότητα, ακόμα και τύφλωση, σε περιπτώσεις ξεκάθαρου ρατσιστικού λόγου, όπως σε αυτή του Θανάση Δαβάκη και της… σχέσης του με τους Ρομά.

Ένας ακροδεξιός γνώριμος

Το τελευταίο κρούσμα, αυτό του βουλευτή Λακωνίας και πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας επί κυβέρνησης Σαμαρά δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ενδεικτικό των αρχών και των πολιτικών «πιστεύω» του, είναι ότι τον Ιούνιο του 2015 και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής, είχε εμφανιστεί στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής είχε, όπως υπενθυμίζει η Εφημερίδα των Συντακτών, σπεύσει να προλάβει τη Ζαρούλια, τον Λαγό και τον Παναγιώταρο και να διαμαρτυρηθεί πρώτος επειδή η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου είχε αποδώσει στη Χρυσή Αυγή τον πολιτικό προσδιορισμό «νεοναζιστικό κόμμα».

«Μέσα μας μπορούμε να αισθανόμαστε και να λέμε για τον καθένα ό,τι θέλουμε. Όταν όμως αποδίδουμε την έκφραση νεοναζί σε ένα κόμμα που έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός, θεωρώ ότι τον να αποδίδεις σε κάποιον εκφράσεις, ταμπέλες, ετικέτες που δεν αποδέχεται, είναι μορφή ολοκληρωτικής νοοτροπίας και φασισμού», ήταν τα ακριβή λόγια του Δαβάκη.

Ένα «άδειασμα» για τα μάτια του κόσμου

Τι κι αν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «οι δηλώσεις Δαβάκη είναι πέρα από το πλαίσιο της φιλοσοφίας της ΝΔ, δεν μας εκφράζουν σε καμία περίπτωση».

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και τώρα, οι δηλώσεις αυτές γίνονται για τα μάτια του κόσμου και χωρίς ιδιαίτερη αξία, αφού το αποτέλεσμα είναι αντικειμενικό και αφορά τη μη διαγραφή/αποπομπή του βουλευτή. Όλα τα άλλα είναι να’ χαμε να λέγαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου