Τρίτη, Μαρτίου 06, 2018

Αυτές είναι οι συνθήκες κράτησης των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία








Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο στρατιωτικοί επρόκειτο να δικαστούν σήμερα στην Ανδριανούπολη, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι γονείς και συγγενείς τους έχουν ήδη φτάσει εκεί.

Πριν από λίγο διέρρευσαν πληροφορίες ότι αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

Το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδιδε νωρίτερα ότι το δικαστήριο ότι αρχίσει να συζητά την υπόθεση.

Πριν από λίγο διέρρευσαν πληροφορίες ότι αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι οι Τούρκοι αναβάλουν την υπόθεση στο σύνολό της παρατείνοντας το όλο επεισόδιο το οποίο εκμεταλλεύονται και επικοινωνιακά και διπλωματικά.

Ούτε την ένσταση συζητούν, ούτε την ουσία της υπόθεσης.

Οι δύο δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών είναι ο Hakan Yalçıntuğ και η Selin Özel. Οι δικηγόροι ζήτησαν την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών και το αίτημα βρίσκεται στα χέρια του δικαστηρίου, όπως αναφέρει το CNN turk.

Οι συνθήκες κράτησής τους

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠ.ΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης. Εκεί εκτίει την ποινή του και ο επικεφαλής του Φιλοκουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtaş (Σελαχατίν Ντεμιρτάς).

Βρίσκονται σε θάλαμο τύπου F, που θεωρείται υψίστης ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk. Βρίσκονται μαζί και η υγεία τους είναι καλή. Τους δόθηκαν επίσης ρούχα για να βγάλουν τις στρατιωτικές στολές τους.

Η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο, ήταν προγραμματισμένη για τις 8:30 το πρωί στην Αδριανούπολη.

Η αγωνία για τους δύο στρατιωτικούς είναι μεγάλη καθώς παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από την συνέχιση του εγκλεισμού τους μέχρι την απελευθέρωσή τους, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Ποια είναι τα σενάρια για την εξέλιξη της δίκης

Το ευτυχέστερο σενάριο για την Ελλάδα είναι και το πιο μετριοπαθές, βάσει του οποίου το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν μονάχα για «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ιστορία θα τελειώσει εκεί, αφού θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης κάποιων μηνών με αναστολή και αμέσως θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το δυσμενέστερο από τα σενάρια είναι μία πιθανή παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οπίος σε μία προσπάθεια επίδειξη ισχύος να «εμπλουτίσει» το κατηγορητήριο με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες στρατιωτικοί. Κάτι που μεταφράζεται εκτός από την παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, να θα προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πώς η ιστορία θα εξελιχθεί σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση με άγνωστη εξέλιξη και απρόβλεπτο τέλος.

Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα ένας διπλωματικός πυρετός διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί ο εκβιασμός εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία το πιθανότερο είναι να θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής των «8» Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Τέλος υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο η Αθήνα που και πάλι η ελληνική πλευρά δεν θέλει. Αυτό έχει να κάνει και πάλι με μία ενδεχόμενη προσπάθεια των Τούρκων να εξαντλήσουν κάθε δικονομικό και γραφειοκρατικό εργαλείο, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την τελεσίδικη απόφαση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και φυσικά να πάρει παράταση και η επιστροφή τους στη χώρα. Προφανώς σε μία τέτοια περίπτωση πάλι θα ευνοηθεί η πλευρά Ερντογάν, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου