Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2018

Καμπανάκι για ανάπτυξη και το πλεόνασμα και του 2019 από την Citigroup





Χαμηλές πτήσεις 1,5 και 1,4% την περίοδο 2019 έως 2022 προβλέπει η αμερικανική τράπεζα για την χώρα μας σε έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία, ενώ προειδοποιεί για αστοχία στο πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους.

Υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από το 2% θα καταγράψει.. την επόμενη τετραετία η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup, παρά τις προσδοκίες της Αθήνας για σαφώς ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην μετα-Μνημονιακή εποχή.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προβλέπουν πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν στο 1,5% τα δύο επόμενα χρόνια και θα ατονήσουν περαιτέρω στο 1,4% την περίοδο 2021-22.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα πρέπει να πασχίζει κάθε χρόνο να πετύχει του στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που προβλέπεται έως το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό η Citigroup προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο το 2019 – χρονιά που κανονικά θα πρέπει να εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων – εκτιμώντας πως πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,3%.

Η αδυναμία του κράτους να βρει ισορροπία ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και στην ανάγκη να υποστηρίξει την ανάκαμψη αντανακλώνται στους υπολογισμούς της Citi για την κρατική κατανάλωση – δηλαδή στις δαπάνες του Δημοσίου για παροχή υπηρεσιών – η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 2% φέτος και κατά 0,2% την επόμενη χρονιά.

Αυτό σημαίνει πως η οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται πρωτίστως από την κατανάλωση των νοικοκυριών, που η Citi εκτιμά ότι θα τονωθεί μέτρια, κατά 1,4% το 2019.



Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/383884/kabanaki-gia-anaptuxi-kai-to-pleonasma-kai-tou-2019-apo-tin-citigroup/#ixzz5ReLVXmXc
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου