Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2018

Οι πιο παράξενες και σπάνιες αλλεργίες Posted by IGOR



Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποια αλλεργική αντίδραση, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 22% του πληθυσμού πάσχει από κάποια αλλεργία. Με πιο συχνά συμπτώματα το φτέρνισμα και τα εξανθήματα, οι αλλεργίες σπανιότερα μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία και πιο σπάνια να οδηγήσουν και σε θάνατο.


Η γύρη, τα αυγά, τα θαλασσινά και τα φιστίκια συγκαταλέγονται στα πιο κοινά και συνηθισμένα αλλεργιογόνα. Έχουν, όμως, καταγραφεί και περιπτώσεις σπάνιων και πολύ παράξενων αλλεργιών, που μοιάζουν να έχουν βγει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Δείτε μερικές από αυτές:

Αλλεργία στο κρύο

Πρόκειται για πολύ σπάνια αλλεργία, αλλά πιθανώς να εξελιχθεί επικίνδυνα. Αν το άτομο που πάσχει, εκτεθεί ξαφνικά σε πολύ έντονο κρύο, για παράδειγμα, αν βουτήξει σε πολύ κρύο νερό, μπορεί να εκκριθούν τεράστιες ποσότητες ισταμίνης, ρίχνοντας δραματικά την αρτηριακή πίεση. Η μόνη μορφή θεραπείας γι΄αυτή την αλλεργία, είναι η γνώση και πρόληψη.

Αλλεργία στο νερό

Ονομάζεται υδατογενής κνίδωση και οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν, μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα στο δέρμα, που εξαφανίζονται σε 15-30 λεπτά. Ευτυχώς, αυτού του είδους η αλλεργία είναι εξαιρετικά σπάνια.

Αλλεργία στο δέρμα

Υπάρχουν άτομα που μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα στα πόδια, φορώντας δερμάτινα παπούτσια. Πιθανότατα έχουν αλλεργία σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βαφή του δέρματος. Σε αυτήν την περίπτωση τα αντι-ισταμινικά θα βοηθήσουν να εξαφανιστούν τα εξανθήματα, αλλά το πρόβλημα λύνεται μόνο φορώντας κάλτσες.

Αλλεργία στο σπέρμα

Πρόκειται για μία πολύ σπάνια αλλεργία στις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν εξανθήματα και πρήξιμο στην περιοχή του κόλπου μετά το σεξ. Προφανώς, η χρήση προφυλακτικού βοηθά σε αυτήν την αλλεργία, αλλά στην περίπτωση που η γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, όπως ενέσεις.

Αλλεργία στην άσκηση

Από την δεκαετία του ’70 έχει αναφερθεί περίπου 1.000 φορές. Η μία μορφή αυτής της αλλεργίας σχετίζεται με την κατανάλωση φαγητού δύο ώρες πριν ή μετά την γυμναστική, και η άλλη μορφή χωρίς την κατανάλωση φαγητού. Σε ήπιες περιπτώσεις, προκαλεί φαγούρα, αλλά σε πιο σφοδρές περιπτώσεις μπορεί να προκύψει μέχρι και αναφυλαξία.

Αλλεργία στην αφή

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, την δερματογραφία, κατά την οποία το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην αφή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις με το απλό άγγιγμα. Για παράδειγμα, αν σύρετε το νύχι σας πάνω στο δέρμα, σαν να γράφετε μια λέξη, αυτή η λέξη θα εμφανιστεί. Αν η δερμοατογραφία συνοδεύεται από κνησμό, μπορούν να βοηθήσουν τα αντι-ισταμινικά.

Αλλεργία στον ήλιο

Η ηλιακή κνίδωση είναι συνοδεύεται από σημάδια, που εμφανίζονται το πρώτο μισάωρο μετά την έκθεση στον ήλιο και εξαφανίζονται μόλις το άτομο μεταφερθεί σε σκιερό μέρος. Οριστική λύση είναι η αποφυγή του ηλιακού φωτός, ενώ τα αντι-ισταμινικά μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, αλλά όχι να τα προλάβουν.

Αλλεργία στα κέρματα

Αν εμφανιστεί ένα εξάνθημα στο χέρι, μόλις πιάσατε κέρματα, μπορεί να έχετε μια μορφή επαφικής δερματίτιδας. Σε αυτήν την περίπτωση, η επαφή με το νικέλιο, ένα μέταλλο που βρίσκεται στα κέρματα, σε ορισμένα κοσμήματα, στα φερμουάρ και σε σκελετούς γυαλιών, μπορεί να προκαλέσει αντίδραση.

Αλλεργία στα φρούτα

Άτομα που πάσχουν από αλλεργία στην γύρη, υπάρχει η περίπτωση να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα αλλεργίας, όταν καταναλώσουν φρούτα ή λαχανικά που έχουν γονιμοποιηθεί μέσω αυτής, γιατί περιέχουν την ίδια αλλεργιογόνο πρωτεΐνη. Μερικά από αυτά είναι η μπανάνα, τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και η ντομάτα. Αν καταπιείτε ή φτύσετε το φρούτο, τα συμπτώματα, όπως φαγούρα στο στόμα, θα εξαφανιστούν και δεν χρειάζεστε άλλη θεραπεία.

valueforlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου