Παρασκευή, Μαΐου 25, 2018

Σκοπιανό: Διαρροές από τον ΟΗΕ ότι «κλείδωσε» το «Severna makedonija»




- Ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό - Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ - Πληροφορίες του newsit.gr από τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως έχει "κλειδώσει" το "Severna makedonija" - Δηλαδή "Βόρεια Μακεδονία" - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και τα πιθανά σενάρια γύρω από το ονοματολoγικό...

«Πυρετώδεις» είναι οι διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό και έχουμε ξανά… αλλαγή δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr και διαρροές από τα Ηνωμένα Έθνη, Ελλάδα και πΓΔΜ φέρονται να έχουν καταλήξει στο εξής όνομα: «Severna makedonija», δηλαδή «βόρεια Μακεδονία».
Οι τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό

Πληροφορίες μεταδίδει και το hellasjournal.com, το οποίο τονίζει πως ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, απέρριψε την ονομασία “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.
click4more


«Πυρετός» στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό! Ο Κοτζιάς συναντά ξανά τον Ντιμιτρόφ

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα, μέχρι τις 3 το απόγευμα τοπική ώρα (σ.σ. 22:00 ώρα Ελλάδας), που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, δεν αποκλείονται και άλλες ανατροπές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν τα εξής: Αφού και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική. Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία της ιστοσελίδας. Η συγκεκριμένη ονομασία περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νίμιτς. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές, αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική.

Όμως οι διαφωνίες φαίνεται ότι «σκότωσαν» τις προτάσεις αυτές του κ. Νίμιτς.
Πού… δεν υποχωρεί η Ελλάδα για το Σκοπιανό

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές της, και απαιτεί η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις και να γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija), αυτή τη στιγμή, είναι η επικρατέστερη ως τελική λύση. Οι δύο υπουργοί έφτασαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ανέβηκαν στον 15ο όροφο όπου τους περίμενε ο μεσολαβητής Μάθου Νίμιτς. Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ επικοινώνησαν με τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις και έλαβαν οδηγίες για τη διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα). Εάν υπάρξει συμφωνία, θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων στην Οχριδα την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου